Οι επιχειρήσεις εστίασης διεκδικούν περισσότερο χώρο- Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ευαισθησίας και ευελιξίας λέει ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κυριακίδης

3 Min Read
Πρώτη μέρα που άνοιξαν χθες τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ στην Κοζάνης, όπως και σε όλη τη χώρα.
Δειλά-δειλά οι πολίτες επιστρέφουν στις συνήθειές τους και απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους εκτός, παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν στέκεται σύμμαχος.
“Τις προηγούμενες μέρες βλέπαμε τις εργασίες προετοιμασίας και χθες μετά την άρση των μέτρων άνοιξε η εστίαση στην Κοζάνη και οι πολίτες επέστρεψαν στις παλιές τους συνήθειες” λέει ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, υπεύθυνος για τα τραπεζοκαθίσματα.
Η ανάπτυξη τους αποτελεί σημαντικό “πονοκέφαλο”, καθώς με δεδομένο ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν να έχουν πολλά τραπέζια μέσα, ζητούν να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο εκτός.
Ο σχετικός νόμος που δίνει την δυνατότητα επέκτασης ψηφίστηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή κι “εμείς ως δήμος, με βάση αυτό το νόμο θα εξετάσουμε κατά περίπτωση και θα δώσουμε τη δυνατότητα επέκτασης” λέει ο κ. Κυριακίδης.
Όπως επισημαίνει, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και υπάρχουν καταστήματα διαφορετικών ταχυτήτων. Υπάρχουν δηλαδή καταστήματα που ήδη έπαιρναν κάποιο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και θα πάρουν κι άλλο, αλλά και κάποια που βάσει του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων δεν είχαν την δυνατότητα και θα ληφθεί ξεχωριστή μέριμνα.
Έως τώρα έχουν γίνει 50-55 αιτήσεις από καταστηματάρχες που ζητούν επιπλέον χώρο. Χθες το πρωί σε συνάντηση που έγινε με την παρουσία του Δημάρχου Λ. Μαλούτα συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων που θα εξετάζει τις αιτήσεις που μαζεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα και αναλόγως θα αποφασίζει.
“Ως δήμος θα εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ευελιξίας και ευαισθησίας τόσο για τους καταστηματάρχες, όσο και για τους πολίτες” λέει ο κ. Κυριακίδης.
Αυτό που, ωστόσο,  ξεκαθαρίζει είναι ότι “τα μέτρα και οι θέσεις θα ισχύσουν ως τις 30/11 2020 και θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσα καταστήματα μπορούμε, στηρίζοντας τον  κλάδο αυτό που προσφέρει πολλά”.
Τι θα γίνει με τον πεζόδρομο της Ειρήνης και την πλατεία
“Η συζήτηση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας κατέληξε ότι θα δοθούν και εκεί τραπεζοκαθίσματα μπροστά από τα καταστήματα, από 70 πόντους έως 1 μέτρο για να μην εμποδίζονται η διέλευση των πεζών και των οχημάτων ασφαλείας” αναφέρει ο κ. Κυριακίδης.
Σε ότι αφορά στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, αυτή δεν θα παραχωρηθεί, αλλά “σκεφτόμαστε το τμήμα που είναι στην κάθοδο της Π. Μελά να δοθεί για να το εκμεταλλευτούν τα καταστήματα που είναι απέναντι, όπως και το τμήμα που είναι δίπλα στο Bo και το Le Roi  να παραχωρηθεί, για να αναπτυχθεί κι εκεί μια σειρά και να εξυπηρετηθούν οι επιχειρήσεις” λέει ο κ. Κυριακίδης.
Στους παράλληλους της πλατείας και του πεζοδρόμου θα γίνει κανονικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κλειστό κατάστημα απέναντί τους, να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα απέναντι ή δεξιά και αριστερά, όταν υπάρχει ελεύθερος χώρος.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση