Οι «Σύγχρονοι οικοδόμοι του πολιτισμού» ήρθαν στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

3 Min Read

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, εντυπωσιακή και διαφορετική έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται στο φουαγιέ της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης με τίτλο «Σύγχρονοι οικοδόμοι του πολιτισμού» από το Νικόλαο Τζημόπουλο και θα διαρκέσει έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Η έκθεση «μιλάει» για τον ανθρώπινο παράγοντα και έχει να κάνει με το ιστορικό της δημιουργίας του νέου κτιρίου που στεγάζει πλέον τη βιβλιοθήκη και δείχνει όλα τα στάδια κατασκευής του, από το γκρέμισμα των αποθηκών που υπήρχαν έως το 2011 έως και την τελική μορφή του. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του κ. Τζημόπουλου, ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε διάφορες άλλες κατά το παρελθόν. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της βιβλιοθήκης ως δημοτικής και ο ίδιος θα δωρίσει τις φωτογραφίες στο Δήμο Κοζάνης.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2011 έγινε η έναρξη των εργασιών με το γκρέμισμα των αποθηκών ώστε να καθαρίσει ο χώρος, να σκαφτεί και «πέσουν» τα θεμέλια για το καινούριο κτίριο. Ο κ. Τζημόπουλος ήταν από την αρχή έως το τέλος παρών, βγάζοντας χιλιάδες φωτογραφίες και προσπάθησε στην έκθεση να βγάλει τον ανθρώπινο παράγοντα με τους εργάτες, τους οικοδόμους, τους μπετατζήδες και τους σιδεράδες, οι οποίοι δούλεψαν πολύ σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες για να μπορούμε να θαυμάζουμε αυτό το «αρχιτεκτονικό διαμάντι».

«Όταν είδα στη μακέτα το πώς θα είναι το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης, αμέσως σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δείξω όλα τα στάδια και τη διαδικασία του χτισίματος στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και το πως αυτοί οι άνθρωποι για το μεροκάματο, εργάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα». Ο ίδιος δυσκολεύτηκε αρκετά στην επιλογή των φωτογραφιών για την έκθεση και ζήτησε τη συμβολή φίλων του τους οποίους ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του.

Ο κ. Τζημόπουλος, ταπεινός και χαμηλών τόνων δήλωσε ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από την προσέλευση αλλά και από τα λόγια του κόσμου, ο οποίος του «χάρισε» τα πιο όμορφα σχόλια, ενώ αφηγήθηκε και την ιστορία ενός ελληνοαμερικάνου φωτογράφου που είδε την έκθεση του και δήλωσε εντυπωσιασμένος. «Εγώ θέλω ο κόσμος να το ευχαριστηθεί και βλέπω στα μάτια τους ότι αυτό γίνεται και αυτό και μόνο μου αρκεί» σημείωσε με χαμόγελο.  

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση