Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο – Γιώργος Δόκος

5 Min Read

9+1 πρόσωπα εύχονται και προσδοκούν για το 2024

«Ο Χρόνος» υποδέχεται το 2024 με τις ευχές, τις προτάσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της Κοζάνης, που από διαφορετικά μετερίζια, αγαπούν, δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τόπο και νοιάζονται για το μέλλον του.

- Advertisement -

Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους, δίνοντας το στίγμα για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Λίγο πριν φύγει το 2023, λίγο πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές το τιμόνι για την επόμενη περίοδο, είναι σημαντικό σε ατομικό επίπεδο, αλλά κυρίως συλλογικά, να αναλογιστούμε που βρισκόμαστε, αλλά κυρίως που θέλουμε να πάμε ως περιοχή και ως περιφέρεια, ευχόμενοι ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει σε καλύτερη θέση.

Γιώργος Δόκος, Οικονομολόγος, Ιδρυτής Εταιρειών Εκπαίδευσης Ενηλίκων: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης της  περιοχής για το 2024

Καθώς για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής εδώ και χρόνια γράφονται  άρθρα και εκφράζονται δημόσια  απόψεις που δεν είναι αισιόδοξες, θα προσπαθήσω να εστιάσω στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή και ταυτόχρονα να προτείνω λύσεις που δεν εξαρτώνται από τις γενικότερες συνθήκες της οικονομίας, αλλά από την θέληση των επιχειρηματιών να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου της  ιδιωτικής  εκπαίδευσης στην περιοχή είναι τα Κέντρα Ξένων  Γλωσσών, τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Σχετικά με τα  Κ.Ξ.Γ.

Αναμένω μικρή συρρίκνωση του κλάδου λόγω των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όπως ιδιαίτερα μαθήματα, μείωση πληθυσμού, η φύση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ωστόσο, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών  στην περιοχή μας μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικά εάν:

·       Επεκταθούν στην αγορά  των ενηλίκων, αφού τα περισσότερα ΚΞΓ περιορίζονται απευθυνόμενα στην αγορά των παιδιών και των εφήβων

·       Εκμεταλλευθούν την αυξημένη ζήτηση και για άλλες ξένες γλώσσες πλην της Αγγλικής και προσφέρουν προγράμματα εκμάθησης για περισσότερες ξένες γλώσσες 

·       Προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας  

·       Προσφέρουν όλα τα παραπάνω με on line εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να επεκταθούν γεωγραφικά απευθυνόμενοι σε υποψήφιους μαθητές σε όλη τη χώρα.

Σχετικά με τα  Φ.Μ.Ε.

Δεν αναμένω συρρίκνωση του κλάδου για το 2024 και πιστεύω ότι οι εγγραφές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης για τις παραπάνω επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τα online μαθήματα και προγράμματα, τα οποία μπορούν να διευρύνουν το μαθητολόγιο τους, καθώς θα απευθύνονται πλέον σε μαθητές από όλη τη χώρα.

Ωστόσο  τον κλάδο πρέπει να απασχολήσουν από τώρα οι αλλαγές που θα προκύψουν από την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μετά το 2025.

Μερικές προτάσεις είναι:

·       Να δουν τον εαυτό τους ως πολυεκπαιδευτήρια, προσφέροντας προγράμματα που θα βελτιώσουν τις δεξιότητες των μαθητών τους σε διάφορους τομείς

·       Να τροποποιήσουν το εκπαιδευτικό προϊόν που προσφέρουν, προσαρμόζοντας το  στις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής, ώστε πέραν της προετοιμασίας για την εισαγωγή των μαθητών τους σε δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια  να εστιάζει και  στη δημιουργία στέρεων βάσεων ώστε οι μαθητές τους να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες  των προγραμμάτων σπουδών όλων των  Πανεπιστημίων (Δημοσιών και Ιδιωτικών).

Σχετικά με τα  ΚΔΒΜ

Εδώ αναμένονται προγράμματα κατάρτισης ανέργων εργαζομένων δημοσίων υπάλληλων σε πολλά εκπαιδευτικά αντικείμενα με  το σύστημα των voucher.

Αυτό από μόνο του δημιουργεί αισιοδοξία για το κλάδο, όχι μόνο  για το 2024, αλλά και για τα επόμενα 3-4 χρόνια τουλάχιστον.

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι το  οικονομικό περιβάλλον καλό ή κακό θα είναι ίδιο για όλους, γι’ αυτό οι  ίδιοι  οι  επιχειρηματίες οφείλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο, επενδύοντας στην προσωπική τους ανάπτυξη στην αξιοποίηση των νέων ευκαιριών και  των  νέων τεχνολογιών, στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών στην παροχή νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος, επειδή η αισιοδοξία είναι ένας ιδιαίτερα  σημαντικός -πλην μη μετρήσιμος-  παράγοντας που συμβάλει καθοριστικά  την οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικό  να προσεγγίσουμε  το 2024 με πνεύμα χαράς και αισιοδοξίας.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 30ης Δεκεμβρίου 2024

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση