Όχι στο κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews. Ομόφωνη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews

5 Min Read

Όχι στο κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews λέει η δημοσιογραφική ομάδα της ελληνικής υπηρεσίας του, παραθέτοντας μια σειρά λόγων:

“Η δημοσιογραφική ομάδα της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση της Yπηρεσίας, όπως αποδεικνύεται από σειρά ενεργειών ή παραλείψεων της κεντρικής διοίκησής του ευρωπαϊκού καναλιού, παρά την συνέχιση της χρηματοδότησής της για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα με κονδύλια της Κομισιόν.

- Advertisement -

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για πρώτη φορά στα 9 χρόνια λειτουργίας της Eλληνικής Yπηρεσίας, δεν μπόρεσε να καλυφθεί τηλεοπτικά – ζωντανά στα Eλληνικά – η τελευταία για το 2021 Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα απευθείας κάλυψης στην ελληνική γλώσσα έκτακτων γεγονότων από τα νέα γραφεία, στα οποία αυτή μετακινήθηκε, στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών.

Αντιστοίχως και άλλα σημαντικά γεγονότα που καλύφθηκαν απευθείας στον τηλεοπτικό αέρα ολων των υπολοίπων γλωσσικών καναλιών του Euronews, όπως οι εκδηλώσεις για την έναρξη της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ (κοινές συνεντεύξεις Τύπου Εμμανουέλ Μακρόν – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Εμμανουέλ Μακρόν – Σαρλ Μισέλ) και η κηδεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, στον τηλεοπτικό αέρα του ελληνόφωνου Euronews μεταδόθηκαν μόνο με τον φυσικό ήχο, χωρίς ελληνικό σχολιασμό και μετάφραση των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν.

Αποτέλεσμα είναι ότι σε Ελλάδα και Κύπρο οι τηλεθεατές δεν παρακολούθησαν μετάδοση γεγονότων στη μητρική τους γλώσσα.

Παράλληλα, υπάρχει άμεση πρόθεση του ευρωπαϊκού καναλιού να καταργήσει την εκπομπή της Ελληνικής Υπηρεσίας από τον δορυφορικό τηλεοπτικό αέρα και να την μετατρέψει από την 1η Φεβρουαρίου σε «Hybrid TV» – όπου θα επαναλαμβάνονται δελτία και ελάχιστα προγράμματα, χωρίς άμεση ανανέωση της ειδησεογραφίας, με σκοπό την μετάπτωση αποκλειστικά σε διαδικτυακή υπηρεσία (digital). Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται ως «το μέλλον».

Η Ελληνική Υπηρεσία ούτως ή άλλως έχει και digital παρουσία, μέσω της ιστοσελίδας της και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram, twitter) όλα τα χρόνια της ύπαρξής τής. Για την συνέχιση της Ελληνικής Υπηρεσίας με αυτήν την μορφή η διοίκηση «πατά» πάνω στο νέο συμβόλαιο του Euronews με την Κομισιόν.

Όπως έχει αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από δικό της αίτημα, το Euronews «συμφώνησε να δημιουργηθεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια ψηφιακή ελληνική υπηρεσία για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, που θα χρηματοδοτείται από πόρους της Ε.Ε.». Οπως διευκρινίζεται, «η ψηφιακή υπηρεσία θα επιτρέψει στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που εργάζεται στην ελληνόφωνη υπηρεσία να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», ωστόσο «το Euronews είναι μια ιδιωτική εταιρεία που φέρει την ευθύνη για τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου».

Η αποδεκατισμένη δημοσιογραφική ομάδα καλεί την υπηρεσιακή διοίκηση, αλλά και τη νέα ιδιοκτησία του Euronews να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας όχι μόνον ως διαδικτυακής αλλά και ως τηλεοπτικής, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο τα γεγονότα και όχι «κονσερβοποιημένα» στην «Hybrid TV». Mε δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους έχει εξασφαλιστεί από τα κονδύλια της ΕΕ, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον και του Euronews η διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας και στον τηλεοπτικό αέρα, με ελεύθερη δορυφορική μετάδοση του προγράμματός της. Για να συμβεί ωστόσο αυτό πρέπει αφενός να διατεθούν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα στους εργαζόμενους, αφετέρου να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι δημοσιογράφοι της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική φωνή του ευρωπαϊκού καναλιού.

Καλούμε την υπηρεσιακή διοίκηση του Euronews να παγώσει άμεσα τα σχέδια περαιτέρω συρρίκνωσης και υποβάθμισης της Ελληνικής Υπηρεσίας, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Euronews στη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, ώστε αυτή να αποδείξει στην συνέχεια στην πράξη τις δεδηλωμένες προθέσεις της για ανάπτυξη του ευρωπαϊκού καναλιού.

Επιδιώκουμε τα εξασφαλισμένα κονδύλια της ΕΕ να αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Υπηρεσίας και την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης που θα την διασφαλίζει μακροχρόνια και όχι απλά για την ολιγόμηνη παράταση λειτουργίας μέρους της Ελληνικής Υπηρεσίας με ταυτόχρονες κινήσεις υποβάθμισης και απαξίωσής της, εμφανίζοντάς τες ως «ψηφιακή ανάπτυξη» για το μέλλον.”

Μοιραστείτε την είδηση