Όχι από το Ευρωκοινοβούλιο σε δικαιότερη κατανομή των πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις χώρες που “τρέχουν” την απολιγνιτοποίηση

2 Min Read

Kαταψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση για δικαιότερη κατανομή, ανάμεσα στα κράτη μέλη, των πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης και είχαν ζητήσει και οι Δήμαρχοι των πέντε ενεργειακών Δήμων της χώρας.
Ουσιαστικά η πρόταση ζητούσε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ισπανία κλπ που έχουν δεσμευθεί σε εμπροσθοβαρή προγράμματα απολιγνιτοποίησης, να λάβουν περισσότερους πόρους σε σχέση με άλλες λιγνιτοπαραγωγές χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, οι οποίες είτε δεν έχουν δεσμευτεί καθόλου για απεξάρτηση είτε, έχουν αναλάβει οπισθοβαρείς δεσμεύσεις απεξάρτησης, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας για το 2038.

Την πρόταση υπερψήφισαν η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμη η οκταμελής  Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας διαφοροποιώντας μάλιστα τη θέση της από την υπόλοιπη πολιτική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος (EPP), ενώ το ίδιο έπραξε και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης.

- Advertisement -

Η Έυα Καιλή του ΚΙΝΑΛ αρχικά ψήφισε κατά.Όπως ενημερωθήκαμε όμως η  κα Καϊλή έστειλε διορθωτική θετική ψήφο καθώς η καταψήφιση έγινε από τεχνικό λάθος.

Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές είτε καταψήφισαν ( Ι. Λαγός και Α.Κωνσταντίνου, Χρυσή Αυγή είτε απείχαν (Κ. Παπαδάκης και Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, ΚΚΕ, Μ. Φράγκος, Ελληνική Λύση).

Μοιραστείτε την είδηση