Οι νέοι στο προσκήνιο

3 Min Read

Ξεκινάει σήμερα στη Φλώρινα το 1ο Φόρουμ Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας

Ξεκινάει σήμερα στη Φλώρινα, με εισηγήσεις από φορείς που έχουν αποφασιστικό ρόλο στη Δίκαιη Μετάβαση, αλλά και πολλά εργαστήρια δικτύωσης, το 1ο Συνέδριο- Forum Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διοργανώνεται από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Φλώρινας.

Οι κεντρικές εισηγήσεις θα γίνουν το πρωί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδα Καλλίρη, τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Στάθη Σταθόπουλου, αλλά και τον εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Νάσο Σοφό. Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους εισηγητές.

Το απογευματινό μέρος περιλαμβάνει παρουσιάσεις χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιήσουν οι νέοι. Οι επόμενες δύο μέρες του συνεδρίου, δηλαδή Σάββατο και Κυριακή, περιλαμβάνουν πολλά εργαστήρια τύπου world café, με στόχο την παραγωγή ιδεών και τη δικτύωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικό εργαστήριο για την ανάπτυξη προτάσεων και υποβολή τους  στο ειδικό πρόγραμμα για τους νέους των περιοχών που είναι σε μετάβαση και είναι προϋπολογισμού έως 10.000 ευρώ.

Ποιος είναι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας

Ο Κώστας Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας που είναι ο βασικός διοργανωτής του τριήμερου αυτού φόρουμ ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια τη δραστηριότητά του, βλέποντας την κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία να αλλάζει. «Είδαμε μπροστά μας ότι αλλάζει τελείως το κλίμα και η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία. Μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με την εξόρυξη λιγνίτη. Είμαστε από τους πρώτους οργανισμούς που καταλάβαμε ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα για να συμμετέχουμε στη συζήτηση αυτή» ανέφερε στο «Χ» ο πρόεδρός του Κώστας Φιλιππίδης.

Άμεσα κινήθηκαν και κατέθεσαν πρόταση στο πρόγραμμα Erasmus, με στόχο να προάγουν το διάλογο σε επίπεδο νεολαίας στη Δυτική Μακεδονία. «Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές συναντήσεις σε περιοχές σε μετάβαση και όλη τη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά βρισκόμασταν μόνο μέσω zoom λόγω του κορωνοϊού, ενώ καταφέραμε να συμμετέχουμε στο διάλογο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Μάλιστα, ο Όμιλος Νέων κατά την επίσκεψη της Επιτρόπου Φερέιρα στη Δυτική Μακεδονία ήταν από τους βασικούς συνομιλητές, καθώς τα μέλη του συναντήθηκαν με την Επίτροπο για πάνω από μια ώρα».

Η προεργασία που έγινε και οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις και ομάδες εργασίας τους έδωσαν την ευκαιρία να κάνουν το συνέδριο με πάνω από 150 νέους από όλη την περιοχή, με στόχο να κατατεθούν προτάσεις που θέλουν να είναι δεσμευτικές.

Σωκράτης Μουτίδης- www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση