Οι… μνήμες της Κοζάνης στο Facebook έκλεισαν οκτώ χρόνια- Ο διαχειριστής της πιο φημισμένης ομάδας Κώστας Καραμάρκος μιλά στον «Χ»

5 Min Read

Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος το Νοέμβρη από την δημιουργία της ομάδας στο Facebook «Κοζάνη: Μνήμες, Αναμνήσεις & Εικόνες» μέσω της οποίας έχουν βγει στο «φως» χιλιάδες φωτογραφικά -και όχι μόνο- ντοκουμέντα κυρίως της παλιάς, αλλά & της σύγχρονης Κοζάνης. Μπορεί το διαδίκτυο συχνά να έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία, όμως η συγκεκριμένη ομάδα είναι υπόδειγμα καλής λειτουργίας και πρακτικής του κυβερνοχώρου ως «όπλο» το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά κάνει θαύματα.

Η ομάδα αριθμεί σήμερα πάνω από 12.5οο μέλη και σε αυτήν συμμετέχουν απανταχού Κοζανίτες ή φίλοι της πόλης που έχουν ζήσει σε αυτή, οι οποίοι βρήκαν κοινό τόπο την αγάπη για τον τόπο τους. Φωτογραφίες από την προπολεμική Κοζάνη, ιστορία σημείων της πόλης άγνωστη για πολλούς, ιστορίες που μεταφέρουν οι νεότεροι από τους παλαιότερους και δεκάδες ακόμη στοιχεία «ανασκάφηκαν» από τον διαχειριστή και τα μέλη της ομάδας αυτά τα οκτώ χρόνια.

- Advertisement -
O Κώστας Καραμάρκος σε φωτογραφία του Νίκου Κουτούλα

Δημιουργός και συντονιστής είναι ο Κώστας Καραμάρκος ένας άνθρωπος που εντόπισε το σημείο που ολόκληρη η πόλη γίνεται «ένα», την αγάπη για την παλιά Κοζάνη και τις σελίδες της ιστορίας της.

«Παιδιά της πόλης, όπου και αν βρίσκονται σήμερα, συνδέονται συχνά μέσα από μνήμες, αναμνήσεις και εικόνες / αναπολούμε και ξαναβρίσκουμε φωτεινές στιγμές και ανθρώπους και άλλα πολλά που αφορούν στον τρόπο που ο τόπος μας καταγράφει τον χρόνο που περνά» μας αναφέρει ως κεντρικό στόχο της ομάδας ο Κ. Καραμάρκος.

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα από τον Χριστόδουλο Καραβά
Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα από τον Σίμο Κουταλιανό

Η δημιουργία της ομάδας

Η έλλειψη ενός χώρου που θα αναδείκνυε τις στιγμές της Κοζάνης και μάλιστα ηλεκτρονικά, ήταν ένας βασικός λόγος που έκανε τον κ. Καραμάρκο να δημιουργήσει την συγκεκριμένη ομάδα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, χιλιάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του δημιουργού να φέρουν στο φως το παρελθόν της πόλης.

«Περνούσε από το μυαλό μου ένα ηλεκτρονικό σημείο όπου θα αναδεικνύονται στιγμές από το χθες και το σήμερα, όχι μόνο ως νοσταλγικές αναμνήσεις, αλλά ως ένας χώρος που φέρνει στη δημόσια συζήτηση ευκαιρίες να είμαστε σε επαφή ή φυσικά και ευκαιρίες να γνωρίσουμε άλλα παιδιά της πόλης, όπου κι αν κατοικούν πλέον. Η κοινωνική συνοχή ενός τόπου διατηρείται και μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα, παίρνοντας αφορμές για να δημιουργούν οι άνθρωποι και έξω από αυτά στην πραγματική ζωή» τονίζει μιλώντας τον «Χ» ο Κώστας Καραμάρκος. Ο ίδιος προσθέτει πως αυτό που του κάνει ιδιαίτερη εντύπωση από το υλικό και τις ιστορίες που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, είναι η ιδιαίτερη αδυναμία που δείχνουν οι Κοζανίτες στην αείμνηστη Φροσίτα και την αγαπημένη «παραλία» – διαφυγή των Κοζανιτών στην περιοχή του… Αρίνταγα.

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα από τον Χάρη Γελαδάρη
Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα από την Ευαγγελία Καπνιστού

«Εκτιμώ πως ακόμη δεν έχουν έρθει στο φως πολλά ντοκουμέντα που υπάρχουν σε προσωπικά αρχεία και ελπίζω σταδιακά αυτό να γίνεται. Επειδή γενικά βαριέμαι την επανάληψη και τη ρουτίνα, ελπίζω  να υπάρχουν (από την πλατφόρμα που μας φιλοξενεί) συνεχώς νέα εργαλεία και διαθέσιμες πρακτικές για διαφορετική προσέγγιση των αντικειμένων της ομάδας. Επίσης με τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας ελπίζω να διοργανώσουμε (πάντα συμμετοχικά) ειδικού τύπου εκδηλώσεις, έτσι όπως κανείς «φορέας» δεν μπορεί να το κάνει ή δεν το έχει καν σκεφτεί.  Θέλω και ελπίζω να προωθούμε περισσότερο θέματα πολιτισμού κυρίως αλλά και κάθε μορφής: από την παράδοση έως την γαστρονομία μας» τονίζει ο κ. Καραμάρκος.

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα από τον Βασίλη Παύλου

Τόπος συνάντησης των απανταχού Κοζανιτών η ομάδα

«Έχω γνωρίσει μέσα από μηνύματα που δέχεται η ομάδα, ιδιαίτερους ανθρώπους με απίστευτη γοητεία και ευγένεια στην εκφορά του λόγου τους και φυσικά και το απολύτως αντίθετο, μερικούς τοξικούς τύπους που θέλουν απλά να αφήνουν δηλητήριο και αφορμές για διαμάχες όταν εμφανίζονται» περιγράφει ο κ. Καραμάρκος ο οποίος διακρίνει παράλληλα μια έντονη νοσταλγία από τους Κοζανίτες που ζουν μακριά. «Κατά περίπτωση διακρίνω μεγάλη νοσταλγία αλλά αυτό που διακρίνω κυρίως είναι πως αυτοί που μένουν στην πόλη το δείχνουν πολύ περισσότερο πια, μαζί με μια εμφανή κόπωση και αμηχανία στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται πολλά πράγματα πλέον, ειδικά σε ότι αφορά στα κοινά θέματα» καταλήγει ο ίδιος.

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση