Οι πρόσφυγες; Αλλού, όπως και τα σκουπίδια μας

3 Min Read

Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε ότι δεν σας εξέπληξε η δήλωση του Έρντογαν, ότι «το σκέπτεται» να ανοίξει τα σύνορα, απελευθερώνοντας, ακόμη περισσότερο τις ροές προσφύγων προς τον δικό μας χώρο. Όχι μόνον προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και προς τον Έβρο, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας την δήλωση υπουργού του για το πόσες δεκάδες χιλιάδες προσφύγων, που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, θέλουν να φύγουν από εκεί. Για να περάσουν στην «Αβρούπα». Πρωτίστως όμως στην Ελλάδα.
Ελπίζω η κυβέρνηση σας να επεξεργάζεται ήδη κάποια σχέδια, για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο. Διαφορετικώς κινδυνεύουμε να καταληφθούμε εν ύπνω σαν τις μωρές παρθένες. Το μήνυμα, εκτός από τα λόγια του Έρντογαν και των υπουργών του, εκπέμπεται ήδη και εμπράκτως. Με την ήδη σημαντικότατη αύξηση των εισροών, κυρίως προς την Λέσβο.
Οι δυνατότητες φιλοξενίας που έχουν τα ακριτικά νησιά μας είναι πεπερασμένες. Στην περίπτωση μάλιστα της Λέσβου έχουμε πια υπέρβαση των αντοχών του νησιού. Στην δε ευαίσθητη ακριτική περιοχή της Θράκης δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί να παραμείνουν μεγάλες ομάδες ισλαμικών πληθυσμών, από αυτές που μας περιέγραψε ο υπουργός του Έρντογαν ως έτοιμες «να την κάνουν» προς την χώρα μας.
Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας νέας προσφυγικής κρίσης, είναι αναπόφευκτο να επεκτείνεται επί χερσαίων εδαφών, από Μακεδονία και κάτω. Κάτι που απαιτεί την, ελάχιστη έστω, κατανόηση και σύμπραξη των κατοίκων κάθε περιοχής. Αλλά δεν πρόκειται να επιτύχει, αν κάθε «τοπάρχης», βουλευτής, περιφερειάρχης ή δήμαρχος, αντί να κατευνάζει τα πνεύματα, ρίχνει λάδι στην φωτιά πρωτοστατώντας σε αντιδράσεις οι όποιες διέπονται από την ίδια «λογική» με την οποία …διαχειριζόμαστε το θέμα των σκουπιδιών: Μακριά από μας και όπου θέλουν ας πάνε.
Στον Καραβόμυλο, όπου επελέγη να αξιοποιηθεί ένα παλιό στρατόπεδο, για την μεταφορά μικρού αριθμού προσφύγων από την Λέσβο, πρωτοστατεί στις αντιδράσεις η νέα δήμαρχος Στυλίδας. Η οποία, αν δεν κάνω λάθος, υποστηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία. Όταν ξεσηκώνεται πρώτη η δήμαρχος, γιατί να υστερήσει σε αντιδράσεις ο ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας, που φοβάται μήπως και σταματούν λιγότεροι για καραβίδες τον Καραβόμυλο;
Αν μπορείτε να με διαβεβαιώσετε ότι οι «ξεσηκωμένοι» δεν είναι και οπαδοί του κόμματος σας, να σας βγάλω το καπέλο. Αλλά, φευ, οι δικοί σας πρωτοστατούν.

Μοιραστείτε την είδηση