Οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες, στις τοπικές  εκλογές στις 8 Οκτώβρη, έχουν συμφέρον να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Γράφει ο Δημήτριος  Δόκος*

6 Min Read

Στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς, που άσκησαν διοίκηση στο Δήμο ,οδηγώντας την πόλη και τα χωριά μας στην ερημοποίηση και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν πρέπει να «ξεχάσουμε» ποιοι είναι αυτοί που με τις επιλογές τους όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν την πόλη σε συνεχή και αυξανόμενη παρακμή.

Είναι αναγκαίο να αποσαφηνίσουμε αν πρέπει με την ψήφο μας να συνεχίσουμε να δίνουμε παράταση σε αδιέξοδα.

Ιδιαίτερα εμείς οι «μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες» οφείλουμε να θυμηθούμε ότι όπως σε κάθε προεκλογική μάχη έτσι και σε αυτή, των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών, την τιμητική της έχει η λεγόμενη «μεσαία τάξη» και η «επιχειρηματικότητα». Επουσιώδεις αναλύσεις για το τί κέρδισε και τί έχασε, για το πόσο χτυπήθηκε και χτυπιέται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, το δήμο και την περιφέρεια , δίνουν και παίρνουν. Μαζί με τις αναλύσεις και τις αντιπαραθέσεις, πέφτουν βροχή τα δάκρυα μετάνοιας, τα «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη αλλά και οι προτροπές για υπομονή, για τις καλύτερες μέρες που έρχονται. Δεν λείπουν βέβαια και οι καμουφλαρισμένες προτάσεις δήθεν νέων συνδυασμών που ευαγγελίζονται το «καινούριο», στιγματίζονται όμως από το βαθύ αποτυχημένο παρελθόν τους.

Μιλώντας περί «μεσαίας τάξης» ή περί «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», γίνεται μια συνειδητή λαθροχειρία: Οι επιχειρήσεις με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ,που εκμεταλλεύονται – στις περισσότερες των περιπτώσεων – δεκάδες μισθωτούς, εξομοιώνονται σκόπιμα με μικροεπιχειρήσεις, επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, που συνήθως στηρίζονται στην προσωπική και οικογενειακή εργασία ή το πολύ σε 1 – 2 ανθρώπους που προσλαμβάνουν.

 Βλέπουμε για άλλη μια φορά να επαναλαμβάνεται το θέατρο του παραλόγου: εξαγγέλλονται προγράμματα επιδοτήσεων για επιχειρήσεις, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους (όπως και στην περίοδο του κορονοϊού) προκειμένου να εξυπηρετήσουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. Αγνοείται για άλλη μια φορά το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων όπως χαρακτηριστικά όλοι μας είδαμε ότι έγινε στην περίοδο της πανδημίας. Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές που πέρασαν από την Κοζάνη συμφώνησαν και δούλεψαν σε αγαστή συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να ευοδωθεί η στρατηγική της «πράσινης οικονομίας» που δίνει ζεστό χρήμα στους «πράσινους » μονοπωλιακούς ομίλους , καταδικάζοντας συνολικά το λαό της Κοζάνης στην ανεργία, στην ενεργειακή φτώχεια , στη μετανάστευση , στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με αποτέλεσμα οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης να  έχουν συρρικνώσει το εισόδημα των μικρών επαγγελματιών καθώς όταν χάνεται μια θέση στη ΔΕΗ, χάνονται ταυτόχρονα άλλες 3 στην πόλη της Κοζάνης. 

 Από την άλλη οι λογαριασμοί και τα χρέη τρέχουν, τα τιμολόγια του ρεύματος και της τηλεθέρμανσης αυξάνονται καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά οδήγησαν δεκάδες μαγαζιά σε λουκέτο και ακόμα περισσότερα να προσπαθούν να κρατηθούν κινδυνεύοντας με πλειστηριασμούς και εξώσεις. Δεν είναι τυχαίο που οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ θεωρούν τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» και τους καταδικάζουν είτε στο «λουκέτο», είτε στο να βρίσκονται συνεχώς «με την θηλιά στον λαιμό» από τα χρέη. Μάλιστα η κυβέρνηση εξαπολύει νέα επίθεση σε βάρος των μικρών επαγγελματιών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο να  ενταθεί η φοροαφαίμαξη και να βελτιωθούν οι μηχανισμοί είσπραξης. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν ευθύνη, αφού είναι αυτές που εφάρμοσαν  τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ,  καθιέρωσαν το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος,  επέβαλλαν την προκαταβολή φόρου στο 100% και βεβαίως καθιέρωσαν  δεκάδες άδικους έμμεσους φόρους  και μέσω των δήμων, που ψαλιδίζουν  το ήδη μειωμένο εισόδημα (φόρος ηλεκτροδότησης, τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα κ.α.)

Ήρθε η ώρα λοιπόν να ψηφίσουμε Λαϊκή Συσπείρωση. Απαιτείται να βάλουμε τέλος στο : Πάμε κι όπου βγει ….. Μήπως να το πάμε αλλιώς….; Για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει γενναία μείωση δημοτικών τελών στις μικρές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα αύξηση στους συντελεστές των επιχειρήσεων μεγάλης και υψηλής κερδοφορίας (SUPER MARKET Τράπεζες κλπ)

Μήπως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό……;

Την απάντηση μπορούν να μας την δώσουν οι συνάδελφοί μας στην Πάτρα, εκεί όπου ο Πελετίδης , εκλεγμένος Δήμαρχος με την Λαϊκή Συσπείρωση, προχώρησε σε γενναία μείωση των τελών των μικρών επιχειρήσεων και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων αυξάνοντας ως αντιστάθμισμα τα τέλη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε την οργή μας αγανάκτηση, να σταματήσουμε να επαιτούμε (όπως έχουν κάνει όλες οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές μέχρι τώρα) αλλά να απαιτούμε:

  • Κατάργηση της προκλητικής έμμεσης φορολογίας. Του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια       ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000 €. Προοδευτική αύξηση για τα μεγαλύτερα κέρδη
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους μικρούς επαγγελματίες.

Αυτή η κατάσταση που βιώνουμε οι μικροί επαγγελματίες , να αποτελέσει κριτήριο ψήφου. Στις επικείμενες εκλογές της 8ης Οκτώβρη να δυναμώσουμε τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” παντού. Τη μόνη δύναμη που στηρίζει τα δίκαια αιτήματά μας και παλεύει μαζί με τον λαό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα κέρδη των λίγων. Να δυναμώσουμε τη μόνη μαχητική – δυναμική αντιπολίτευση, απέναντι σε όλους αυτούς που στηρίζουν και προωθούν τα συμφέροντα των λίγων.

O Δημήτριος  Δόκος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Μοιραστείτε την είδηση