“Όχι μόνο είμαστε ότι τρώμε, αλλά και σκεφτόμαστε…όπως τρώμε”.H διατροφολόγος Σωτηρία Κεσόγλου μιλάει στη Βάια Λαμπροπούλου για την παιδική διατροφή

21 Min Read

Η  Σωτηρία Κεσόγλου είναι διατροφολόγος .Ένα καθημερινό πρόβλημα των γονέων είναι το κολατσιό του παιδιού τους ή το δεκατιανό στο σχολείο. Ενδιαφέρονται για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους τόσο για το ζην όσο για το ευ ζην και ιδιαίτερα για την σωματική και ψυχική τους υγεία εν μέσω της πανδημίας. Η κ.Κεσόγλου θα μας δώσει τις απαντήσεις στις ανησυχίες μας και θα μας προτείνει δεκατιανιά γεύματα που θα κερδίσουν τους μαθητές τη φετινή σχολική χρονιά.

Τα παιδιά πως μπορούν διατροφικά να αποκτήσουν ασπίδα εναντίον του covid-19.

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω κυρία Λαμπροπούλου για την όμορφη αυτή συνέντευξη.

Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος και η άσκηση είναι η βάση για την καλή υγεία του παιδιού καθώς και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρήσιμες συμβουλές για δυνατή άμυνα:

  • Εμπλουτίστε τα γεύματα του παιδιού σας με βιταμίνες C, Α, Ε, D, καθώς επίσης σελήνιο και ψευδάργυρο. Εξαιτίας των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μήλα, πατάτες, φράουλες.
  • Βιταμίνη Α: μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι, πιπεριές (πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες), δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι, καρπούζι.
  • Βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, γάλα, δημητριακά.
  • Βιταμίνη D: συκώτι, λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, εμπλουτισμένα τρόφιμα πχ. δημητριακά, γάλα, βούτυρο, μαργαρίνη.
  • Ψευδάργυρος: οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, ξηροί καρποί, όσπρια.
  • Σελήνιο: βραζιλιάνικα φιστίκια (Brazil nuts), ψάρι και θαλασσινά, συκώτι, κόκκινο κρέας και πουλερικά, δημητριακά, καρποί, σπόροι και λαχανικά.
  • Αυξήστε την κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών, εντάσσοντας τα στην καθημερινή τους διατροφή.
  • Ω-3: ψάρια, θαλασσινά, tofu (τυρί από γάλα σόγιας), αμύγδαλα, καρύδια, φυτικά έλαια, λιναρόσπορος.
  • Ω-6: φυτικά έλαια, κρέας, αυγά, πουλερικά.
  • Προτιμήστε τις τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως φρέσκα γιαούρτια, ξινόγαλα, κεφίρ και εμπλουτισμένα με αυτά τρόφιμα, αφού ένα σημαντικό τμήμα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ξεκινά από το έντερο.
  • Ενσωματώστε στη διατροφή των παιδιών τις β-γλυκάνες. Πρόκειται για πολυσακχαρίτες που απαντώνται φυσικά σε δημητριακά, όπως η βρώμη το κριθάρι, η σίκαλη, το σιτάρι. Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι β-γλυκάνες ισχυροποιούν την κυτταρική μεμβράνη, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε βακτήρια και ιούς.
  • Η επαρκής ενυδάτωση των παιδιών είναι σημαντική, καθώς μέσω του νερού μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
  • Περιορίστε την κατανάλωση σε έτοιμα φαγητά και ζάχαρη.

Επιπλέον η συμβολή της άσκησης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι επίσης πολύ σημαντική. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα άσκησης καθημερινά, μέσα στην οποία μπορούν να συμπεριληφθούν και καθημερινές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι, το περπάτημα, το ποδήλατο και ομαδικά αθλήματα.

Συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή ενός παιδιού τα παραπάνω και υιοθετώντας υγιεινές καθημερινές συνήθειες, θα υποστηρίξετε βασικές λειτουργίες του οργανισμού του, βοηθώντας το παράλληλα να «χτίσει» ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιο είναι το σωστό πρωινό γεύμα για έναν μαθητή; Δώστε μας τρεις διαφορετικές επιλογές, κ.Κεσόγλου.

Το πρωινό  είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αφού είναι αυτό που ξυπνάει τον οργανισμό μας και μας δίνει ενέργεια για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα. Στα παιδιά δε, που έχουν ανάγκη από πολλή ενέργεια για τις σχολικές και εξωσχολικές τους δραστηριότητες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκονται στην ανάπτυξη, το πρωινό είναι αναγκαίο.

Τρεις επιλογές γευμάτων:

-Γάλα με δημητριακά και φρούτα

-Ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο με μαργαρίνη και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα ή ταχίνι και μέλι

– Αβγοφέτες με φέτες ψωμιού μουσκεμένες σε γάλα και αβγά ή τηγανίτες με μήλα ή άλλα φρούτα περιχυμένα με μέλι

 

Το δεκατιανό γεύμα, που τα παιδιά τρώνε μέσα στο σχολικό ωράριο, τι θα μπορούσε να είναι ;

Για να λάβουν τα παιδιά όλα τα ωφέλη που τους προσφέρει το δεκατιανό σνακ, επιλέξτε  να είναι κάτι σπιτικό έτσι ώστε να είστε σε θέση να ελέγχετε την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών.

Εαν το παιδί καταναλώνει πλήρες πρωινό, το δεκατιανό μπορεί να είναι ένα μικρό γευματίδιο, το οποίο περιλαμβάνει 1-2 διαφορετικά είδη τροφίμων:

  • 1 φρέσκο φρούτο εποχής π.χ. 1 μπανάνα, 1 μήλο
  • 1 καλαμπόκι βραστό
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και λαχανικά κομμένα σε στικς
  • 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
  • 1 μικρό παστέλι
  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών

Εαν το παιδί δεν παίρνει επαρκές πρωινό το δεκατιανό μπορεί να είναι μεγαλύτερο, και να περιλαμβάνει περισσότερα από 1-2 διαφορετικά είδη τροφίμων:

  • 1 τοστ (με κασέρι χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα κοτόπουλο/γαλοπούλα/αυγό βραστό και πολύχρωμα λαχανικά)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
  • 1 κομμάτι σπιτικό κεικ
  • 1 κομμάτι σπιτική πίτα

Πως μπορεί να μεταφερθεί από το σπίτι το γεύμα ώστε να μην αλλοιώνεται;

Τα μαγειρεμένα γεύματα αλλά και τα πρόχειρα γεύματα με ψωμί, αλλαντικά, τυριά, κ.ά. (σάντουιτς) πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες για τρόφιμα συσκευασίες που να μπορούν να κλείνουν καλά, ιδανικά εντός ισοθερμικών περιεκτών με χρήση παγοκύστεων (φορητό ψυγείο), ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατό καλύτερα η ψυκτική αλυσίδα των τροφίμων και κυρίως των τροφίμων που αλλοιώνονται εύκολα (θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 5ο C). Σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ζεστού γεύματος σε θερμοκρασία άνω των 60ο C (thermo-box), θα πρέπει να υπάρχει ίδια δυνατότητα διατήρησης του γεύματος και στο σχολείο μέχρι να καταναλωθεί.

Τα φρούτα που μπορούν να πάρουν μαζί τους στο σχολείο τα παιδιά πως τα αποθηκεύουν; Αν χρειαστεί να είναι καθαρισμένα πόσο χρονικό διάστημα διατηρούν τις βιταμίνες τους;

Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα ταπεράκι. Για παράδειγμα ένα ωραίο σνάκ ..σε ένα μικρό τάπερ τοποθετείστε 2 μικρά τυράκια, 4 κρακεράκια και 10 ρόγες σταφύλι ή κυβάκια μήλου. Είναι ένα γεύμα που συνδυάζει όλες τις ομάδες τροφίμων και έτσι καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών. Για να απαντήσω στο ερώτημα σας, όταν οποιοδήποτε μέρος ενός φρούτου εκτός από το φλοιό τους έρθει σε επαφή με τον αέρα, τότε αμέσως πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του αρχίζουν να οξειδώνονται. Εξάλλου, στο φλοιό βρίσκονται πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, οπότε μην ξεφλουδίζετε και μην κόβετε καν τα φρούτα  που μπορείτε..Αν λοιπόν το φρούτο  τρώγεται με τη φλούδα, τότε μην την αφαιρείται. Αν όχι, κόβετέ ένα λεπτό επιφανειακό κομμάτι με το μαχαίρι ή χρησιμοποιείται έναν αποφλοιωτή. Φυλάσσετε τα ολόκληρα και όχι κομμένα.

Ποια σνακ τονώνουν τη μνήμη και ποια δίνουν ενέργεια;

Όχι μόνο είμαστε ότι τρώμε, αλλά και σκεφτόμαστε.. όπως τρώμε! Με άλλα λόγια, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του μυαλού και του νευρικού του συστήματος. Τι θα μπορούσατε, λοιπόν, να επιλέξετε για να «τονώσετε» το σώμα και το πνεύμα του παιδιού σας;
Γευστικές και υγιεινές επιλογές για σνακ:

• 1 σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης τυρί ή κασέρι και λαχανικά + 1 φρούτο
• 1 μπάρα δημητριακών + έναν 100% φυσικό χυμό μήλο-πορτοκάλι-καρότο
• 1 κομμάτι σπιτική τυρόπιτα
• 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα + 1-2 σπιτικά μπισκότα ολικής άλεσης
• Σπιτικό ποπ – κορν με ελάχιστο λάδι

Σκεφτείτε, λοιπόν, έξυπνα γεύματα που να περιέχουν συνδυασμό υδατανθράκων, θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, και δώστε στο παιδί σας ότι χρειάζεται για μια υγιή πνευματική και σωματική ανάπτυξη! Πιο αναλυτικά…

Υδατάνθρακες… το «καύσιμο» του εγκεφάλου! Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του νευρικού μας συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γεύμα των παιδιών είτε με τη μορφή αμυλούχων, είτε ως φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και γαλακτοκομικά.

Βιταμίνες Β1, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ: Οι βιταμίνες αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς συμμετέχουν στη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων (νευροδιαβιβαστών). Τις βιταμίνες αυτές τις συναντούμε σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το συκώτι, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και τα όσπρια.

Σίδηρος: Το οξυγόνο που εισέρχεται στο σώμα μας με την αναπνοή, μεταφέρεται στο αίμα συνδεδεμένο με το σίδηρο. Έτσι, όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά, ο εγκέφαλος και οι υπόλοιποι ιστοί δεν οξυγονώνονται σωστά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται τόσο η πνευματική, όσο και η σωματική απόδοση του παιδιού. Φροντίστε λοιπόν, η διατροφή του παιδιού σας να περιλαμβάνει τροφές όπως, το μοσχάρι, το συκώτι, το αυγό, τα όσπρια, καλύπτοντας τις καθημερινές του ανάγκες σε σίδηρο.
 ω-3 λιπαρά οξέα; Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη, καθώς αποτελούν τα συστατικά των νευρικών κυττάρων, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Εντάξτε στη διατροφή του παιδιού σας τροφές πλούσιες στα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, και βοηθήστε το να αναπτυχθεί σωστά.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να αντικαταστήσουμε διατροφικές συνήθειες ανθυγιεινών σνακ με αντίστοιχα υγιεινά.

Ας ξεκινήσουμε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να τρώει οπωσδήποτε 5 γεύματα την ημέρα,  συγκεκριμένα 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό).

Αν το παιδί σας θέλει να αγοράσει κάτι από το κυλικείο, το οποίο πιθανότατα να είναι πιο επιβαρυμένο σε θερμίδες και λίπος πχ. τυρόπιτα, πίτσα, κρουασάν, τότε να συμφωνήσετε μαζί του να το αγοράζει 1 φορά στις 2 εβδομάδες ή και ακόμα καλύτερα 1 φορά/μήνα έτσι ώστε να μην ξεκλίνει δραματικά από τον υγιεινό τρόπο διατροφής που επιθυμείτε.

Επίσης, καλό θα είναι να μάθετε το παιδί σας να καταναλώνει το μεσημεριανό του γεύμα στο τραπέζι της κουζίνας, να αφοσιώνεται σε αυτό και σε καμία περίπτωση να μην τρώει μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Επιπλέον, ιδανικά δεν θα πρέπει να ξαναγεμίζει το πιάτο του, εφόσον τελειώσει το γεύμα του. Επίσης  σημαντικό  είναι όταν τρώει το μεσημεριανό του φαγητό, να μην τρώει επιπλέον τρόφιμα (π.χ. γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου, κέικ κτλ.) ενώ θα πρέπει να προτιμώνται οι πρωτεϊνικές πηγές κρέατος, οι οποίες είναι χαμηλές σε λίπος όπως ψητό στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας (και όχι μπούτι!!), ψητό/βραστό ή ψάρι στο φούρνο (όχι τηγανητό!!), μοσχαρίσιο φιλέτο ή ψαρονέφρι. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας λιπαρά κρέατα και αλλαντικά όπως, παϊδάκια, αρνί, εξοχικό, λουκάνικα, μπέικον, μορταδέλα κλπ.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγονται όσο περισσότερο γίνεται τα τηγανητά φαγητά (πατάτες τηγανητές, αυγό τηγανητό, κοκολυθάκια τηγανητά) και αυτά να προσφέρονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις πχ γενέθλια, οικογενειακή έξοδος.
Μέσα σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν να έχετε στο νου σας πως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να φροντίζεται ώστε να τρώει τουλάχιστον 1 φλιτζάνι σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά σε κάθε μεσημεριανό γεύμα. Καλό θα είναι, να μην καταναλώνει μόνο 1,2 λαχανικά συστηματικά, αλλά να υπάρχει μια ποικιλία στα λαχανικά που θα καταναλώνει, έτσι ώστε να προσλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται καθώς δεν θα πρέπει να εκλείπουν και τα αγαπημένα σε όλους μας φρούτα τα ! Μπορεί να καταναλώνει τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα, τα οποία μπορεί να έχει και  σαν δεκατιανό σνακ στο σχολείο. Εναλλακτικά μπορεί να φάει 1 φρούτο μετά το φαγητό σαν επιδόρπιο ή το απόγευμα σαν απογευματινό σνακ.

Όσο για τα πολυπόθητα γλυκά ας καταναλώνονται σε συχνότητα  1-2 φορές την εβδομάδα και καλό θα είναι να δίνονται σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό.

Καλές επιλογές γλυκών είναι οι ακόλουθες:

  • μια απλή μπάλα παγωτό περίπου 120 γρ σκέτη χωρίς σιρόπι,
  • μια μπάλα γιαούρτι-παγωτό περίπου 120 γρ χωρίς σιρόπι + με φρεσκοκομμένα φρούτα,
  • λίγο ρυζόγαλο,
  • λίγο γλυκό του κουταλιού (πχ βύσσινο), μια μικρή σοκολάτα 30 γρ,
  • μια μικρή σοκοφρέτα 30 γρ,
  • 2 πλάκες Kinder,
  • 1 Kinder έκπληξη,
  • 3 μικρά σοκολατάκια Lacta,
  • Ion ή Παυλίδης Υγείας,
  • 1 μικρό κομμάτι σπιτικό κέικ.

Εάν τρώει συχνά γεύματα εκτός σπιτιού ή αν παραγγέλνετε φαγητό από έξω (π.χ. σουβλάκι, πίτσα κτλ.) αυτά να μην ξεπερνούν τη 1 φορά την εβδομάδα. Καλό είναι να καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη μέρα για το σκοπό αυτό π.χ. η Παρασκευή, ώστε να διατηρείται η ισορροπία τόσο στο πρόγραμμα όσο και στο μυαλό του παιδιού προκειμένου να υιοθετήσει σιγά-σιγα και από μόνο του τις σωστές διατροφικές συνήθειες!

Ποια γεύματα δυσκολεύουν περισσότερο τους γονείς και ποια τα παιδιά να τα ακολουθήσουν;

Στατιστικά, οι βασικότερες ομάδες τροφίμων που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα παιδιά είναι: τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ψάρι. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα, που προμηθεύουν τα παιδιά με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και άρα χρειάζεται να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο τους μενού. Ας δούμε πώς θα το καταφέρετε: Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι. Ενδέχεται να αντιδράσει, και τότε δεν πρόκειται να φάει ξανά φακές ή αρακά αν το ζορίσετε και πολύ. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε, ακόμη και αν δεν τρώει όσπρια και λαχανικά, να μαγειρεύετε φακές, σπανακόρυζο, ψάρι, λαδερά φαγητά στο σπίτι. Να υπάρχει πάντοτε σαλάτα στο τραπέζι, και οι γονείς και τα αδέρφια να τρώνε φρούτα, ώστε το παιδί να έχει παραδείγματα σωστής διατροφής. Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να δοκιμάσουν. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι, όσπρια, λαδερά και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε κάτι άλλο ξεχωριστό. Δείξτε του ότι για σήμερα το φαγητό μας είναι σπανακόρυζο, φασολάκια, φακές, κλπ, ότι είναι υγιεινό και θρεπτικό, και το τρώει όλη η οικογένεια.Μην επιβραβεύετε, τουλάχιστον συνέχεια, τις σωστές διατροφικές του επιλογές, που μπορεί να τις κάνει με πίεση, με ένα γλυκό ή κάποιο άλλο αγαπημένο του επιδόρπιο. Το παιδί πρέπει να είναι συνειδητοποιημένο ότι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και το ψάρι τα τρώει επειδή έχουν ωραία γεύση, είναι υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό του και του προσφέρουν πολύτιμα συστατικά για να είναι δυνατό.

Μετά τη περίοδο του εγκλεισμού απευθύνονται σε εσάς περισσότεροι γονείς για ζητήματα διατροφής και παχυσαρκίας των παιδιών τους.

 Ένα από τα πρώτα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αποφευχθεί η διασπορά του  κορονοϊού COVID-19 στην κοινότητα ήταν το κλείσιμο των σχολείων. Τα παιδιά  ήταν λιγότερο δραστήρια, είχαν περισσότερη καθιστική ζωή, έτρωγαν μη υγιεινά τρόφιμα και έτσι αφιέρωσαν αυξημένο χρόνο έκθεσης σε οθόνες και ακανόνιστες ώρες ύπνου. Όλα αυτά συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Η παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της  παχυσαρκίας, καθώς στα νοικοκυριά υπήρχαν διαθέσιμες συσκευασμένες τροφές, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία. Κάποιες συμβουλές  για τους γονείς για να βοηθήσουν ένα παιδί με παραπάνω κιλά από το κανονικό; Να ελαττώσουν την ενεργειακή πρόσληψη (τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος όπως αναψυκτικά, γαριδάκια, πατατάκια, πάστες, παγωτά, λουκάνικα, κέτσαπ κα.) και να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα του παιδιού.

Ποιες διατροφικές συνήθειες αν αλλάξουν τα παιδιά μπορούν να έχουν υγεία στη σωματική τους εξέλιξη.

Η παιδική ηλικία είναι αυτή στην οποία μπαίνουν τα θεμέλια για την σωστή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών. Επομένως, η διαιτολογική παρέμβαση είναι πολύ χρήσιμη, ήδη από την παιδική ηλικία. Σκοπός είναι να δοθεί έμφαση στην απώλεια του περιττού λίπους ή στη διατήρηση/ επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης βάρους, ώστε το παιδί καθώς αναπτύσσεται να αποκτήσει ιδανικό βάρος για το ύψος του. Επίσης, έμφαση πρέπει να δοθεί στην επαρκή πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, στη σωστή διατροφή και στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η σωστή διατροφή είναι το ίδιο σημαντική με τη μόρφωση, για τη σωστή ανάπτυξη του σώματος και του νου και θα πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους καθημερινά μια σειρά από τέσσερα με πέντε θρεπτικά γεύματα.

  • Το πρωινό θα πρέπει να αποτελείται από ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή φρούτο και να συνοδεύεται από μια μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης με γάλα ή γιαούρτι (πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει όχι το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού μας) ή ψωμί ολικής αλέσεως με βούτυρο και μέλι και γάλα ή ψωμί με ένα αυγό βραστό και λίγο τυρί
  • Το δεκατιανό όταν δεν παίρνει κάποιο κολατσιό από το σπίτι θα πρέπει να μπορεί να βρει από το κυλικείο του σχολείου κουλούρι ή σταφιδόψωμό ή παστέλι
  • Το γεύμα θα πρέπει να ακολουθεί το μεσογειακό πρότυπο και να περιέχει αρκετά λαχανικά, πάντα σαλάτα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας – κοτό­πουλο – ψάρι – τυρί – αυγό) καθώς και ψωμί ολικής αλέσεως ή άλλους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως είναι το ρύζι, τα όσπρια και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Το απογευματινό μπορεί να περιλαμβάνει ένα φρούτο ή χυμό ή κάποια λαχανικά  ή λίγους ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα υγείας.
  • Τα δυο τελευταία προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του σώματος και τη διαύγεια του μυαλού (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Το βραδινό θα πρέπει να περιέχει μια μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα ή γιαούρτι) με δημητριακά ή ένα τοστ με τυρί ή κασέρι ή ένα κριθαροκούλουρο με ντομάτα και τυρί (ντάκος)

“Η παιδική ηλικία είναι αυτή στην οποία μπαίνουν τα θεμέλια για την σωστή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών.” Θα κρατήσω αυτή τη φράση σου.

Της Λαμπροπούλου Βάιας

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση