Οι φανοί και τα λεφτά

1 Min Read

Οι φανοί είναι το κεντρικό και βασικό στοιχείο της Αποκριάς μας. Με απλά λόγια χωρίς φανούς, δεν υπάρχει Κοζανίτικη Αποκριά.
Οι άνθρωποι των φανών, φορείς από γενιά σε γενιά της κουλτούρας αυτής, διασφαλίζουν τη συνέχιση του εθίμου, στη βάση της συλλογικότητας, με βασικό πυρήνα τη γειτονιά.
Καύσιμο και κινητήριος δύναμη για την υπόθεση των φανών, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε η διάθεση για προσφορά και το μεράκι. Όσο περνούν τα χρόνια, λογικό είναι το έθιμο να υφίσταται αλλαγές, ενίοτε και αλλοιώσεις. Είναι σημαντικό, όμως, να μην εκφυλλιστεί και να μην μετατραπεί σε μια ιστορία που δεν έχει τίποτα αυθεντικό και αυθόρμητο.
Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση των τελευταίων χρόνων για τα κιχιά και για τα κρασιά καταντά κουραστική. Το «παζάρεμα» με το δήμο για το ποιος θα πληρώσει τα αυτοκίνητα και τους οδηγούς της παρέλασης γίνεται αποκαρδιωτικό.
Αν η Αποκριά φύγει εντελώς από το πλαίσιο του εθελοντισμού και της αυθόρμητης πρωτοβουλίας της γειτονιάς και γίνει ένα γεγονός εξ’ ολοκλήρου επιχορηγούμενο από τον δήμο ή όποιον άλλο χρηματοδότη, τότε θα μιλάμε για μια άλλη ιστορία που απέχει μακράν από την ορίτζιναλ Κοζανίτικη Αποκριά. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλει κανείς.
Καλή Αποκριά!

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση