Οι «φωνές των νέων» μίλησαν για τη Γενοκτονία

3 Min Read

Στον Πόντο και στη Γενοκτονία των Ποντίων ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο «Κοβεντάρειο» από το Δήμο Κοζάνης, τα ποντιακά σωματεία Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος», την Παμποντιακή Ομοσπονδία και το Σύλλογο Μικρασιατών. Οι φωνές των νέων πρωταγωνίστησαν μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση που φώτισε διαφορετικές πτυχές του θέματος.

Άνθρωποι που είτε μέσω της δουλειάς τους, είτε μέσω της ενασχόλησης τους με την παράδοση και την ιστορία ασχολούνται με το θέμα, κατέθεσαν τις γνώσεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα θέματα της γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα συνέδεσαν με το σήμερα.

Ομιλητές ήταν η Εύη Κτενίδου, δικηγόρος που ασχολήθηκε με τη νομική προσέγγιση των εγκληματικών γεγονότων του 1922, ο Θωμάς Κόμπος, διδάκτωρ Νομικής ΔΠΘ, που μίλησε για το έγκλημα της γενοκτονίας στο διεθνές δίκαιο, η Πένυ Χιώτη, φιλόλογος, που μίλησε για τη θρησκεία μέσα από τα μάτια των προσφύγων και η  Γεωργία Λαζαρίδου, απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου που ασχολήθηκε με τους προσφυγικούς συνοικισμούς της Κοζάνης και συγκεκριμένα με την περίπτωση των Αλωνακίων. Τέλος, η Μαρία Αμοιρίδου, μαθήτρια της Β’ Λυκείου έκανε ανασκόπηση της ποντιακής γενοκτονίας και την σύγκρινε με το σήμερα. Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης,  Δρ. Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς.

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, μέλος του «Ευξεινίου Κύκλου» και της ομάδας εργασίας του Δήμου Κοζάνης που σχηματίστηκε με σκοπό την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για το 2022, έτος αφιερωμένο στην προσφυγική μνήμη, ανέφερε πως πραγματοποιείται μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων δράσεων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης και σε συνεργασία με πολλούς φορείς και σωματεία της περιοχής.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά που έχουμε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την ιστορία και την παράδοση. Αντλούν το ενδιαφέρον και τις γνώσεις από το επιστημονικό τους πεδίο και τα προσωπικά τους βιώματα. Δυστυχώς τα βιώματα εξασθενούν η πρώτη γενιά έχει φύγει, η δεύτερη γενιά φεύγει, ωστόσο προσπαθούμε να δώσουμε νέα ερεθίσματα μέσα από τους συλλόγους, να δώσουμε νέα ερεθίσματα στον κόσμο, με απώτερο σκοπό να μείνει το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο και να είναι μεγάλη η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως είναι και τώρα» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τη Δευτέρα στην Αίθουσα Τέχνης  παρουσιάστηκε η ποντιακή παράσταση «Νόστος Ρίζα μ’ και κλαδί μ’», ενώ χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης με τρεις χορωδίες (Ευξείνιος κύκλος, Αγ. Στυλιανός και Θεωρία των Μικρασιατών), μουσική με ορχήστρα, ομιλίες και μια δραματοποιημένη αφήγηση που συμμετείχαν η Στέλλα Μαυροματίδου και ο Τάκης Βαμβακίδης.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση