«Όχι» των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ στη συγχώνευση

3 Min Read

Αρνητικός και ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

«Να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό» τιτλοφόρησαν το δελτίο τύπου που εξέδωσαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης και Αποχέτευσης Κοζάνης μετά την λήξη της στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν την Τετάρτη. Η κινητοποίηση έγινε ενόψει του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ για την οποία γράψαμε στο φύλλο της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κοζάνης αντιδρούν στην επιχειρούμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ και στην δημιουργία μιας ανά περιφέρεια και τονίζουν πως δεν έχει ξεκαθαριστεί από την Κυβέρνηση πως θα γίνει στην ουσία κάτι τέτοιο. Μάλιστα αναφέρουν πως κρίσιμα ερωτήματα όπως το τι θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, αν διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ΔΕΥΑ κλπ δεν απαντώνται.

«Ο μόνος στόχος της Κυβέρνησης που είναι ξεκάθαρος είναι ότι θα αλλάξουν τα πάντα προς όφελος των ιδιωτών και ο χαρακτήρας της διαχείρισης των νερών στην χώρα μας. Αν συμβεί αυτό, το πρόβλημα δεν θα είναι αν θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νερό ως κοινωνικό αγαθό, όπως η τιμή που θα καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, η διασφάλιση της ποιότητας του, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η εξασφάλιση πως δεν θα το στερηθεί κανένας όπου και αν κατοικεί κ.α.» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κοζάνης.

Αμέσως μετά την λήξη της κινητοποίησης της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε γενικής συνέλευση με τους εργαζόμενους να ενημερώνονται από τους εργασιακούς τους εκπροσώπους αλλά και το Νομικό Σύμβουλο της ΠΟΕ- ΔΕΥΑ Σπύρο Μπαλατσούκα για τις διάφορες επαφές που έγιναν μέχρι σήμερα με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και διαφόρων άλλων φορέων για το θέμα της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ. Ο Πρόεδρος του Σωματείου της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης Νίκος Ζαφείρης επεσήμανε την ανάγκη για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των Δ.Ε.Υ.Α. προκειμένου να «μην ζήσουμε και με το νερό ό,τι ζούμε ήδη με το ηλεκτρικό ρεύμα».

Το παρών στη Γενική Συνέλευση έδωσαν ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης και ο μελλοντικός Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης, οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως θ’ αγωνιστούν στο πλευρό των εργαζομένων. Συζητήθηκε ακόμα και το θέμα της τηλεθέρμανσης και το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της, με τον κ. Κοκκαλιάρη και τον κ. Ματιάκη να συμμερίζονται την αγωνία τόσο των εργαζομένων και να διαβεβαιώνουν πως είναι και γι’ αυτούς η πρώτη και βασική τους προτεραιότητα για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση