Οι Λαζαράδες τίμησαν τα 114 χρόνια από την ιστορική μάχη

2 Min Read

Με επιμνημόσυνη δέηση, μαθητική παρέλαση και παραδοσιακούς χορούς οι επετειακές εκδηλώσεις

Με τη συμμετοχή κατοίκων, μαθητών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στους Λαζαράδες οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 114 χρόνων από τη Μάχη των Λαζαράδων. Το χωριό τίμησε την ιστορική επέτειο, με τη νέα γενιά να έχει ξεχωριστή παρουσία στον εορτασμό.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Πάρις Κουκουλόπουλος, οι βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης και Καλλιόπη Βέττα, ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομικών και Νομικών Προσώπων Λύσσανδρος Μεταξάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κοζάνης Χαρίσιος Γκοβεδάρος.

Παρόντες ήταν επίσης αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε η μαθητική παρέλαση. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή των λιγοστών μαθητών, που έδωσαν το δικό τους «παρών» στην επέτειο, υπενθυμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς χορούς από πολιτιστικούς συλλόγους, συνδέοντας τον επετειακό εορτασμό με την τοπική παράδοση.

Εκατόν δεκατέσσερα χρόνια μετά τη Μάχη των Λαζαράδων, η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να τιμά τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Η παρουσία των παιδιών στις εκδηλώσεις, παρά τον μικρό αριθμό τους, αποτέλεσε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ημέρας, καθώς μέσα από τη συμμετοχή τους η ιστορία του τόπου συνεχίζει να περνά από τη μία γενιά στην επόμενη.

«114 χρόνια μετά, οι Λαζαράδες εξακολουθούν να τιμούν την ιστορία τους. Και όσο τα παιδιά αυτού του τόπου συνεχίζουν να συμμετέχουν, να μαθαίνουν και να θυμούνται, η ιστορική μνήμη θα περνά από τη μια γενιά στην επόμενη» καταλήγει ο δήμος στην ανακοίνωσή του.

Μοιραστείτε την είδηση