Οι δημιουργοί του Ξύπνα/Wake up μιλάνε για την επιτυχημένη ταινία μικρού μήκους στη Βάια Λαμπροπούλου

11 Min Read

«Ήταν η πρώτη μας φορά που προχωρήσαμε σε μια ταινία μικρού μήκους. Θέλαμε μέσα από αυτήν να εκφράσουμε το πως βλέπουμε την όλη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, το πως επηρεάστηκε η καθημερινότητα μας, αλλά και να περάσουμε κάποια μηνύματα εν συντομία.»

Ξύπνα/WAKE UP είναι η ταινία μικρού μήκους  και παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τον ιό. Εμπνευστές και δημιουργοί  είναι δυο νέα παιδιά από τα Σέρβια Κοζάνης. Ο Παυλός Αποστόλης  στην σκηνοθεσία, την κάμερα, την ηχοληψία και το μοντάζ και ο Ευάγγελος Καραγιανίδης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία. Συμμετέχουν, επίσης,  ο Λάμπρος Ταϊρης και η μετάφραση έγινε από τον Χρήστο Βέκιο.  Ο Αποστόλης και ο Ευάγγελος εργάζονται σε άλλα επαγγέλματα  αλλά η αγάπη τους για την τέχνη τους ώθησε σε αυτή την ταινία αποτύπωσης της αλήθειας των ημερών της πανδημίας μετά από την επιτυχία της πρώτης τους ταινίας « A Christmas Love Story in Kozani» τα Χριστούγεννα του 2019.

-Αποστόλη , Ευάγγελε πως προήλθε η αγάπη σας για την έβδομη τέχνη; Τι είναι για εσάς οι ταινίες μικρού μήκους;

-Αποστόλης: Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν, όταν αποφάσισα να πάρω την πρώτη μου κάμερα. Στην πορεία είδα ότι μου άρεσε το όλο αντικείμενο αλλά χρειαζόμουν κάτι παραπάνω, έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε επαγγελματικό εξοπλισμό. Μαζί μου και ο Ευάγγελος, που αγόρασε το drone για τις εναέριες λήψεις. Σε κάθε ιδέα για project ήταν πάντα δίπλα μου σε όλα.

Ήταν η πρώτη μας φορά που προχωρήσαμε σε μια ταινία μικρού μήκους. Θέλαμε μέσα από αυτήν να εκφράσουμε το πως βλέπουμε την όλη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, το πως επηρεάστηκε η καθημερινότητα μας, αλλά και να περάσουμε κάποια μηνύματα εν συντομία.

-Ευάγγελος: Μάλλον ο Αποστόλης με παρέσυρε σ αυτό και τον ευχαριστώ. Ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν ο Αποστόλης αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή και εγώ σαν ζηλιάρης αγόρασα ένα Drone. Παντρέψαμε τον εξοπλισμό μας και ήρθε αυτό που είδατε! Οι ταινίες μικρού μήκους μας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με το κοινό με τη δύναμη της εικόνας και χωρίς πολλά λόγια. Μία εικόνα άλλωστε ισούται με χίλιες λέξεις!

-Τα επαγγέλματά σας δεν έχουν σχέση με τον κινηματογράφο. Αποστόλη είσαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εσύ Ευάγγελε φυσικοθεραπευτής. Μπορούν οι άνθρωποι να ακολουθήσουν το όνειρό τους σε όλες τις ηλικίες; Πως σας βοήθησαν οι σπουδές και το επάγγελμά σας σε αυτό που αγαπάτε;

-Αποστόλης: Φυσικά και μπορούν. Όταν υπάρχει θέληση και αγάπη για κάτι, όλα είναι εφικτά και σε κάθε ηλικία. Δεν με βοήθησαν ούτε οι σπουδές, ούτε και το επάγγελμα μου σε αυτό που κάνω. Αφιέρωσα και αφιερώνω ατελείωτο χρόνο στο να μαθαίνω και να εξελίσσομαι.

-Ευάγγελος: Το μεράκι και η αγάπη γι αυτό που κάνει κάποιος, αρκούν για να πραγματοποιήσει το όνειρό του σε κάθε ηλικία! Όσο για τις σπουδές μας δε νομίζω πως έπαιξαν κάποιο ρόλο σ αυτό που κάνουμε. Περισσότερο ίσως η θέληση για να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο και δημιουργικό παράλληλα με τις δουλειές μας.

-Τα γυρίσματα έγιναν στα  Σέρβια Κοζάνης, από τα οποία κατάγεστε ,και εσείς και εγώ ,και θεωρώ πως αναδείχθηκαν οι ομορφιές του τόπου. Πιστεύετε πως μια σειρά ταινιών μικρού μήκους μπορούν να βοηθήσουν την ανάδειξη της περιοχής; Ποια είναι τα πιο όμορφα κινηματογραφικά μέρη των Σερβίων;

-Αποστόλης: Σίγουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάδειξη της περιοχής. Μέσα από μια όμορφη ιστορία και γεγονότα που μας ενώνουν όλους, με τον κατάλληλο τρόπο προβολής των τοπίων μπορεί να γίνει σωστή δουλειά. Τα κάστρα θεωρούνται τα πιο σημαντικά, η λίμνη Πολυφύτου με την γέφυρα, οι σαράντα πόρτες, το μονοπάτι του φαραγγιού και πολλά ακόμα που αξίζει να δει και να επισκεφτεί ο κόσμος.

-Ευάγγελος: Όπως προανέφερα η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη! Οποιαδήποτε προβολή της περιοχής μας μέσω κάποιας ταινίας, σίγουρα θα βοηθούσε στην ανάδειξη του ιστορικού και φυσικού πλούτου του τόπου μας! Η ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο τα Σέρβια, έχουν απίστευτες ομορφιές. Ενδεικτικά θα αναφέρω τη βυζαντινή καστροπολιτεία των Σερβίων, την πανέμορφη οροσειρά των Πιερίων, και την υπέροχη λίμνη Πολυφύτου!

-Πως προήλθε η ιδέα για την ταινία «Ξύπνα»; Τι σημαίνει το «Ξύπνα» σχετικά με την κατάσταση εγκλεισμού που βιώνουμε; Τι μηνύματα δίνει η ταινία;

-Αποστόλης: Το «Ξύπνα» έχει ως ορισμό το  να ξυπνήσουμε και να αρχίσουμε να ζούμε την ζωή. Να εκτιμάμε τα απλά, αυτά τα μικρά και ασήμαντα που βιώνουμε καθημερινά, αλλά και την ελευθερία μας. Αυτά είναι και τα μηνύματα.

-Ευάγγελος: Η αρχική ιδέα ήταν του Αποστόλη. Φυσικά μόλις την άκουσα ενθουσιάστηκα! Τον τίτλο της ταινίας σκέφτηκε ο φίλος μας Λάμπρος Ταίρης που μας βοήθησε και στα γυρίσματα. Με την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως οι περισσότεροι από μας χάσαμε ένα μέρος της καθημερινότητάς μας, που πριν ενδεχομένως αγνοούσαμε την αξία του. Ξύπνα, λοιπόν, και δώσε στην κάθε στιγμή της ζωής σου τη σημασία που της πρέπει!

 

-Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

-Αποστόλης: Δεν θα έλεγα ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Σίγουρα οι περιορισμένες μετακινήσεις ήταν ένα εμπόδιο, αλλά τίποτα δεν θα το βάζαμε κάτω με τίποτα.

-Ευάγγελος: Δεν είμαι επαγγελματίας ηθοποιός και καθόλου εξοικειωμένος με το φακό, πράγμα που στα πρώτα γυρίσματα μου δημιουργούσε μια σύγχυση. Όσο περνούσε η ώρα όμως και μετά από αρκετές προσπάθειες, κατάφερα να αγνοήσω το φακό και να γίνω όλο και πιο φυσικός στις κινήσεις μου! Κατά τα άλλα ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία που είχα μαζί με τον παιδικό μου φίλο Αποστόλη.

-Θεωρείτε πως η ταινία θα είναι ντοκουμέντο για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει παγκόσμια ο κόσμος; Τι θα μάθουν από αυτό οι επόμενες γενιές;

-Αποστόλης: θα μπορούσε να είναι ντοκουμέντο, με την εξαίρεση στο ότι δεν δόθηκε έμφαση στα θύματα αυτής της πανδημίας, αλλά στην προσωπική ζωή του καθενός που βρισκόταν έγκλειστος στο σπίτι του, ή περιορισμένος. Μέσα από την ταινία θα ήθελα να μάθουν οι επόμενες γενιές το να ζουν και εκτός σπιτιού, να βλέπουν τι υπάρχει τριγύρω τους. Να βλέπουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της φύσης. Να μην μένουν μονίμως κλεισμένοι μέσα.

-Ευάγγελος: Για μας που το βιώνουμε, σίγουρα αυτή η ταινία θα αποτελεί ένα ντοκουμέντο που θα μας θυμίζει αυτή την κατάσταση εγκλεισμού που επικρατεί παγκοσμίως. Ελπίζουμε όσοι δουν την ταινία μας μελλοντικά, να κερδίσουν κάτι απ’ αυτήν, να μη θεωρούν τίποτα δεδομένο και να εκτιμούν περισσότερο ό,τι έχουν στο παρόν τους.

 

-Αναγνωρίσαμε στον πρωταγωνιστή τον εαυτό μας. Είδαμε  πολλά κοινά σημεία σκέψης και καθημερινότητας μέχρι πριν την έξαρση του ιού.Ποια είναι τα στοιχεία που πιστεύετε πως θα αλλάξουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων μετά την άρση των μέτρων;

-Αποστόλης: Όταν ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα μας, πιστεύω ότι ο κόσμος θα αξιοποιεί και τον παραμικρό ελεύθερο χρόνο που διαθέτει, αλλά σίγουρα θα είναι πιο επιφυλακτικός.

-Ευάγγελος: Αυτό τον καιρό διαπιστώσαμε πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη φύση. Θέλω να πιστεύω πως όταν τελειώσει αυτό θα είμαστε όλοι καλύτεροι άνθρωποι και θα αγαπήσουμε περισσότερο το διπλανό μας, όποιος κι αν είναι αυτός!

 

-Τι σχόλια λαβαίνετε μετά τη δημοσιοποίηση της ταινίας; Το έχουν δει γύρω στους δέκα χιλιάδες άνθρωποι, φαίνεται να τους άγγιξε. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

-Αποστόλης: Λαμβάνουμε πολύ θετικά και όμορφα μηνύματα. Από γνωστούς και αγνώστους. Από γείτονες μέχρι και συγγενείς σε μακρινές πόλεις. Ο κόσμος το αγκάλιασε, το εκτίμησε και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’αυτό. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να είσαι απλός, σύντομος και να μπαίνεις απευθείας στο νόημα με τον κατάλληλο τρόπο.

-Ευάγγελος: Πήραμε πολύ θετικά σχόλια από όλο τον κόσμο και ευχαριστούμε γι αυτό! Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, νομίζω πως είναι πρωτίστως η ωραία ιδέα που κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου και η ανιδιοτελής προσπάθεια που κάναμε με τον Αποστόλη με μοναδικό κίνητρο να δώσουμε κουράγιο στον κόσμο και παράλληλα να αναδείξουμε λίγη από την ομορφιά των Σερβίων μας.

-Ποια είναι τα επόμενά σας καλλιτεχνικά σχέδια;

-Αποστόλης: Δεν έχουμε κάτι στα σχέδια μας, αλλά η αγάπη που δεχτήκαμε από όλο τον κόσμο μας δίνει το κίνητρο να φέρουμε κάτι καινούργιο. Ίσως και να μάθουμε σύντομα.

-Ευάγγελος: Βλέποντας και κάνοντας. Δεν έχουμε σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο για το μέλλον. Να είστε βέβαιοι όμως πως αν έχουμε κάποια ιδέα, θα προσπαθήσουμε να σας τη μεταφέρουμε στην οθόνη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

– Ευάγγελε και Αποστόλη θα ήθελα από μια αισιόδοξη συμβουλή από τον καθένας σας για τις επόμενες ημέρες του εγκλεισμού;

-Αποστόλης: Προ εγκλεισμού ο καθένας μπορεί να ήταν στην πόλη του, χαμένος στις υποχρεώσεις του με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Πολλοί από εμάς γυρίσαμε στα πατρικά μας σπίτια, ενωθήκαμε με τις οικογένειες μας και περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Ας φροντίσουμε αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα μικρά πράγματα στην ζωή έχουν μεγάλη αξία, όπως λέει και η  ταινία.

-Ευάγγελος: Ας διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε, συλλογιζόμενοι πως αυτό το περνάμε όλοι μαζί παγκοσμίως και ας τα αντικαταστήσουμε με θετικές σκέψεις και δημιουργικότητα!

 

Σας ευχαριστώ πολύ. Δηλώσατε ένα δυνατό παρόν με την προσφορά σας στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε και υπόσχεστε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

 

Της Λαμπροπούλου Βάιας

Μοιραστείτε την είδηση