Οι μασκοφόροι

2 Min Read

Η εικόνα ανθρώπων που φορούν μάσκα στο δρόμο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς, γίνεται όλο και πιο συχνή.
Κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αν οι όσοι φορούν τη μάσκα για προστασία των ίδιων και των γύρω τους, γνωρίζουν πως να τη φορούν και δεν την χρησιμοποιούν έτσι, ώστε να γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τη διασπορά μικροβίων (πχ. να τη βγάζουν και στη συνέχεια να την ξαναχρησιμοποιούν).
Κακό είναι η μάσκα να σύμβολο κινεζοφοβίας, συνοδευόμενη από κρούσματα ρατσισμού εναντίον όποιου έχει ασιατικά χαρακτηριστικά και αγένειας απέναντι σε όποιον βήχει και μοιάζει αλλοδαπός.
Ήδη, στο Λονδίνο ο Guardian καταγράφει σοκαριστική -όπως αναφέρει- αύξηση των κρουσμάτων λεκτικής και σωματικής εις βάρος της κινεζικής κοινότητας μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι είναι μόλις τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία, όπου η κινεζική κοινότητα που αριθμεί περίπου 400.000 μέλη ήδη έχει γίνει αποδέκτης ρατσιστικής έξαρσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές Ασιατικές χώρες, σε αντίθεση με την Ευρώπη, είναι κοινή πρακτική η χρήση μάσκας για προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και τις ασθένειες λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού.
Τώρα, λοιπόν, όσοι φορούν τη μάσκα και είναι Ασιάτες γίνονται στόχοι ρατσιστικής βίας από όλους εκείνους που προσδίδουν στην μετάδοση του ιού ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε την είδηση