Οι εφημερίδες είναι οι άνθρωποί τους

2 Min Read

«Να γράφω ό,τι θέλω;». Αρκεί να το αποδεικνύεις με στοιχεία. Ένας μάλλον αφελής πιτσιρικάς είχε ρωτήσει το Γρηγόρη Γιάνναρο πολλά χρόνια πριν. Η απάντηση τον είχε ενθουσιάσει» γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης, ο πιτσιρικάς του τότε, με αφορμή το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας «Αυγή». Και συνεχίζει «οι εφημερίδες είναι οι άνθρωποί τους και σ’ αυτή (σ.σ. την Αυγή) γνώρισα από τους καλύτερους.

Κλείνει, λοιπόν, και η Αυγή (και το και θα μπορούσε να είναι κεφαλαίο). Προηγήθηκαν η Ελευθεροτυπία, η Απογευματινή, το Έθνος, αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως το πόσες έπονται. Την ίδια ώρα η Ελεύθερη Ώρα με τις προφητείες και τις θεωρίες συνομωσίας φτάνει και τα 2500 φύλλα και προς το παρόν δεν απειλείται η βιωσιμότητά της.

Το πρόβλημα θα ήταν διαχειρίσιμο αν «πέθαιναν» οι εφημερίδες ως χάρτινο σώμα και συνέχιζαν ψηφιακά. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι έτσι, γιατί φαίνεται ότι μαζί με το χαρτί φεύγει και η κουλτούρα αυτών των αιθουσών σύνταξης, αλλά και αυτής της αναγνωστικής παράδοσης. Η κουλτούρα ανθρώπων όπως ο Γιάνναρος.

Στο χέρι μας είναι η συνέχεια να μην είναι απαισιόδοξη, διαβάζοντας περισσότερο, αλλά κυρίως βαθύτερα. Με την επιθυμία να εκτιθέμεθα σε περισσότερες πληροφορίες και ερεθίσματα και όχι να κλεινόμαστε σε αυτό που μας βολεύει.

Μοιραστείτε την είδηση