Οι δώδεκα του ΕΟΣ Κοζάνης στον Όλυμπο! Του Μπάμπη Κελεσίδη

4 Min Read

Ήταν στο πρόγραμμα ανάβαση στη Σκούρτα από Γκορτσιά. Η παρέα είναι αποφασισμένη και η επίμαχη Κυριακή, προ των πυλών. Εάν και ο δελτίο καιρού δεν είναι και το πλέον καλύτερο, με ελαφρύ χιόνι, κρύο και ομίχλη, περιθώρια για αλλαγές δεν υπάρχουν.” Ίσως ένα άνοιγμα του καιρού το πρωί της Κυριακής μας χαρίσει και τη Σκούρτα”, σκέφτεσαι καθώς αρκετοί από την ομάδα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Πρωινό ξεκίνημα από τη Γκορτσιά με λίγο ομίχλη και λιγοστό χιόνι στο έδαφος. Η ανάβαση έγινε από πολύ καλά σημαδεμένο μονοπάτι. Πρώτο σημείο ανάπαυλας η θέση Μπάρμπα ωραίο πλάτωμα με μεγάλο κιόσκι.

- Advertisement -

Μετά τη Μπάρμπα το χιόνι βαθαίνει, αλλά η ομάδα συνεχίζει. Οι εποχές αλλάξαν και ο Όλυμπος πλέον το χειμώνα δέχεται αρκετούς επισκέπτες για τις κορυφές και τα καταφύγια του.  «Φακό κεφαλής με extra μπαταρίες έχεις?» ρωτάει ο πιο έμπειρος και απαντάς “Ναι, αλλά όχι μπαταρίες” και σκέφτεσαι “Τόσο πολύ νύχτα θα περπατήσουμε;”. Στο βάθος κάτι λένε για GPS και διαδρομή, αλλά δε δίνεις σημασία και χωρίς να το καταλάβεις έχεις κλείσει το σακίδιο και περπατάς στο μονοπάτι. Με τα πολλά η ώρα πήγε 11 το πρωί ενός όχι και τόσο ενθαρρυντικού πρωινού του Νοέμβρη.

Από την τοποθεσία Κόκα και επάνω το χιόνι πιο βαθύ, η δεξαμενή στη Στράγγο έχει αρκετό φρέσκο χιόνι και μας αναγκάζει να φορέσουμε τις γκέτες, αλλά ο καιρός δεν λέει να ανοίξει. Έχουμε μπει πλέον στη ζώνη των Ρόμπολων, που εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και την ικανότητα τους να αντιστέκονται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες!

Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, φθάνουμε σε λίγο στην «Πετρόστρουγκα» (1.940μ.) όπου βρίσκονται εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα.

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας, κλειστό, αλλά φαίνεται να έχει κόσμο.

Μια φιγούρα βγαίνει από την ομίχλη και μας καλωσορίζει! Είναι από την ομάδα της Κατερίνης. Μας οδηγεί στο υπόγειο όπου είναι και τα υπόλοιπα άτομα και στην είσοδο βλέπεις απλωμένο χειμερινό εξοπλισμό πάνω στους πάγκους και σε διάφορες γωνίες. Βγάζουμε τα σακίδια και απλωνόμαστε στο χώρο. Προσπάθεια να ανάψουμε τη σόμπα και αρκετός κόσμος αραδιασμένος γύρω της, παρακολουθεί με αγωνία. Άλλοι αλλάζουν τα βρεγμένα ρούχα τους, άλλοι προτιμούν το κολατσιό τους και κάποιοι μερακλήδες πίσω στη γωνία, έχουν ήδη μπροστά τους το πρώτο τσίπουρο της ημέρας. Μέσα στη βαβούρα ακούς ότι έχει πολύ χιόνι πιο πάνω και ότι κάποιοι γυρίσαν πίσω λίγο πριν τη Σκούρτα γιατί είχε χιόνι, αέρα και πολύ ομίχλη. Ακολουθεί μίνι σύσκεψη και αποφασίζεται να μην συνεχίσουμε με αυτές τις συνθήκες και να επιστρέψουμε από το ίδιο σημείο που ανεβήκαμε.

Με το που βγαίνουμε από το καταφύγιο ο καιρός έχει κλείσει και χιονίζει αρκετά, αλλά η παρέα είναι αποφασισμένη και συνεχίζει χωρίς πολλές δεύτερες σκέψεις. Στην Γκορτσιά μας περιμένει ο Δημήτρης με το λεωφορείο του συλλόγου και μας οδηγεί στα Πριόνια. Ζέστη από τη μεγάλη σόμπα και αρκετός κόσμος αραδιασμένος στα τραπέζια του εστιατορίου. Χαλαρώνουμε πίνοντας και τρώγοντας τις νοστιμιές του φιλόξενου εστιάτορα.

Άλλη μια υπέροχη διαδρομή έφτασε στο τέλος της με μια καταπληκτική ομάδα!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας  για την επόμενη  Κυριακή.

27.11.2022

 

 

Μοιραστείτε την είδηση