Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο – Στέργιος Κιάνας

5 Min Read

9+1 πρόσωπα εύχονται και προσδοκούν για το 2024

«Ο Χρόνος» υποδέχεται το 2024 με τις ευχές, τις προτάσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της Κοζάνης, που από διαφορετικά μετερίζια, αγαπούν, δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τόπο και νοιάζονται για το μέλλον του.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους, δίνοντας το στίγμα για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Λίγο πριν φύγει το 2023, λίγο πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές το τιμόνι για την επόμενη περίοδο, είναι σημαντικό σε ατομικό επίπεδο, αλλά κυρίως συλλογικά, να αναλογιστούμε που βρισκόμαστε, αλλά κυρίως που θέλουμε να πάμε ως περιοχή και ως περιφέρεια, ευχόμενοι ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει σε καλύτερη θέση.

Στέργιος Κιάνας, Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Ας εργαστούμε μαζί για την αναγέννηση και την πρόοδο της περιοχής μας

Καθώς εισερχόμαστε στο 2024, είναι αναγκαίο να σταθούμε με γενναιότητα και προσήλωση απέναντι στις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία. Η περίοδος αυτή απαιτεί από εμάς να επιδείξουμε ιδιαίτερη ευσυνειδησία και δέσμευση στην αναζήτηση λύσεων.

Οι προκλήσεις που παραμένουν είναι πολυδιάστατες και ενίοτε επιβαρυντικές. Η οικονομική αβεβαιότητα, η διαρκής αναζήτηση για βιώσιμες λύσεις, και η αναγκαία μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης αποτελούν το επίκεντρο των προβληματισμών μας. Παράλληλα, η προσπάθεια για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι παράγοντες που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, θέλει και μπορεί να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατηγική σχεδίαση και την υλοποίηση πρωτοβουλιών που επιδιώκουν την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής μας. Είναι καθήκον να προσφέρουμε τεχνογνωσία και ειδικές συμβουλές στα τοπικά όργανα διοίκησης, εστιάζοντας στην προώθηση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Είναι η ώρα να στηρίξουμε δυναμικά τους επαγγελματίες μας σε κάθε τους βήμα, να προωθήσουμε με σθένος την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο, και να συνεργαστούμε ενεργά με τοπικές, εθνικές και διεθνείς αρχές για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή μας.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επίσης αποκαλύψει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Το Επιμελητήριο πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αναδιάρθρωση των εργασιακών και παραγωγικών δομών, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η ψηφιακή μετάβαση, η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, η βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων και η ανάγκη για καινοτομία είναι μερικοί από τους τομείς όπου πρέπει να εστιάσουμε.

Φέτος σηματοδοτούμε μια ιστορική επέτειο – τα 100 χρόνια ζωής του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Αυτή η στιγμή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία μας, μια ευκαιρία να ανασκοπήσουμε το παρελθόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Στο διάβα των ετών, το Επιμελητήριο μας έχει υπάρξει ο κύριος φορέας στην προώθηση της τεχνικής εξέλιξης και καινοτομίας στην Ελλάδα. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, από οικονομικές κρίσεις μέχρι τεχνολογικές αλλαγές, και κάθε φορά βγήκαμε πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι για το μέλλον.

Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, το 2024 αναμφίβολα θα είναι ένα έτος μεγάλων προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών. Απαιτείται να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των μηχανικών, των επαγγελματιών και όλων των παραγωγικών φορέων. Η κοινή μας δύναμη και αποφασιστικότητα είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τη Δυτική Μακεδονία.

Εύχομαι ένα Νέο Έτος γεμάτο υγεία, ευτυχία και επιτυχίες. Ας εργαστούμε μαζί για την αναγέννηση και την πρόοδο της περιοχής μας.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 30ης Δεκεμβρίου 2024

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση