Όχι στην πώληση της ΔΕΗ- Ναι σε ένα σχέδιο μετάβασης της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

4 Min Read

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης υιοθέτησε την πρόταση ψηφίσματος του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ στο οποίο αναφέρεται η έντονη αντίδραση για ενδεχόμενη πώληση μέρους της ΔΕΗ ή μονάδων της και ταυτόχρονα θέτει επιτακτικά την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου για το αύριο της περιοχής.

Η συζήτηση έγινε σε χαμηλούς τόνους, παρουσία συνδικαλιστών της ΔΕΗ και κατά τη διάρκεια της τονίστηκε πολλές φορές η ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.

- Advertisement -

Ο Δήμαρχος Κοζάνης στην εισήγηση του τόνισε πως «η περιοχή, εδώ και πάρα πολύ καιρό βρίσκεται εν μέσω βαθειάς και παρατεταμένης κρίσης με τριπλή διάσταση περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική. Η μονοδιάστατη ανάπτυξη και η εξάρτηση της περιοχής από την ΔΕΗ, αλλά και οι αλλαγές που προκλήθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα έχουν φέρει την περιοχή σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση με ποσοστά ανεργίας πρωτοφανή και κυρίως με μια δομική κρίση που ταλανίζει την περιοχή για πολλά χρόνια… Εμείς ως Δημοτική Αρχή, που έχει την ευθύνη για την βιωσιμότητα της περιοχής μας και θεωρούμε πως η διαφαινόμενη εξέλιξη πωλήσης λιγνιτικών μονάδων ή ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι άκρως αρνητική για την περιοχή».

Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πάντως πως ακόμη και αν ανατραπούν όλα τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση παραμένουν ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα όπως οι μετεγκαταστάσεις, η τητεθέρμανση, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η επαναπόδοση εδαφών.

Τέλος ζήτησε τη στήριξη της περιοχής για την προσαρμογή της σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα σέβεται την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τόπου μας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε πως « «ακούσαμε με ενδιαφέρον τον Υπουργό κ. Σταθάκη, τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι θα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες. Μια εξέλιξη που είναι πολύ δυσμενής, μια εξέλιξη που θα απευθυνθεί στα ‘’φιλέτα’’ της περιοχής» και πρόσθεσε πως είναι μια εξέλιξη που ανατρέπει και θέτει εν κινδύνω μια σειρά κατακτήσεις της περιοχής: τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, την Τηλεθέρμανση, τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών και την επαναπόδοση των απαλλοτριωμένων περιοχών. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πάμε από το κακό στο χειρότερο. Και δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στη ΔΕΗ».

Όπως προαναφέραμε παρόντες στην συνεδρίαση και πολλοί εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ. Ο Μόσχος Μόσχου Πρόεδρος του «Σπάρτακου» δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να γίνει κρανίου τόπος. Το 1992 ως νέος εργαζόμενος με πήραν οι παλιοί συνδικαλιστές και πήγαμε στο Μαντούδι. Είχε γίνει αποβιομηχάνιση και είδα πράγματα που δεν θα μου φύγουν από τη μνήμη μέχρι να πεθάνω. Ανθρώπους να ανοίγουν κάδους για να βρουν φαγητό. Μια περιοχή που σήμερα έχει το μισό πληθυσμό που είχε το 1992. Αυτά είναι μπροστά μας είναι προ των πυλών». Ο Κώστας Θεοχάρης Πρόεδρος «Ένωσης» πρόσθεσε πως «χώρα που δεν έχει υπό δημόσιο έλεγχο την ενέργεια,  τα νερά και τα αγαθά της, δεν έχει μέλλον. Θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους Βουλευτές, γιατί αυτοί έχουν το ‘’μαχαίρι’’ να μην ψηφίσουν το έγκλημα που προωθείται και να πέσει η Κυβέρνηση».

Ο Σάκης Μάστορας Γραμματέας του «Σπάρτακου» με τη σειρά του ανέφερε πως « η αυτάρκεια στην ενέργεια είναι στο ίδιο επίπεδο με την ασφάλεια. Δεν μπορεί μια χώρα που δεν έχει αυτάρκεια στην ενέργεια να πατήσει στα πόδια της και να έχει ευημερία.

Με τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή και με τον Δήμαρχο είχαμε πολλές φορές διαφωνία. Προσυπογράφω όμως μέχρι κεραίας το σχέδιο απόφασης που καταθέτει.

Η τοπική κοινωνία απαιτεί (και το απαιτεί με κεφαλαία γράμματα) την προσοχή που της πρέπει ούτως ώστε να έχει μια δίκαιη μετάβαση στο καθεστώς της μεταλιγνιτικής περιόδου».

Μοιραστείτε την είδηση