Οι αργοπορημένες καταβολές επιχορηγήσεων δυσκολεύουν τα προγράμματα απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία

4 Min Read

Από αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε  η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης με την  προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 21 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για πρόγραμμα που μπορεί να δώσει ανάσα στην απασχόληση της περιοχής και χρηματοδοτείται με 48εκ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας.

Το ζήτημα όμως που έχει προκύψει είναι πως οι διαδικασίες καταβολής των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις για τους  εργαζόμενους, που υπήρχαν στον Α΄ Κύκλο, είναι  μεγάλες (όπως και στα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ)  και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τον ένα χρόνο εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης της τοπικής δομής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), της οποίας οι ελάχιστοι υπάλληλοι καταβάλουν μεγάλες και φιλότιμες  προσπάθειες να αντεπεξέλθουν με τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων.

Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι σε μια οικονομία υπό κανονικές συνθήκες αυτό  μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις επιχειρήσεις,  στην παρούσα φάση όμως φαίνεται πως αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, με πολλές επιχειρήσεις, που αρχικά συμμετείχαν τελικώς να επιλέγουν να αποσυρθούν από τα προγράμματα.

Για αυτό και μέχρι σήμερα σχεδόν κανένα από τα προγράμματα εργασίας δεν συμπληρώνει το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων, όχι γιατί δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά επειδή δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, που να είναι διαθέσιμες να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα:

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ οι οποίοι απασχολήθηκαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/1/2019 και μετά:

  1. Στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ). Πρώην έκτακτο προσωπικό ΔΕΗ ή πρώην απασχολούμενοι σε εργολάβους ΔΕΗ
  2. Στον τομέα των μεταφορών και χωματουργικών εργασιών που σχετίζονται με την εξόρυξη λιγνίτη
  3. Σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της εστίασης και στον τομέα του τουρισμού, καθώς και
  4. Σε λοιπές επιχειρήσεις.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 700 € έως 933 € μηνιαία και από 8.397 € έως 16.794 € συνολικά, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr

Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση