“Όχι» σε οποιουδήποτε είδους διόδια από το Περιφερειακό Συμβούλιο

3 Min Read

Το θέμα της τοποθέτησης νέων σταθμών διοδίων (δύο πλευρικών σε Σιάτιστα και Καλαμιά και ενός μετωπικού ανάμεσα στην Κοζάνη και στην Καλαμιά) απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο το Βόιο πλήττεται περισσότερο από μια τέτοια εξέλιξη και ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο μια ομόφωνη απόφαση. «Ο δήμος μας δεν αντέχει άλλο χτύπημα» ανέφερε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Φ. Κεχαγιάς υπεραμύνθηκε της δημοσιότητας που δόθηκε στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπουν τη δημιουργία νέων σταθμών και ανέφερε πως ο Περιφερειάρχης βρέθηκε στην Αθήνα για συζήτηση του θέματος με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη.
Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων τόνισαν πως είναι απαράδεκτη η εξέλιξη, ενώ επισήμαναν τις ολιγωρίες από την πλευρά της περιφερειακής αρχής στο θέμα.
«Η περιφερειακή αρχή ουδέν έπραξε, γι’ αυτό μην περιμένετε και πολλά» είπε ο Γιώργος Δακής απευθυνόμενος στο δήμαρχο Βοίου. Ο κ. Δακής αναφέρθηκε σε μη εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, όπως η μη ανάθεση της μελέτης κόστους-οφέλους που ανατέθηκε στο ΤΕΕ και δεν έγινε ποτέ.
«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου» ανέφερε η Γ. Ζεμπιλιάδου, η οποία επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για μη ανάδειξη του θέματος της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τη διαχείριση του ζητήματος της αναλογικότητας.
«Αν θες να είσαι δυνατά οχυρωμένος, θα πρέπει να ζητήσεις κατάργηση των διοδίων παντού σε όλη την Ελλάδα» ήταν η τοποθέτηση του Γ. Βήττα που ζήτησε αρχικά ψήφισμα υπέρ της κατάργησης των διοδίων σε όλη τη χώρα.
«Ακροβατούμε ανάμεσα στο βερμπαλισμό και στο λαϊκισμό» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Π. Πλακεντάς, αναφέροντας πως για τα διόδια δεν ευθύνεται ο Καρυπίδης, αλλά η πώληση της Εγνατίας Οδού, την οποία «χαρίσαμε μπιρ παρά». Μάλιστα, ο κ. Πλακεντάς χαρακτήρισε έγκλημα ισάξιο με αυτό της πώλησης της ΔΕΗ, την πώληση της Εγνατίας Οδού.
Μια ανούσια αύξηση και επιβάρυνση του ελληνικού λαού χαρακτήρισε το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Β. Σημανδράκος που τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων.
Το σώμα κατέληξε σχεδόν ομόφωνα σε απόφαση για ανάκληση της απόφασης της 25.5.2018 κατασκευής πλευρικών και μετωπικών σε Σιάτιστα και Καλαμιά και μη αποδοχή κανενός είδους διοδίων.
Λευκό ψήφισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ρούσης Αλεξανδρής με αιτιολογία το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του θέματος.

Μοιραστείτε την είδηση