Οι εκλεγμένοι ηγέτες ανήκουν στο κοινό που εκπροσωπούν

4 Min Read

Του Χαρίσιου Κ Μπουντούλα, MD, PhD, PhD Hon, Professor of Medicine/Cardiovascular Medicine and Pharmacy (emeritus), The Ohio State University, Columbus Ohio, USA, Honorary Professor, Academician (an. mem.)

Στις 25 Ιουνίου του 2023  διεξήχθησαν ομαλά οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου και   της νέας κυβέρνησης  που  θα κληθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα της χώρας  για τα  επόμενα τέσσερα    περίπου χρόνια. Θερμά συγχαρητήρια    σε όλους  που εκλέχτηκαν,  και σε όλους τους υποψήφιους  που  δεν έχουν   εκλεγεί, αλλά   αγωνίστηκαν  «τον αγώνα τον καλόν». Με αυτό το τρόπο συνέβαλαν  ουσιαστικά στη διατήρηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

- Advertisement -

Οι νέοι ηγέτες εκτός από τα τρέχοντα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν,  συγχρόνως   πρέπει να είναι   έτοιμοι ώστε να προβλέπουν  και να αντιμετωπίζουν με επιτυχία   όλες  τις προκλήσεις που δυνατόν  θα εμφανιστούν  στο  μέλλον.   Αυτό θα γίνει όχι μόνο με σκληρή δουλειά, αλλά κυρίως με στενή συνεργασία, αλληλοκατανόηση, και κοινούς στόχους.  Ας μην ξεχνάμε ότι αν ένα  σύστημα ή  μια  οργάνωση (κυβέρνηση ή οτιδήποτε άλλο) λειτουργεί άριστα, τότε η απόδοση του συνόλου  θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει από το άθροισμα της απόδοσης των επί μέρους μελών αυτής.

Είναι περιττό να λεχθεί ότι η νέα κυβέρνηση   πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή   προσπάθεια  ώστε να δοθούν τα απαραίτητα εφόδια στη νέα γενεά  για να αντιμετωπίσουν  με επιτυχία το μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους για να μην το χάσουν. Το μέλλον της  χώρας  όχι μόνο ανήκει σ ‘αυτούς, αλλά και   εξαρτάται από αυτούς.

Εδώ πρέπει να τονιστεί  ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες δεν ανήκουν μόνο στον εαυτό τους,  αλλά και στο κοινό που εκπροσωπούν. Γι’ αυτό το λόγο    τα μέλη του κοινοβουλίου   εργάζονται ανιδιοτελώς     για το καλό της χώρας,   τοποθετούν δε το συμφέρον της πατρίδας  πάνω από το καθαρά προσωπικό ή οποιοδήποτε άλλο συμφέρον. Αρκούνται  δηλαδή  κυρίως   στα ανεκτίμητα «εύγε του Δήμου» όπως αναφέρει σε ποίημά του ο Καβάφης.  Με αυτό τον τρόπο    η χώρα μας   θα πετύχει το μέγιστο των δυνατοτήτων της, συγχρόνως δε τα μέλη του κοινοβουλίου  θα έχουν  τη χαρά που πηγάζει από την προσπάθεια για δημιουργία, την επιτυχία και την κοινωνική προσφορά.  Κάθε προσπάθεια για δημιουργία και κοινωνική προσφορά  από τα μέλη του κοινοβουλίου θα δίνει χαρά και δύναμη σε αυτά,  συγχρόνως  δε θα εμπνέει και  όλους εμάς.   

Όταν ένα άτομο αναλάβει ένα αξίωμα το οποίο  του ανέθεσαν και του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες  του, τότε   το άτομο  αυτό  πρέπει να τιμά και να δίνει  αξία στο αξίωμα που του έχει δοθεί  και όχι το αντίθετο, δηλαδή το αξίωμα να δίνει αξία στο άτομο. Όπως είχε επισημάνει ο Thomas Jefferson, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1801-1809) και φιλόσοφος «When a man  assumes a public trust, he should consider himself a public property». Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αυτοκρατορίες δημιουργούνται και καταστρέφονται, κοινωνικά συστήματα εμφανίζονται και χάνονται,  όμως  οι πνευματικές, ανθρωπιστικές  και ηθικές αξίες  μένουν για πάντα.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση