Οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Κύρτσος «αναμετρουνται» στις «Θέσεις & Αντιθέσεις» – Μια συζήτηση για όλους και για όλα στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στο www.kozani.tv

4 Min Read

Οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Κύρτσος ήταν προσκεκλημένοι στην εκπομπή «Θέσεις & Αντιθέσεις» των Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη, στο πλαίσιο της 5ης αποστολής στις Βρυξέλλες.
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Πως θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με τις συνεργασίες μεταξύ κομμάτων; Διαβάστε τι λένε οι δύο ευρωβουλευτές.
To ΕΚ δημοσιοποίησε την πρώτη του προβολή για την κατανομή των εδρών της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου, συγκεντρώνοντας εθνικές δημοσκοπήσεις. Στην Ελλάδα θα εκλεγούν 9 (έναντι 5) με το ΕΛΚ, 2 (έναντι 4) με τους Σοσιαλιστές, κανένας (έναντι ενός) με το ECR, 6 με την GUE και 4 (έναντι 5) με τους μη εγγεγραμμένους. Τι λέτε;
Παπαδημούλης: Για τις δημοσκοπήσεις να κάνουμε μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση μακριά από εμπόριο μίσους και διχασμού. Με τον Κύρτσο διαφωνούμε, αλλά κατοικούμε στην ίδια χώρα.
Κύρτσος: Δεν μπορείς να κάνεις άθροισμα δημοσκοπήσεων. Όπου πηγαίνω βλέπω μια ανοδική τάση της Ν.Δ., θα έχουμε τριπλή νίκη το Μάιο. Στις περιφέρειες θα έχουμε προβάδισμα, όπως και στις ευρωεκλογές. Στους δήμους, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα πράγματα θα είναι υπέρ μας. Δεν προσυπογράφω, όμως, τις εκτιμήσεις του ευρωκοινοβουλίου.

Υπάρχει ζήτημα λίστας;
Παπαδημούλης: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ξέρω τη διαβεβαίωση του Τσίπρα, του Χαρίτση και του Σκουρλέτη ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό. Προτιμώ όλοι οι αιρετοί να εκλέγονται από τους πολίτες και όχι από τους αρχηγούς ή από στενά κομματικά επιτελεία. Έχει όμως και ο πολίτης την ευθύνη του.
Πως θα διαμορφωθεί το νέο ευρωκοινοβούλιο;
Κύρτσος: Η απόλυτα χαμένη ψήφος είναι η ευρώ-ψήφος υπέρ της Χρυσής Αυγής. Θα κάθονται μόνοι τους στα έδρανα. Στο ΕΛΚ κοιτάμε προς τα δεξιά, γιατί ανέβηκε η σκληρή και η άκρα δεξιά σε διάφορες χώρες. 22 έως 23% του εκλογικού σώματος κινείται πιο δεξιά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το επόμενο κοινοβούλιο θα έχει διαφορετική σύνθεση. Η μάχη που δίνεται, είναι μεταξύ αυτών που θέλουν περισσότερη Ευρώπη και αυτών που θέλουν λιγότερη. Ως Έλληνες χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.
Παπαδημούλης: Οι προβλέψεις βλέπουν μείωση για το ΕΛΚ και για τους Σοσιαλιστές, μια σταθερότητα με προοπτικές ανόδου για τη Αριστερά και τους Πράσινους, μια μεγαλύτερη άνοδο για την άκρα δεξιά. Σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος οι συμμαχίες θα πρέπει να είναι και πιο σύνθετες σε σχέση και με την γεωγραφία. Η διαχωριστική γραμμή περνάει μέσα από το ΕΛΚ. Εμείς ως Αριστερά, αλλά και οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι και οι φιλελεύθεροι δεν θέλουμε και πιστεύω θα καταφέρουμε να μην είναι επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Κάνει λάθος ο Μητσοτάκης που βάζει όλα του τα αυγά στο καλάθι Βέμπερ.
Κύρτσος: Η τελευταία δήλωση του Βέμπερ ήταν στα μέτρα μας και ήταν υπέρ της Ελλάδας.
Θα έχουμε τριπλές εκλογές το Μάη;
Κύρτσος: Είμαστε στην τελική προεκλογική ευθεία. Τελειώνουν οι δημοσκοπήσεις. Τον τελευταίο χρόνο κάναμε προσπάθεια να επιταχύνουμε εξελίξεις. Πηγαίνουμε για μεγάλη εκλογική νίκη. Από ‘κει και πέρα ο Τσίπρας και οι επιτελείς του θα πρέπει να ξεπεράσουν το σοκ του Μαΐου.
Παπαδημούλης: Θα βελτιώνουμε διαρκώς την αποτελεσματικότητά μας. Ο προγραμματισμός και ο στόχος της κυβέρνησης είναι εκλογές στο τέλος της τετραετίας κι αυτό είναι καλό για τη χώρα και τη σταθερότητα. Δεν μπορώ να αποκλείσω το σενάριο ταυτόχρονων εκλογών. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος Μαρτίου, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση