Οι νέοι της Κοζάνης έγιναν «ένα» και παίρνουν…. Πρωτοβουλίες-Έναν χρόνο συμπλήρωσε η Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης

7 Min Read

Η Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης (ΠΝΚ) πριν λίγες ημέρες είχε τα γενέθλια της και έγινε ενός έτους. Αποτελεί μία άτυπη εθελοντική και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται από νέους και νέες της Κοζάνης και έχει ως επίκεντρο την προσφορά της στην τοπική κοινωνία, σε θέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και όχι μόνο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η ακύρωση των δια ζώσης πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Φεβρουάριο του 2021 εξαιτίας της πανδημίας, προξένησαν ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τον εορτασμό της Κοζανίτικης Αποκριάς και ειδικότερα για το εθιμικό δρώμενο των Φανών, που αποτελούν σημαντικά και αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας.

Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου, Πολιτιστική Διαχειρίστρια, MSc/MBA και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων

Η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου, Πολιτιστική Διαχειρίστρια, MSc/MBA και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων Κοζάνης μιλώντας στον «Χ» τόνισε πως «αυτή η ανησυχία μας ενεργοποίησε ώστε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια διατήρησης του εθίμου, με αίσθημα ευθύνης. Έτσι επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο συνάντησης νέων για όσους πιστεύουν στην δύναμη της παράδοσης και της ενότητας».

 

Πως έγινε η αρχή

Η ίδια επικοινώνησε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας τον Στέλιο Μήλιο και του εξέφρασε τους προβληματισμούς της για την ματαίωση των εκδηλώσεων και για το μέλλον του εθίμου, οι οποίες αποδείχθηκαν κοινές. Ξεκινήσαν να έρχονται σε επαφή με νέους – νέες Κοζανίτες – Κοζανίτισσες και όχι μόνο, και στην πορεία αντιληφθήκαν πως υπήρχαν αρκετοί και αρκετές όπου συμμερίζονταν τα όσα τους προβλημάτιζαν.
Θέλοντας να δώσουν φωνή και σε άλλους νέους και νέες, προχωρήσαν σε ανοιχτό κάλεσμα με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στην ομάδα της ΠΝΚ 20 εθελοντές, κάτοικοι όχι μόνο της Κοζάνης αλλά και άλλων περιοχών όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Φλώρινα. «Συνεπώς η Αποκριά μας ένωσε» λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ομάδα, μπορεί να επικοινωνήσει με τα μέλη της μέσω των social media (Facebook, Instagram, Blog) και email οποιαδήποτε στιγμή. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ηλιακές ομάδες, φύλο, καταγωγή, εκπαιδευτική βαθμίδα, θρησκεία κλπ. Αρκεί κάποιος να έχει όρεξη να προσφέρει, να συμμετέχει και να δημιουργεί.

Μέσα από τις δράσεις ο καθένας καταθέτει την άποψή του ελεύθερα και μπορεί να αναλάβει την υλοποίησή τους εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη της ομάδας. Για παράδειγμα, υπήρχαν νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, που  ανέλαβαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Συγκινητικό ήταν το γεγονός τους εμπιστεύτηκαν έργα τους καλλιτέχνες της περιοχής όπως ο Γιάννης Ζάμκος, Το «Κοζανίτικο Τακίμι» αλλά και ακαδημαϊκοί την διοργάνωση ομιλιών όπως οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Η δράση τους

Οι συνθήκες τους έκαναν να διευρύνουν τους στόχους τους. Εκτός από την αποκριά, οι στόχοι της ομάδας είναι να αναδείξουν τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία του. Να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία ώστε ο πολιτισμός να διαφυλαχτεί και να μεταδοθεί. «Οχι όμως σαν φολκλόρ, αλλά με την αυθεντική του μορφή» τονίζει η Κορίνα.
Να υλοποιούν δράσεις που σχετίζονται με όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού, ως ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας. Να μιλούν για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Να συμβάλλουν στην συμπερίληψη όλων των ομάδων ακόμα και των ευάλωτων, σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Όπως για παράδειγμα η δράση που έκαναν με τα παιδιά της «Ηλιαχτίδας» ή την δράση με το κέντρο πρόληψης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» για την ενδυνάμωση νέων.

Τον τελευταίο χρόνο σχεδίασαν διαδικτυακά, δράσεις που αφορούσαν την Κοζανίτικη Αποκριά. Αναζητήσαν συνεργάτες νέους ηλικιακά, με διάθεση για εθελοντική προσφορά, μεράκι αλλά και τεχνογνωσία αλλά και μεγαλύτερους γνώστες του εθίμου όπως είναι οι άνθρωποι των Φανών, για να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους σε αυτούς, σε έναν νέο κόσμο, τον ψηφιακό, που έβλεπαν να ανοίγεται μπροστά τους. Υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να διασκεδάσουν αλλά και να εκπαιδεύσουν τους μικρούς μας συντοπίτες, ενώ για τους λίγο μεγαλύτερους ξέφυγαν από τα εθνικά σύνορα με τις δράσεις των international, έφτιαξαν ζωντανά παρέα το παραδοσιακό γλυκό της αποκριάς, τον μπακλαβά, γνωρίζοντας την τοπική γαστρονομία. Μέσω της τεχνολογίας και του ψηφιακού κόσμου δημιούργησαν το μουσείο της αγάπης, γνωρίσαν το τοπικό ιδίωμα διασκεδάζοντας με τη συμβολή των ηθοποιών του τοπικού θεάτρου, παρακολούθησαν ζωντανά standup comedy, έπαιξαν παιχνίδια, ενώ μέσα από την εξιστόρηση των εμπειριών των ανθρώπων των Φανών ταξίδεψαν  πίσω στο χρόνο και συμμεριστήκαν την αγωνία τους για την συνέχεια του εθίμου, που είναι και δική τους αγωνία. Συνεργάστηκαν με ανθρώπους των γραμμάτων, που απλόχερα τους πρόσφεραν τα γραπτά τους, τα οποία μετουσίωσαν σε αφηγήσεις, σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι τοπικοί καλλιτέχνες αγκάλιασαν το εγχείρημά τους, προσφέροντας τα έργα τους και οι μουσικοί τους παραχώρησαν τα τραγούδια τους.

Οι δράσεις τους συνεχίστηκαν με το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, δημιούργησαν το «Δικό μας Ψηφιακό Μουσείο» με εικόνες και κείμενα που απέστειλε το κοινό για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων καθώς και δημιούργησαν βίντεο με την επιστημονική διάσταση των όρων «Μουσείο και Μουσειολογία» το οποίο κοινοποιήθηκε από τον επίσημο οργανισμό ICOM.

«Η αλήθεια είναι πως η πανδημία μας ένωσε! Η ΠΝΚ δημιουργηθήκαμε εν μέσω πανδημίας.  Προσφέραμε διαδικτυακές δράσεις με μεγάλη συμμετοχή και απήχηση, καταφέραμε να συντροφεύσουμε τους πολίτες ξεχνώντας για λίγο τις δυστοπικές καταστάσεις που βιώναμε. Όταν τα μέτρα για την πανδημία άρχισαν να χαλαρώνουν, πραγματοποιήσαμε δράσεις λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Ως επί το πλείστον, βρίσκουμε τρόπους ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας. Αρχικά θέλουμε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας και ευελπιστούμε η ΠΝΚ να εξελιχθεί» λέει η ίδια κλείνοντας.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση