Οι επτά ώρες που μπορούν να σώσουν ζωές

5 Min Read

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ με πρωτοβουλία του ΕΟΣ Κοζάνης

Αμέτρητες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί από την άμεση επέμβαση πολιτών που έτυχε να βρίσκονται στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή, όταν κάποιος είχε καρδιακή ανακοπή ή πνιγμονή ή αιμορραγία κ.α. Πρόκειται για πολίτες που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών και έχουν πιστοποιηθεί από τους φορείς που προβλέπεται, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΑΒ, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα της ενημέρωσης. Ένα τέτοιο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Απριλίου στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Οι είκοσι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν για επτά ώρες το πολύ χρήσιμο σεμινάριο του ΕΚΑΒ με την ευχή να είναι… αχρείαστο. Οι διασώστες Βαγγέλης Βαγγέλης Τουρτούρας και Δημήτρης Τσιότσιος, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και βήμα βήμα έδειξαν στους εκπαιδευόμενους πως μπορούν να κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, αντιμετώπιση πνιγμονής, αντιμετώπιση πνιγμού, αντιμετώπιση δαγκωμάτων φιδιού, τραυμάτων άκρων καθώς και αντιμετώπιση αιμορραγίας.

Τα σεμινάρια του ΕΚΑΒ γίνονται τα τελευταία χρόνια σε φορείς και συλλογικότητες καθώς και σε εκπαιδευτικές δομές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξουν οι παραπάνω το ενδιαφέρον τους και να το ζητήσουν και στη συνέχεια σε συνεννόηση με την υπηρεσία οργανώνονται οι εκπαιδευτικές σειρές εντελώς δωρεάν. Ο ΕΟΣ Κοζάνης, υλοποιεί φέτος το σεμινάριο με τρεις σειρές με τις δύο να έχουν ήδη ολοκληρώσει την απαιτούμενη εκπαίδευση.

 

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο της Δευτέρας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την εμπειρία. Διαπίστωσαν πως η διαδικασία ΚΑΡΠΑ μόνο εύκολη δεν είναι αφού απαιτείται συγκέντρωση και δύναμη για να ακολουθήσεις την διαδικασία. Σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε, για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο). Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο λοιπόν απαιτούνται τρία βασικά πράγματα:

  • ένας ανοικτός και καθαρός αεραγωγός, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.
  • η αναπνοή, η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, από όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα και
  • η κυκλοφορία που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα.

«Πριν πλησιάσετε το θύμα πρέπει να κοιτάξετε την δική σας ασφάλεια και στην συνέχεια να πλησιάσετε. Αν δεν το προσέξετε μέσα στο άγχος και στην ένταση της στιγμής, το πιθανότερο είναι να βρούμε δυο θύματα όταν έρθουμε με το ασθενοφόρο» είπε ο Βαγγέλης δίνοντας έμφαση στην προστασία.

Μετά την αναλυτική παρουσίαση των διαδικασιών η ώρα της πρακτικής εξάσκησης έφτασε και ο ήχος από τις πιέσεις στον θώρακα της εκπαιδευτικής κούκλας κυριαρχούσε. Η δύναμη που χρειάζεται να ασκήσεις είναι μεγάλη αλλά στόχος είναι να διατηρήσεις την κυκλοφορία του αίματος του θύματος μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι άγνωστος και εξαρτάται από το πόσο προσβάσιμο είναι το μέρος που βρίσκεται κάποιος γι΄ αυτό αυτός που κάνεις ΚΑΡΠΑ πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος.

«Οι περισσότεροι όταν κάνουν για πρώτη φορά ΚΑΡΠΑ μας λένε πως δεν περίμεναν πως χρειάζεται να ασκήσεις τόση δύναμη» λέει ο διασώστης Δημήτρης Τσιότσιας, ο οποίος είναι πλήρωμα με τον Βαγγέλη. Η «επικοινωνία» τους είναι φανερή και ο ένας βοηθά τον άλλον πριν χρειαστεί να το ζητήσει κάποιος.

Μετά από επτά «γεμάτες» ώρες, οι δυο διασώστες ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να λύσουν κάθε απορία που είχε δημιουργηθεί. «Όσο περισσότεροι γνωρίζουν την “βασική υποστήριξη της ζωής” τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε στην καθημερινότητά μας» τόνισαν. Η «βασική υποστήριξη ζωής» περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι μια απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή (σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες).

Η ευχή με τη λήξη του σεμιναρίου ήταν «αχρείαστο να είναι».

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση