«Όχι» των Μαυροδεντριτών στην δέσμευση στρεμμάτων για φωτοβολταϊκά-Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Κοζάνης το μεσημέρι

9 Min Read

Παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μαυροδεντρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης, μετά την απόφαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει δια περιφοράς και όχι δια ζώσης η συνεδρίαση του οργάνου που είχε κύριο θέμα την προς δημοπρασία 1800 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Οι κάτοικοι, έχοντας στο πλευρό τους τις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» και «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά και την «ΑΡΣΥ» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, διαμαρτύρονται γιατί ζητούν από την δημοτική αρχή Μαλούτα, Σημανδράκου, Μιχαηλίδη να τους ακούσει και να καταγράψει τις αντιρρήσεις τους και αντιδράσεις τους για την δέσμευση των 1800 στρεμμάτων, αφού όπως λένε, δεν έχουν μείνει εκτάσεις για βοσκή των ζώων και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Πρόεδρος Μαυροδεντρίου: «Δεν προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε αυτές τις εκτάσεις για κανέναν λόγο»

Την φιλοτιμία και την συνείδηση των δημοτικών συμβούλων να μην ψηφίσουν την δέσμευση των εκτάσεων, επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του Μαυροδεντρίου Αιμίλιος Σπανίδης. Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως πρόκειται όχι για 1800 αλλά περίπου 2500 στρέμματα πρώην κοινοτικά και νυν δημοτικά τα οποία διεκδίκησαν στο παρελθόν οι πρόγονοι των κατοίκων από το δημόσιο.

“Θα επικαλεστώ τη φιλοτιμία και τη συνείδηση των δημοτικών συμβούλων καλώντας τους να ψηφίσουν με αυτά τα κριτήρια. Ως εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου θεωρώ ότι αυτή η κίνηση να περάσει η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς για να εγκριθεί δεν είναι σωστή. Η απώλεια αυτών των εκτάσεων σήμερα, σημαίνει την απώλεια από τα παιδιά και τα εγγόνια μας αύριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Δημητρίου Υψηλάντη Αλέξανδρου Μουρατίδη ο οποίος κάλεσε την δημοτική αρχή να προασπίσει τα συμφέροντα των δημοτών της. «Το όχι των κάτοικων του Μαυροδεντρίου δεν αφορά ανεξέλεγκτα στη χρήση και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ζητάμε από το δήμο σαν Δημότες Κοζάνης, να προασπίσει τα συμφέροντά μας και όχι να συνεχίσει να εκποιεί περιουσιακά στοιχειά τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας σε πολύ χαμηλή τιμή» είπε στα ΜΜΕ ο κ. Μουρατίδης.

«Η εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών δεν αρκεί, θα ερημώσουμε. Διαμαρτυρόμαστε για τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου που αφορούν το χωριό μας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον του χωριού, τη βιωσιμότητά του ειδικά τώρα. Με την βίαιη απολιγνιτοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Σαριγκιόλ θα χαθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και η εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών δεν λέει τίποτα για το μέλλον του χωριού μας» τόνισε ο κάτοικος του Μαυροδεντρίου Κώστας Περτσινίδης.

Λ. Ιωαννίδης: «Ο Δήμαρχος υπεκφεύγει, υπάρχει έλλειψη διάθεσης για ουσιαστική επικοινωνία»

Δριμεία κριτική στον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λευτέρης Ιωαννίδης. Σε δηλώσεις του τόνισε πως η απόφαση για δια περιφοράς συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που υπάρχουν αντιδράσεις, προσβάλλει το συμβούλιο καταδικάζοντας παράλληλα τα όσα έγιναν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με την στάση των κατοίκων να διακόψουν την συνεδρίαση.

«Το δια περιφοράς συμβούλιο δηλώνει την υπεκφυγή του Δημάρχου, ο ρόλος του δεν είναι να απαντά μόνο στην αντιπολίτευση αλλά κυρίως να επιχειρηματολογεί. Το 2018 Ο Δήμαρχος έλεγε πως η στήριξη και ο σεβασμός στις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και κοινωνιών είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλαξε τώρα. Υπάρχει μια έλλειψη διάθεσης για ουσιαστική επικοινωνία. Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όμως πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός και κυρίως να ενεργοποιεί τις τοπικές δυνάμεις, πετυχαίνοντας το μέγιστο τοπικό όφελος. Επίσης πρέπει να υπάρχει και η αντιπαράθεση και η συζήτηση κάτι που η δημοτική αρχή έχει αποφύγει» είπε ο κ. Ιωαννίδης.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: «Να μη γίνουν υποχείρια κανενός οι κάτοικοι του Μαυροδεντρίου. Να δώσει χώρο για συζήτηση η Δημοτική αρχή»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νόντας Στολτίδης καταδίκασε την απόφαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιήσει την χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου δια περιφοράς. «Εκτιμούμε πως αυτή τη λανθασμένη πρακτική θα χρησιμοποιούν από εδώ και πέρα και σε άλλα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν όπως την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την αύξηση φόρων χωρίς να γίνεται μια ουσιαστική κουβέντα, έχοντας το λαό στην άκρη. Στηρίζουμε τους κάτοικους του Μαυροδεντρίου δεν θέλουμε να γίνουν υποχείρια για κανένα έργο» τόνισε ο κ. Στολτίδης.

Την συμπαράστασή του στους κατοίκους έδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡ.ΣΥ.» του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Πράσσος: «Είναι ανεπίτρεπτο οι δημοτικοί σύμβουλοι να παρακούν το χωριό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πέρα από την οικονομική καταστροφή και από την ανεργία πρόκειται να γίνει και μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Πάνω από 200 χιλιάδες στρέμματα χάνονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Είναι ανεπίτρεπτο οι δημοτικοί σύμβουλοι να δίνουν τέτοιες άδειες και να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να σεβαστούν την άποψη του χωριού όταν μιλάμε για κοινοτικές εκτάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πράσσος.

 

Η απάντηση του Δήμου Κοζάνης στην Δημοτική Κίνηση «Τόπος Να Ζεις»

Είναι πραγματικά προκλητική, μετά τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η καταγγελία της παράταξης  «Κοζάνη Τόπος να Ζεις», για αντιδημοκρατική & αντιδεοντολογική συμπεριφορά της διοίκησης του Δήμου.

Η ευκολία μάλιστα με την οποία υιοθετούν σε μια ανακοίνωση, όλο το δόγμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, όταν στην αίθουσα συνεδριάσεων έβαζαν πλάτη για το ακριβώς αντίθετο, ξεπερνά κάθε όριο.

Με περισσό θράσος, οι μέχρι χθες εκφραστές- υπερασπιστές των θεσμών,  μας χρεώνουν ως «δικαιολογία» την υποχρέωση στη συμμόρφωση για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων με συγκεκριμένους  τρόπους, λόγω της πανδημίας (ΠΝΠ – ΦΕΚ 55/τ.Α/11-03-20), υπηρετώντας αποκλειστικά τις ανάγκες του φθηνού λαϊκισμού για λόγους καθαρά  εσωτερικής  κατανάλωσης. Λες και είναι δυνητική η εφαρμογή των μέτρων.

Μας υποδεικνύουν επίσης, ως αντίμετρο στην αποκαλούμενη «φίμωση», την σύγκληση του οργάνου παρουσία εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, όταν:

  • Η δια ζώσης συνεδρίαση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και σίγουρα όχι όπως την εννοούν αυτοί
  • Η Εγκύκλιος  163 (α.π.33282/29-05-20) που υποδεικνύει το όριο των παρόντων δεν έχει αρθεί
  • την πρότασή μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 14ης Σεπτεμβρίου 2020 για παραμονή στην αίθουσα αριθμού διαμαρτυρόμενων πολιτών, τέτοιου ώστε να μην παραβιάζεται η παραπάνω συνθήκη, οι ίδιοι με τη στάση τους την ακύρωσαν, με ανοχή και προτροπή στην «οχλαγωγία»  και τους  «θιγόμενους πολίτες»  (όροι της δικής τους ανακοίνωσης), τους οποίους με περίσσια υποκρισία καλούν εκ των υστέρων σε «σύνεση» και «σεβασμό στα θεσμικά όργανα του δήμου».
  • Σε προηγούμενες συνεδριάσεις , ελεγχόμενα (ως προς τις υγειονομικές διατάξεις ) τόσο εκπρόσωποι κτηνοτρόφων όσο και φορείς (Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών), είχαν τη δυνατότητα τόσο της παρουσίας όσο και της παρέμβασης.

Τέλος, καλό θα ήταν πριν αναφερθούν σε κάποιους από εμάς για απαξίωση στο ρόλο των τοπικών κοινωνιών  και των εκπροσώπων τους, να είναι σε θέση να εξηγήσουν ως γνήσιοι τιμητές των παραπάνω, την τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Λ. Ιωαννίδη στα ΜΜΕ πριν την τελευταία συνεδρίαση, ότι για το Μαυροδένδρι  η παράταξή τους διαφωνεί «γιατί αντιδρά η τοπική κοινωνία» ενώ στη συνεδρίαση της 2ης Δεκεμβρίου 2019 ( ΑΔΣ 590,591,592,593/02-12-2019) σε θέματα που αφορούσαν  Φ/Β στα Σιδερά, όπου κι εκεί ο πρόεδρος της κοινότητας και οι κτηνοτρόφοι ήταν αρνητικοί , αυτοί διαφοροποιήθηκαν  και υπερψήφισαν.

Και όχι μόνο! Στην ίδια συνεδρίαση που καταψήφισαν τα Φ/Β στο Μαυροδένδρι, καταψήφισαν και την εγκατάσταση Φ/Β στα Κοίλα, παρότι η απόφαση της κοινότητας ήταν θετική. Τελικά, ποια ακριβώς είναι τα κριτήριά τους, πέρα από τα προφανή;

Κλείνοντας, περιμέναμε ότι μετά την συμμετοχή στελεχών τους στον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο παραβιάστηκαν  οι ασφαλείς συνθήκες διεξαγωγής της τελευταίας συνεδρίασης, θα λειτουργούσαν τουλάχιστον με σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση.

 

Αργυρώ Ξανθοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση