Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη στον Πρωθυπουργό για τη Δυτική Μακεδονία

11 Min Read
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης

Ίδρυση Ιατρικής Σχολής, ενεργειακά ανταποδοτικά, αγροτική ανάπτυξη και φορολογικές ελαφρύνσεις στο τραπέζι

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, για το πλαίσιο των θεμάτων που θα τεθούν στον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην περιοχή. Όπως έκανε γνωστό, έχει ήδη παραδώσει σχετικό υπόμνημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο αποτυπώνεται με σαφήνεια η σημερινή κατάσταση της Περιφέρειας.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που επισημαίνονται είναι η υψηλή ανεργία, η διαρκής μείωση του πληθυσμού και η εντεινόμενη φυγή των κατοίκων, ειδικά των νέων. Επίσης, έκανε λόγο για  τη διασυνοριακή θέση της Περιφέρειας, το χαμηλό δείκτη επιχειρηματικότητας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών τριτοβάθμιας υγείας, η οποία δεν υπάρχει στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο συνολικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συντελούνται οι αλλαγές στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην αίσθηση που έχουν οι πολίτες για αυτές τις μεταβολές αλλά και στις συνέπειες που επιφέρουν για το μέλλον της Περιφέρειας. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το παραγωγικό, κοινωνικό και οικονομικό προφίλ της Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων. Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι «θα πρέπει να πάρουμε ίσως το 20% του ενεργειακού χώρου για επενδύσεις από τους κατοίκους της περιοχής», αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες πολιτών, αυτοδιοίκησης, ΤΟΕΒ ή και μεμονωμένες επενδύσεις πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 400 μεγαβάτ.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε είχε να κάνει με τον κλάδο της γούνας, ο οποίος βιώνει τα τελευταία χρόνια μια βαθιά κρίση, με σοβαρές συνέπειες για την τοπική οικονομία. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, επειδή η κρίση στη γούνα είναι επί της ουσίας κρίση τοπικής ανάπτυξης, προχωρά η σύνταξη ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την ευρύτερη ζώνη Σιάτιστα – Γαλατινή – Εράτυρα – Άργος Ορεστικό – Νεστόριο – Καστοριά, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και ενός σχεδίου ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια που δεν θα ταυτίζεται μόνο με τον κλάδο της γούνας, αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλους παραγωγικούς τομείς, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα και η διασυνοριακή συνεργασία. Η στρατηγική αυτή, όπως σημείωσε, θα διαθέτει σαφείς πηγές χρηματοδότησης, ενώ όπου απαιτείται, θα υποστηρίζεται και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το επόμενο θέμα που έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ήταν η ανάγκη για διακριτή και ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα, ο οποίος, όπως σημείωσε, ενώ αναγνωρίζεται ως πυλώνας ανάπτυξης στο αρχικό master plan, εντούτοις δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο του ΔΑΜ. «Στο master plan ο αγροτικός τομέας εμφανίζεται ως πυλώνας ανάπτυξης μέσω της έξυπνης γεωργίας. Στο ΔΑΜ, όμως, δεν προβλέπονται δράσεις που να ενισχύουν ουσιαστικά αυτόν τον πυλώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, απαιτείται άμεση προτεραιοποίηση παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Ανέφερε ενδεικτικά την προοπτική χρηματοδότησης για έργα όπως το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης, το αρδευτικό και το φράγμα της Διποταμίας, καθώς και τα αρδευτικά έργα Λιμνοχωρίου και Αμμουδάρας. Σημείωσε, επίσης, ότι από το Πράσινο Ταμείο θα προχωρήσει η προετοιμασία των τεχνικών τευχών για δύο ακόμη αρδευτικά έργα στη Φλώρινα, ενώ τα μικρότερα έργα που θα απομείνουν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους εκχωρημένους πόρους των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, πρότεινε την ένταξη στο σύνολό τους των προγραμμάτων των Σχεδίων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών, καθώς και την ανάπτυξη θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων είτε σε ενιαίες εκτάσεις της ΔΕΗ είτε σε άλλες κατάλληλες περιοχές. «Άρα, απαιτείται ένα ειδικό πρόγραμμα ως αντιστάθμισμα της απουσίας δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία», υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε επίσης το ζήτημα των υπηρεσιών τριτοβάθμιας υγείας στην περιοχή, συνδέοντάς το με την ίδρυση Ιατρικής Σχολής. Όπως επισήμανε, αυτός θα πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους για τη Δυτική Μακεδονία. Υπενθύμισε ότι ως βουλευτής είχε παρακολουθήσει στενά το εγχείρημα για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), με στόχο τη δημιουργία γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιακών γιατρών της Θεσσαλονίκης και των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, μέσω αυτής της συνεργασίας θα μπορούσαν να γίνονται επεμβάσεις στα νοσοκομεία της περιοχής, να μεταφέρεται τεχνογνωσία και σιγά σιγά να εγκαθιδρυθεί μια σταθερή βάση γνώσης και παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προθάλαμος για τη δημιουργία δύο ακόμα τμημάτων στον τομέα της υγείας, με τελικό στόχο τη θεσμοθέτηση μιας πλήρους Ιατρικής Σχολής στη Δυτική Μακεδονία. Η δημιουργία πέντε τμημάτων υγείας θα αποτελούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η διεκδίκηση ενός τόσο σημαντικού θεσμικού αιτήματος για την περιοχή.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση και ανάπτυξη επιχειρήσεων την επόμενη δεκαετία. Μεταξύ αυτών, πρότεινε τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50% για τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται σε χρηματοοικονομικά εργαλεία και κατά μία ποσοστιαία μονάδα για όσες εντάσσονται, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Παράλληλα, ζήτησε να ισχύσει για τους τόκους και τις προσαυξήσεις φόρων ένα ευνοϊκότερο καθεστώς, σε ποσοστό 70% σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, ενώ πρότεινε την επιδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους έως και 90% για τις νέες προσλήψεις που πραγματοποιούνται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ανάμεσα στις βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά τα πρότυπα των νησιών, καθώς και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος από 22% σε 15%. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη για ένα νέο, στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου της γούνας, καθώς και στην προσέλκυση δύο έως τριών μεγάλων εμβληματικών επενδύσεων που θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης και θα δώσουν νέα πνοή στην τοπική οικονομία.

Το επόμενο ζήτημα που έθεσε ο Περιφερειάρχης, αφορά τις υποδομές καθώς αυτές αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Όπως ανέφερε, ζητήθηκε η διάθεση ποσού 140 εκατομμυρίων ευρώ από τον τρίτο πυλώνα του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και η χρηματοδότηση της οδικής σύνδεσης Πτολεμαΐδας – Ξινού Νερού. Επίσης, ζήτησε τη χρηματοδότηση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα – Γρεβενά – Σιάτιστα – Κοζάνη, καθώς και της διασύνδεσης Κοζάνης – Θεσσαλονίκης.

Όπως διευκρίνισε, το τμήμα Κοζάνη – Πτολεμαΐδα θα υλοποιηθεί από τον ΟΣΕ με χρηματοδότηση της ΔΕΗ, ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η υποβολή φακέλου στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) από τον ΟΣΕ, ώστε να γνωμοδοτήσει και να δρομολογηθεί η έναρξη υλοποίησης του έργου. Επίσης, ζητήθηκε η αξιοποίηση των αεροδρομίων Κοζάνης και Καστοριάς.

Επόμενο θέμα ήταν η συνέχιση λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδα V, με την πρόταση της Περιφέρειας να είναι σαφής: η μονάδα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Αναφορικά με τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, υπογράμμισε πως οι πολιτικές των υπουργείων οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το ειδικό καθεστώς της Δυτικής Μακεδονίας και να προβλέπουν προσαυξήσεις στα διαθέσιμα ποσά για την περιοχή, ως αντιστάθμισμα για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου, ενισχυμένου χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο θα αντικαταστήσει τον τοπικό πόρο και θα βασίζεται στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύσσονται στην περιοχή. Στόχος είναι αυτό το νέο εργαλείο να κατευθύνει σημαντικούς πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, καλύπτοντας το κενό που αφήνει πίσω του το σημερινό μοντέλο ενίσχυσης από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Επίσης, ζήτησε τη συνδρομή στην εγκατάσταση του εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Αναφορά έγινε και στα οφειλόμενα ποσά προς υπεργολάβους και προμηθευτές της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι παρά τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς αφορά δεκάδες επαγγελματίες που βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, αναμένοντας την αποπληρωμή για υπηρεσίες και προϊόντα που έχουν ήδη παρασχεθεί.

Τέλος, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για τη βελτίωση των υγειονομικών υποδομών της περιοχής, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την ένταξη των νοσοκομείων Κοζάνης και Καστοριάς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η χρηματοδότηση ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ για το νοσοκομείο Κοζάνης και περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ για το νοσοκομείο Καστοριάς.

«Με αυτές τις προτάσεις εκτιμώ ότι θα αυξήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων σε αυτό που πάει να γίνει και κυρίως θα επιταχύνουμε τον ρυθμό υλοποίησης των έργων», τόνισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, του ζήτησε —υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα είναι επιλέξιμα και έχουν εγκριθεί από την Περιφερειακή Επιτροπή— να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση απόφασης ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις με μηδενική πίστωση, έως ότου οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, καθώς η διαδικασία στον Πυλώνα 3 είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

«Αυτά απαντούν στο τι πρέπει να κάνουμε για να μείνουν και να μη φύγουν οι άνθρωποί μας από την περιοχή», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση