Οι φετινές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

2 Min Read

Ξεκίνησε από τις 19 Απριλίου να δέχεται το taxisnet τις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες φέτος παρουσιάζουν αλλαγές σε κωδικούς με κάποιους από αυτούς να έχουν αφαιρεθεί και κάποιους να έχουν προστεθεί.
Από φέτος για παράδειγμα οι κωδικοί 051 και 052 για φαρμακευτικές δαπάνες και νοσήλια δεν θα υπάρχουν στο έντυπο Ε1, καθώς συμπεριλαμβάνονται στις γενικές δαπάνες για να «χτιστεί» το αφορολόγητο.
«Επανέρχεται επίσης ένα παλιός κωδικός ο 049 και ο 050. Οι κωδικοί είναι το σύνολο των δαπανών μέσα στη χρήση. Φέτος οι κωδικοί είναι ξεκλείδωτοι. Θα πρέπει ο φορολογούμενος να το συμπληρώσει με βάση τις δαπάνες που έχει κάνει μέσω καρτών» λέει η οικονομολόγος-φοροτεχνικός Αργυρώ Κωτούλα.
Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσό σε αγορές που θα πρέπει να συμπληρώσει ο φορολογούμενος είναι 10%, από 10.000-30.000 ευρώ εισόδημα 15% και από ‘κει και πάνω το 20%. Αν δεν συμπληρωθεί το ποσό αυτό ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 22%.
Όσον αφορά στις συναλλαγές που έχουν γίνει με μετρητά αυτές δικαιολογούνται για τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και για τους ανθρώπους με αναπηρία από 80% και πάνω.
«Ένας άλλος κωδικός είναι ο 07 και 08 για τους φιλοξενούμενος. Ο κωδικός αυτός θα πρέπει να συμπληρωθεί από όσους φιλοξενούν ενήλικα άτομα που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης και δεν μπορούν να μπουν ως εξαρτώμενα μέλη στον πίνακα 8. Θα γίνει διασταύρωση με τη δήλωση των φιλοξενούμενων» αναφέρει η κ. Κωτούλα.
Να σημειωθεί ότι οι σύζυγοι έχουν δικαίωμα να κάνουν χωριστά δήλωση από τον επόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου και ο φόρος να πληρωθεί σε 12 δόσεις με επιτόκιο 5%.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση