Όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου στον ΧΥΤ αμιάντου στο Ζιδάνι. Μόνο ο αμίαντος της αποκατάστασης στα πρώην ΜΑΒΕ

7 Min Read

Το θέμα της δημιουργίας του ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ απασχόλησε επί αρκετές ώρες και δημιούργησε εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας. Εκεί, οι παρατάξεις «Ανατροπή-Δημιουργία», «Ελπίδα» και Αριστερή Συμπόρευση ζήτησαν τη συζήτησή του και τη λήψη ξεκάθαρης απόφασης περί μη δημιουργίας στα πρώην ΜΑΒΕ χώρου ταφής επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων.

Εν τέλει η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ήταν «να μη μεταφερθεί αμίαντος και επικίνδυνα απόβλητα από όλη τη χώρα ή το εξωτερικό στη Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα στην περιοχή των ΜΑΒΕ να επιτρέπεται μόνο ο ενταφιασμός των αποβλήτων της αποκατάστασης και να ζητηθεί στο επόμενο ΠΕΣΔΑ η τροποποίηση της απόφασης του 2016». Λευκό ψήφισε ο Αντώνης Τσάκωνας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη συζήτηση συμμετείχαν τα μέλη του συμβουλίου, αλλά και αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Χριστοφορίδης: Ζητούμε ξεκάθαρη απόφαση ότι στο Ζιδάνι δεν θα γίνει ΧΥΤΑΜ

Εκ μέρους των τριών παρατάξεων που ζήτησαν τη συζήτηση, την εισήγηση έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Χριστοφορίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «ήξεις αφίξεις» του Περιφερειάρχη, αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση να γίνει η περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ χώρος ταφής όλων των επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων. Εστίασε, δε, στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τη Δίκαιη Μετάβαση, τονίζοντας ότι μεταβιβάζει αρμοδιότητες για τις χρήσεις γης στη νεοσύστατη Μετάβαση Α.Ε. «με περίεργη διαδικασία, χωρίς διαβούλευση». Όπως είπε ο κ. Χριστοφορίδης «ζητήσαμε να υπάρξει ρητή διατύπωση, ώστε να μη γίνει καμία εκχώρηση αρμοδιότητας για χρήσεις γης χωρίς διαβούλευση με τους φορείς, αλλά και να υπάρξει ρητή απόφαση να μην γίνει εκεί χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων».

«Πέρασαν 13 μήνες για να γίνει η συζήτηση αυτή και μεγάλωσαν οι υπόνοιες μας για αποφάσεις που πάρθηκαν ερήμην μας. Ζητούμε ξεκάθαρη απόφαση ότι στην περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ δεν συμφωνούμε να γίνει απόθεση επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων» είπε ο κ. Χριστοφορίδης. Στο σχέδιο απόφασης που ανέγνωσε, τα βασικά σημεία ήταν να μην δημιουργηθεί στα πρώην ΜΑΒΕ ΧΥΤΑΜ, να αποκλειστεί ρητά κάθε νομοθετική ρύθμιση που θα αφήνει ανοιχτή τη δημιουργία χώρων επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία, στα ΜΑΒΕ και στην Περιφέρεια συνολικά, αλλά και να γίνει σαφές ότι η αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να περιλαμβάνει χώρους απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Γ. Κασαπίδης: Με όρους ειλικρίνειας και εντιμότητας αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη

Ο Περιφερειάρχης στην πρωτολογία του τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση «εσείς ψηφίσατε το ΠΕΣΔΑ», αναφερόμενος στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (1.11.2016), με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει τη χρήση των ΜΑΒΕ για τη διάθεση των αποβλήτων αμιάντου που παράγονται μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Με όρους ειλικρίνειας και εντιμότητας αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη και όφειλα να αποκαταστήσω την τάξη και την αλήθεια» είπε ο Περιφερειάρχης.

«Η θέση μας είναι ότι δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στην συγκεκριμένη περιοχή κι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο κ. Κασαπίδης.

 

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Δημιουργία» Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων, αλλά και στη φιλοσοφία «να διαχειριστούμε μόνο τα δικά μας απόβλητα και να βρούμε διέξοδο στα περιβαλλοντικά μας ζητήματα». Όπως πρόσθεσε «το κεφάλαιο αμίαντος στα ΜΑΒΕ έκλεισε. Να κλείσουμε το θέμα και πολιτικά».

Από την πλευρά της, η Γ. Ζεμπιλιάδου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που πέρασαν πρόσφατα εντός του σχεδίου νόμου για τη Δίκαιη Μετάβαση και ανοίγουν το δρόμο να δοθούν άλλες χρήσης γης και μάλιστα ερήμην των τοπικών παραγόντων.

Αυτοδιοικητικοί περιοχής: Ούτε γραμμάριο αμιάντου στο Ζιδάνι

«Ας αξιοποιήσουμε το χώρο αυτό με άλλο τρόπο» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, εκφράζοντας, όπως είπε, την αντίθεση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην προοπτική αυτή. Ο Δήμαρχος Σερβίων ανέφερε ότι «όλα γίνονται για το θεαθήναι» και υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, ενώ τόνισε ότι όλα ξεκίνησαν «από τη λάθος απόφαση του 2016».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο οποίος τόνισε ότι «το Μάιο του 2021 ο Δήμος Βελβεντού πήρε απόφαση και συντάχθηκε με την απόφαση του Δήμου Σερβίων» και επανέλαβε ότι ο χώρος ενδείκνυται για άλλες επενδύσεις.

Εκ μέρους της περιοχής των Καμβουνίων, ο Αχιλλέας Ντοβόλης τόνισε ότι «ανάπτυξη θέλουμε και να ξαναδημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θέλουμε να θαφτεί ούτε ένα γραμμάριο αμιάντου».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι υπηρεσιακοί παράγοντες

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. «Από το 2006 η υπηρεσία μου μαζί με ευρωπαϊκά προγράμματα ψάξαμε και δεν βρήκαμε πουθενά κάποιος να προσβλήθηκε από αμίαντο και να έχει πεθάνει» είπε ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κοζάνης κ. Γρίβας, τονίζοντας ότι μόνο όταν υπάρχει εισπνοή αμιάντου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ανεπίκαιρο ως αίτημα το χαρακτήρισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δημ. Αλβανός, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα το έργο της αποκατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί το 1/5 αυτής.

 

Τι προηγήθηκε

Να σημειωθεί, ότι η περιοχή Ζιδάνι όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ΜΑΒΕ, εκτείνεται σε 4.144 στρέμματα και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από τα 672 έως τα 720 μέτρα, ενώ σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου διέρχεται ο ποταμός Αλιάκμονας (στο σημείο όπου σχηματίζεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου).

Η συζήτηση για τον χώρο υγειονομικής ταφής αμιάντου ξεκίνησε όταν με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων προτάθηκε η “διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας ΧΥΤΑΜ για το σύνολο της επικράτειας, “από την οποία η τοπική κοινωνία θα αποκομίσει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη λόγω της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας και της απόδοσης μέρους των κερδών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ στον τοπικό ΟΤΑ”.

Τότε οι κάτοικοι της περιοχής και οικολογικές οργανώσεις αντέδρασαν στην προοπτική της λειτουργίας ΧΥΤΑ, αφού γνωρίζουν το χρόνο που χρειάστηκε ώστε να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή από την αβάσταχτη σε πολλές περιπτώσεις επιβάρυνση που προκάλεσαν τα ΜΑΒΕ.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήρθε να δώσει τη Δευτέρα μια ξεκάθαρη πολιτική απάντηση.

 

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση