Οι μωμόγεροι επέστρεψαν και ξεσήκωσαν τα χωριά με τα πειράγματά τους

1 Min Read

Το εντυπωσιακό δρώμενο των Μωμόγερων (Κοτσαμάνια), που έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO) «ζωντανεύει» για ακόμη χρονιά σε 8 χωριά της Κοζάνης και της Εορδαίας (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι) μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής διακοπής εξαιτίας του κορωνοιού.

Την αρχή έκαναν Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Σκήτη, Ασβεστόπερα και Καρυοχώρι για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα χωριά από τις 31 Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.

- Advertisement -

Το λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων δεν αναβιώνει φολκλορικά αλλά αποτελεί κομμάτι της ζωντανής πατρογονικής κληρονομιάς και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι απόγονοι Ποντίων προσφύγων από την περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας (Ματσούκα).

Ένα θέατρο δρόμου, όπου οι χορευτές, συνοδεία της ποντιακής λύρας γυρίζουν όλες τις γειτονιές του χωριού, χορεύουν και τραγουδούν σε κάθε σπίτι με ευχές για τη νέα χρονιά.

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν κεράσματα για όλο τον κόσμο σε μια πραγματική λαϊκή γιορτή.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Τετράλοφο.

 

Μοιραστείτε την είδηση