«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Κοζάνης

4 Min Read

Απεργιακή συγκέντρωση χθες έξω από το κτίριο Διοίκησης της Επιχείρησης

Ηχηρό «όχι» στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή, είπαν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης. Το Σωματείο της ΔΕΥΑΚ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της επιχείρησης, η οποία έκλεισε στις 11 το πρωί λόγω της στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί.

«Είναι πανελλαδικά καθολική η απαίτηση να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας αν αυτό δεν συμβεί και οι επίμαχες διατάξεις δεν αποσυρθούν» είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Ζαφείρης.

Ο ίδιος ανέφερε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα όπως έγινε με ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΔΕΗ. Μάλιστα κατηγόρησε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πως με διάφορα τεχνάσματα, επιχειρεί να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει σωματεία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Το παραπάνω κατήγγειλε και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην Επιτροπή την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Κινητοποιείται όλη η χώρα σε 50 πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούνται ταυτόχρονα κινητοποιήσεις ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν μας ενδιαφέρουν τι λένε τα κεντρικά ΜΜΕ. Μας ενδιαφέρει να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες πως το τελευταίο προπύργιο της χώρας είναι τα νερά και θέλουν και αυτά να τα ξεπουλήσουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ιδιώτη να μπει στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ύδρευσης ούτε μέσα από τη ΡΑΕ ούτε μέσα από τα ΣΔΙΤ» είπε στην ομιλία του το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Σάκης Τολιόπουλος.

Το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ παρουσία των εκπροσώπων των ΔΕΥΑ της χώρας. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι ο τρόπος αντίδρασης στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης με 24ωρες απεργίες.

 

ΝΕ ΠΑΣΟΚ: Η Κυβέρνηση παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως 

Ανακοίνωση με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζόμενων εξέδωσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κοζάνης. Μεταξύ άλλων τονίζει πως η Κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την διαχείριση του νερού και των αποβλήτων με την μεταφορά στην ΡΑΕ. «Μέσα σε 10 ημέρες επιχείρησε να περάσει σχεδόν 300 άρθρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων…στο φτερό! Και αυτό, «υποτιμώντας κάθε έννοια δημόσιας Διαβούλευσης και καλής νομοθέτησης καθώς δόθηκαν μόνο τέσσερις ημέρες σε διαβούλευση για το μισό σχεδόν νομοσχέδιο […] Εμείς ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του νερού που επιχειρείται μέσω της Ρ.Α.Α.Ε.Υ και των ΣΔΙΤ. Για εμάς ο νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται  να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.»

 

ΚΚΕ: Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ και των ΔΕΥΑ όλης της χώρας

Ανακοίνωση για θέμα εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τα νερά αποδεικνύει τη στόχευση της ιδιωτικοποίησης αφού έρχεται «να ρυθμίσει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, να ρυθμίσει για να τηρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού», τη στιγμή που σήμερα δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Η ιδιωτικοποίηση των νερών, όπου επιχειρήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησε στην αύξηση των τιμολογίων στερώντας τη φθηνή πρόσβαση στους εργαζόμενους και το λαό, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης.»

Κατερίνα Κοζιάκη

Μοιραστείτε την είδηση