Οι επιλέξιμες προτάσεις του ΔΑΜ στην Κοζάνη

6 Min Read

Τι προτάθηκε για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η στρατηγική του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης οργανώνεται σε πέντε βασικές προτεραιότητες και μία για την τεχνική βοήθεια. Η Δυτική Μακεδονία έχει το 67% των πόρων του προγράμματος, που μεταφράζεται σε 1.026.688.743 ευρώ. Οι προτεραιότητες είναι: η ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας με 544.120.000 ευρώ, η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα με 152.713.400 ευρώ, η αναπροσαρμογή χρήσεων γης και η κυκλική οικονομία με 46.000.000 ευρώ, η Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση με 226.857.000 ευρώ, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και οι ευφυείς κοινότητες με 16.000.000 ευρώ, και η τεχνική βοήθεια με 40.998.343 ευρώ.

Για την επιχειρηματικότητα, στις δράσεις deminimis στη Δυτική Μακεδονία υπήρχαν διαθέσιμα συνολικά 33,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντάχθηκαν 43,4 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς συνολικά υπήρχαν διαθέσιμα 91 εκατομμύρια ευρώ στη δημόσια χρηματοδότηση της πρόσκλησης, ενώ ο εγκεκριμένος συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός έφτασε τα 190,6 εκατομμύρια ευρώ.

Τα προτεινόμενα/επιλέξιμα έργα ανά προτεραιότητα και κατηγορία παρέμβασης είναι: πρώτον, η ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 56,3 εκατομμύρια ευρώ και 11 προτάσεις, που έχουν να κάνουν με την έρευνα, την καινοτομία και τις προηγμένες τεχνολογίες, την ανταγωνιστικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τις υποδομές και τους μηχανισμούς της επιχειρηματικότητας.

Δεύτερον, η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ και 59 προτάσεις, που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αποδοτικότητα, την καθαρή και την έξυπνη ενέργεια.

Τρίτον, η αναπροσαρμογή χρήσεων γης και η κυκλική οικονομία με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και δύο προτάσεις, που έχουν να κάνουν με την αναπροσαρμογή των εδαφών και των εγκαταστάσεων στα λιγνιτικά πεδία.

Τέταρτον, η Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση με συνολικό προϋπολογισμό 44,7 εκατομμύρια ευρώ και 10 προτάσεις, που περιλαμβάνουν τις άμεσες παρεμβάσεις απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής στις επηρεαζόμενες περιοχές, την προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνικοοικονομική ένταξη και τις υποδομές κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας.

Πέμπτον, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας με 6,9 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και 6 προτάσεις, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής και τις ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε αστικές και μη αστικές περιοχές και τέλος, την τεχνική βοήθεια με μία πρόταση και προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 560,3 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν 89 επιλέξιμες προτάσεις. Διευκρινίζεται πως όλα αυτά τα έργα δε σημαίνει πως θα εγκριθούν και θα υλοποιηθούν ή έχουν εγκριθεί, απλώς είναι επιλέξιμες προτάσεις.

Τα επιλέξιμα έργα στο Δήμο Κοζάνης

Στο Δήμο Κοζάνης, τα προτεινόμενα επιλέξιμα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατομμυρίων ευρώ, με τη ΔΕΥΑΚ να προτείνει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δικτύου, την αποχέτευση, αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση ιλύος, τη βελτίωση της λειτουργίας εγκατάστασης τηλεθέρμανσης, την ενσωμάτωση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών διαχείρισης τηλεθέρμανσης και την επέκταση της τηλεθέρμανσης στο Δρέπανο και τον Κρόκο. Επίσης, προτάθηκε η εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση 8 μεγαβάτ, η ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών κτιρίων, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κοζάνης, του κλειστού γυμναστηρίου Λευκόβρυσης και του κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ στο ΔΑΚ Κοζάνης καθώς και τα στέγαστρα της λαϊκής αγοράς.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ κατέθεσε δελτίο πρότασης για τη βιομάζα, προϋπολογισμού 21,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΕΚΕΤΑ κατέθεσε δύο προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 8,6 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν δράσεις για Μηχανουργεία του ενεργειακού άξονα και την εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικής μονάδας ΣΗΘΥΑ κελιού καυσίμου και ΑΠΕ με χρήση υδρογόνου, κελιών καυσίμου κ.λπ. Το Οικονομικό Επιμελητήριο κατέθεσε πρόταση για Συντονιστικό Κέντρο αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων λόγω της μετάβασης, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε δύο προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τα βιομηχανικά διδακτορικά και τη σύσταση και λειτουργία παραρτήματος παρατηρητηρίου ΔΑΜ. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε πρόταση για ψηφιακές υπηρεσίες ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, προϋπολογισμού 9,3 εκατομμυρίων, ενώ η ΠΕΔ, το Πανεπιστήμιο και το Clube κατέθεσαν κοινή πρόταση 2,1 εκατομμυρίων για δράσεις κοινωνικής καινοτομίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Τέλος, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε επτά προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 54,7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της περιφέρειας και την ενεργειακή αυτονομία του οικισμού. Κατατέθηκαν προτάσεις για το Επιχειρηματικό Κέντρο Άνθρακα, για κινητές μονάδες υγείας και πρόταση για την προώθηση της βιομηχανικής μετάβασης, της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων. Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για υπηρεσίες φροντίδας υγείας και υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης των κατοίκων. Η Περιφέρεια μαζί με το ΕΚΕΤΑ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προτάθηκαν και τα Living Labs.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση