«Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στο φωτοβολταϊκό της Ασβεστόπετρας

3 Min Read

Αρνητικά γνωμοδότησε στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στην απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασβεστόπετρας σχετικά με τον καθορισμό χρήσης γης σε παραχωρούμενη κατά χρήση έκταση στο αγρόκτημα της παραπάνω Κοινότητας για την ανάπτυξη φωτοβολταικού Σταθμού και μάλιστα με την ομοφωνία όλων των παρατάξεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Χρήστο Γρομπανόπουλο το έργο  θα καλύψει έκταση 350 στρεμμάτων και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε ενάμισι περίπου χρόνο απασχολώντας 250- 300 άτομα, κατά προτεραιότητα από το δυναμικό της Κοινότητας Ασβεστόπετρας, και  κατά τη λειτουργία του  οι θέσεις εργασίας δεν θα υπερβαίνουν τις είκοσι, οι τρείς φωτοβολταικοί σταθμοί που θα εγκατασταθούν στην επίμαχη περιοχή θα είναι ισχύος 25 ΜV ενώ η παραχώρηση των κοινοτικών εκτάσεων προσδιορίστηκε στα 20 χρόνια.

Στις διαμαρτυρίες τεσσάρων  κτηνοτρόφων ότι τους ζητούν να απομακρυνθούν από τα βοσκοτόπια ο κ. Γρομπανόπουλος απάντησε ότι «δεν θέλουμε να
ενοχλήσουμε κανέναν και θα αφεθούν ελεύθερες εκτάσεις για βοσκή» βοηθώντας τους παράλληλα και σε άλλες ενέργειες, ενώ, θα εκτελεστούν εργασίες στο δρόμο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία.

- Advertisement -

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασβεστόπετρας Γιώργος Παγκαλίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το στοιχείο που υπερίσχυσε  στη θετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου είναι ότι οι εξήντα  άνεργοι θα δουλέψουν για δύο χρόνια και η Κοινότητα θα πάρει «ένα δωράκι 20 χιλιάδων Ευρώ» με τον μοναδικό διαφωνούντα, από τους πέντε Κοινοτικούς Συμβούλους της Ασβεστόπετρας, Χαράλαμπο Γοτουχίδη, να μιλά για Γερμανική Εταιρεία, να αμφισβητεί κάποια στοιχεία της σύμβασης, προσθέτοντας ότι «μία θετική γνωμοδότηση θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους επενδυτές».

Τόσο ο εισηγητής του θέματος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Φουρκιώτης,  όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων,  ΔημοτικοίΣύμβουλοι, σημείωσαν, μεταξύ άλλων, στις τοποθετήσεις τους τις ανυπολόγιστες συνέπειες σε πολλούς τομείς που θα έχει ένα τέτοιο έργο.

Ο  Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς αφού κατέστησε σαφές πως « λόγοι ηθικής τάξης επιβάλουν τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης» αποκάλυψε πως στην Π Ε Κοζάνης έχουν κατατεθεί 2500 χιλιάδες αιτήσεις για παραχώρηση εκτάσεων και την εγκατάσταση Φ/Σ, ενώ, ο ίδιος καθημερινά δέχεται τριάντα τηλεφωνήματα από ανάλογες Εταιρείες της Κρήτης και των Αθηνών.

Νωρίτερα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στις ανεμογεννήτριες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Εορδαίας ενώ εκπρόσωπος της ανέγνωσε στο Σώμα κείμενο με τις θέσεις τους στο εν λόγω ζήτημα. To Δημοτικό Συμβούλιο κατά την έναρξη της συνεδρίασης τήρησε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του Προέδρου της Κοινότητας  Πενταβρύσου Γιάννη Πασσαλίδη

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

 

Μοιραστείτε την είδηση