Οι μαθητές πρωταγωνιστούν στη συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση

3 Min Read

Μια φορά έρχεται μια τέτοια ευκαιρία, όπως η απολιγνιτοποίηση, ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης για το θέμα. «Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας για το μετασχηματισμό της γνώσης σε προϊόν. Αν το φτιάξουμε αυτό θα προσελκύσουμε εταιρίες τεχνολογίας και θα συμβάλουμε στην ανάσχεση του brain drain» είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, μένοντας στο θετικό πρόσημο της μετάβασης.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Από την μεριά της η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Νούλα Τουμπουλίδου, ανέφερε πως ο περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων είναι πλέον μονόδρομος, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη και πως «η Δυτική Μακεδονία πρέπει να κινηθεί προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, κάνοντας την κρίση ευκαιρία με στόχο την καλύτερη προοπτική για τον τόπο και τους κατοίκους».

Ο Γιώργος Τοπαλίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μετάβασης Α.Ε. ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για να έρθουν στην περιοχή να επενδύσουν και στόχος τους είναι στις αρχές του φθινοπώρου, η πρώτη επιχείρηση να εγκατασταθεί στην περιοχή.

Το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε το 3ο ΓΕΛ ήταν το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή και έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μέσα από εισηγήσεις και συζήτηση, μαθητές και παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν για το αύριο του τόπου, αλλά και να θέσουν τις απορίες τους σε θέματα που ανέλυσαν οι εισηγητές.

Οι υπεύθυνες της δράσης καθηγήτριες Γιάννα Τζώτζη και Δήμητρα Κασάπη, ανέφεραν πως η ημερίδα έγινε για να δείξει τη διάθεση για εξωστρέφεια που έχει το σχολείο, αλλά και για να αυξήσει την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. «Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από ειδικούς να μας ενημερώσουν για σχετικά ζητήματα, να δείξουμε τις προοπτικές που υπάρχουν και να λύσουμε απορίες παιδιών και εκπαιδευτικών, αλλά και των πολιτών της κοινωνίας για το μέλλον του τόπου, που μας αφορά όλους» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κασάπη.

Οι μαθητές ανέφεραν πως μέσα από την ημερίδα, ως μελλοντικοί πολίτες αυτού του τόπου, αλλά και κυρίως ως Ευρωπαίοι πολίτες, ήθελαν να ενημερωθούν για τα καίρια ζητήματα που προκύπτουν λόγω της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Στο πλαίσιο μάλιστα της εξωστρέφειας αυτής, την Δευτέρα 9 Μάϊου, διοργανώνουν από κοινού με το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης, αφιερωμένη στην ημέρα της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του ΣΔΑΜ και τα παραρτήματα Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση