Οδηγός διατροφής για τις γιορτινές μέρες

6 Min Read

Μέσα σε όλη αυτή την ξεχωριστή ατμόσφαιρα και την πανδαισία γεύσεων με την οποία δίνουμε ραντεβού κάθε χρόνο, υπάρχει μία μελανή σελίδα. Οι χιλιάδες θερμίδες των χριστουγεννιάτικων φαγητών και γλυκών! Από τη μία στολίζουν το εορταστικό τραπέζι και απογειώνουν τη μαγεία των Χριστουγέννων, από την άλλη προκαλούν «ντελίριο» στον δείκτη της ζυγαριάς!

Σύμφωνα με διαιτολόγους έχει βρεθεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 6.000 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η υπερφαγία συνεχίζεται και τις υπόλοιπες ημέρες. Φέτος, σκοπεύεις να επιδοθείς στην ίδια πρακτική;

- Advertisement -

«Η αύξηση του βάρους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο» σημειώνει ο Luise Marino, διαιτολόγος. «Με τον ερχομό του Ιανουαρίου, όμως, πρόκειται για μία κατάσταση που δύσκολα μπορεί να αλλάξει.»

Για να σας βρει η νέα χρονιά υγιείς και αναζωογονημένους και χωρίς με νέα προβλήματα όπως αυτό της αύξησης βάρους, θα πρέπει να διαχωρίσετε απαραιτήτως την έννοια της διασκέδασης και της ανταμοιβής με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Η απώλεια των κιλών, λοιπόν, και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους δεν είναι θέμα λίγων ημερών. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής πρέπει να αποτελεί συνήθεια και όχι μία σύντομη επιλογή.

Ιδού τα απλά βήματα ισορροπημένης διατροφής για τις εορταστικές ημέρες!

Πρωινό και σνακ

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η παροχή του σώματος με το σωστό καύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης, μνήμης, εγρήγορσης, ακόμα και λειτουργίας των μυών. Από τα αυγά, στις μπανάνες, το γάλα, το σολομό, τα μύρτιλα, το φυστικοβούτυρο, οι ειδικοί συνεξετάζουν τα τρόφιμα που ο καθένας θα πρέπει να εντάξει στο πρωινό. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ημέρας επιλέξτε θρεπτικά σνακ όπως τοστ λαχανικών, φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) και κάποιο προϊόν ολικής άλεσης ή ξηρούς καρπούς ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μεσημεριανό

Το κύριο γεγονός είναι το δείπνο των Χριστουγέννων και παρόλο που δεν πρόκειται για υπόθεση χαμηλών θερμίδων, υπάρχουν τρόποι για να καταστεί το γεύμα σας πιο υγιεινό.

«Ό, τι και αν επιλέξετε να μαγειρέψετε, πάπια, κοτόπουλο, χήνα, γαλοπούλα, όλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιδιόρθωση των μυών και τη λειτουργία των νευρώνων» σημειώνει ο Abigail Wilson, διευθυντής του eDietitians. «Από αυτά, η γαλοπούλα είναι η πιο υγιεινή επιλογή με σημαντικά λιγότερο λίπος από την πάπια ή τη χήνα.»

Πριν από το μαγείρεμα, συνίσταται να τρυπήσετε το δέρμα του πουλιού, έτσι ώστε να αποστραγγιστεί το λίπος. Επιπλέον, κατά τη γέμιση χρησιμοποιήστε λιγότερο κρέας, ενώ επιλέξτε βακκίνια, βερίκοκα, κάστανα και άλλα υγιεινά συστατικά, που προσδίδουν μια πιο νόστιμη γέμιση.

Επιδόρπιο

Όσον αφορά τα γλυκά, κρίνεται απαραίτητο να αντικατασταθεί η ζάχαρη με ένα γλυκαντικό όπως τη στέβια, γλιτώνοντας έτσι ένα σημαντικό αριθμό θερμίδων και διατηρώντας παράλληλα τη γλυκιά γεύση. Το βούτυρο θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μαλακή μαργαρίνη ή με ένα μείγμα μαλακής μαργαρίνης και σπορέλαιου, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα του γλυκού σε κορεσμένα λιπαρά. Αντί για αμύγδαλο ή καρύδι, τα αποξηραμένα φρούτα είναι η ιδανική επιλογή για να γλιτώσουμε από ένα σημαντικό αριθμό λιπαρών από τους ξηρούς καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση αν παρασκευάσατε ένα γλυκό πλούσιο σε θερμίδες, έχετε πάντα μια εναλλακτική λύση για τους καλεσμένους σας, όπως φρουτοσαλάτες.

Άσκηση

Συχνά οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ανασύρουν την κινητή γέφυρα που τους ενώνει με τον έξω κόσμο και δεν βγαίνουν έξω για ημέρες. Ωστόσο, είναι πραγματικά σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι. Μία βόλτα στο πάρκο μετά το γεύμα είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς.

Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο George Washington στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μια βόλτα 15 λεπτών μισή ώρα μετά το φαγητό βοηθά στον έλεγχο υψηλού σακχάρου στο αίμα σε ηλικιωμένα άτομα και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Μικρές συμβουλές

  • Εντάσσουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα 5-6 γεύματα την ημέρα που να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 3 ώρες.
  • Τα κύρια γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, πρέπει να αποτελούνται από πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγό), αμυλούχα (μακαρόνια, ρύζι κλπ.) και λαχανικά (ή φρούτο) ώστε να φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού.
  • Χωρίζουμε το πιάτο μας στα δύο. Στο μισό βάζουμε σαλάτα και το άλλο μισό το χωρίζουμε και πάλι στα δύο τοποθετώντας από τη μία πλευρά πρωτεϊνούχες τροφές και από την άλλη αμυλούχες.
  • Επιλέγουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και προϊόντα ολικής άλεσης (παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων).
  • Τρώμε το φαγητό μας αργά, καθώς δίνουμε στον εγκέφαλο νωρίτερα το αίσθημα του κορεσμού!
  • Πίνουμε αρκετό νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα.

Τελικά, κρίνεται απαραίτητος ο ορισμός ενός ρεαλιστικού σχεδίου, αλλά όχι όμως υπερβολικά περιοριστικού, διότι η στέρηση πυροδοτεί την υπερφαγία. Η χρυσή τομή βρίσκεται στην έλλειψη ενοχών αν φάτε λίγο περισσότερο και στο να μην κυριεύεστε από ένα αίσθημα στέρησης. Η χρυσή τομή βρίσκεται πάντα στο μέτρο.

 Σάννα Νάνου

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση