Οι μαθητές των σχολείων της Κοζάνης αποτυπώνουν την Ευρώπη στην πόλη τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού Europe in My Region – Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση βράβευσης στο νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης

4 Min Read


Την Ευρώπη στην περιοχή τους ανακάλυψαν κι έμαθαν καλύτερα οι μαθητές των σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Europe in My Region, που είναι μια πρωτοβουλία που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να τονώσει την ευρωπαϊκή ιδέα.
Στη Δυτική Μακεδονία ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2014-2020.
Οι μαθητές μέσα από τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, το σκίτσο, τη λογοτεχνική έκφραση και τα πολυμέσα προσπάθησαν να αποτυπώσουν τα έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.
Ο Θοδωρής Καρυπίδης και ο Δημήτρης Πλιάκης είναι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης και μαζί δημιούργησαν ένα βίντεο με τα έργα που χρηματοδότησε η Ε.Ε. στην Κοζάνη, παίρνοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία πολυμεσικού έργου με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής.
«Αρχικά θέλαμε να κάνουμε ένα παιχνίδι, αλλά λόγω πολλών υποχρεώσεων και πίεσης χρόνου δεν προέκυψε. Οπότε ασχοληθήκαμε με αυτό που αγαπάμε, δηλαδή τα βιντεάκια . Υπάρχουν πολλά κτήρια που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. και δεν τα γνωρίζαμε» λέει ο Θοδωρής. «Όταν τα ανακαλύψαμε, μείναμε» συμπληρώνει ο Δημήτρης Πλιάκης.
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί βλέπουμε ότι μέσα από το σχολείο δεν έχουμε μόνο αυτή τη στεγνή γνώση, αλλά αναδεικνύονται και τα ταλέντα των παιδιών, μέσα από συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί έτσι ένα σχολείο» λέει η υποδιευθύντρια του σχολείου Γιάννα Τζώτζη.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας.
Το 8ο Γυμνάσιο «σάρωσε» τα βραβεία στην κατηγορία της φωτογραφίας. Οι μαθήτριες Σοφία Μωϋσιάδου και Αναστασία Κολιού πήραν το α’ και β’ βραβείο αντίστοιχα, η μια με τη φωτογραφία της από το νηπιαγωγείο στον Άγιο Αθανάσιο και η δεύτερη με τη φωτογραφία της από το κτήριο της Βιβλιοθήκης.
«Δεν περίμενα να πάρω την πρώτη θέση κι επειδή ασχολούμαι με τη φωτογραφία χάρηκα πολύ. Κι επίσης χάρηκα που το σχολείο μας πήρε μέρος στο διαγωνισμό» λέει η Σοφία, η φωτογραφία της οποίας απεικονίζει την μικρή της αδερφή στο νηπιαγωγείο του Αγίου Αθανασίου, έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
«Αυτό που μου έμεινε, είναι το πόσο ενεργά συμβάλλει η Ε.Ε. σε όσα γίνονται στην περιοχή μας» λέει η Αναστασία που φωτογράφησε τη νέα Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, την οποία χαρακτηρίζει ένα μεγάλο και εντυπωσιακό έργο.
Τη δεύτερη θέση στην κατηγορία της λογοτεχνικής έκφρασης πήρε ο μαθητής Σάββας Τοσουνίδης του 8ου Γυμνασίου που αναφέρθηκε κι εκείνος στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, το νέο κτήριο της οποίας, όπως λέει, έγινε χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το σχολείο μας έχει παράδοση και μεγάλες επιτυχίες στους διαγωνισμούς» αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Γερούση, επισημαίνοντας ότι πέρα από την προσωπική επιτυχία των μαθητών προβάλλεται ταυτόχρονα και η δουλειά των εκπαιδευτικών.
Η κ. Γερούση πίστεψε από την αρχή, όπως λέει, στο διαγωνισμό, γι’ αυτό και υπήρχαν αρκετές συμμετοχές από το σχολείο της και οι μαθητές έφεραν τρία βραβεία, δύο στη φωτογραφία κι ένα στη λογοτεχνική έκφραση. «Πάντα προτρέπουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε τέτοιες προκλήσεις» είναι τα λόγια της.
Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση βράβευσης του Europe in Μy Region, στο νέο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Μοιραστείτε την είδηση