Οι βασικές αλλαγές που ισχύουν σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές

5 Min Read

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι του ΥΠΕΣ και ξεκινά από σήμερα η προεκλογική περίοδος

Και επίσημα από σήμερα Τρίτη 8 Αυγούστου 2023, ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος, σε όσους δήμους και περιφέρειες δεν εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης, στις 15 Οκτωβρίου.

- Advertisement -

Οι δυο εγκύκλιοι (849 και 850) που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, περιγράφουν αναλυτικά την διεξαγωγή της διαδικασίας, τους σταυρούς προτίμησης, τον τρόπο εκλογής, τον αριθμό δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και όλες τις λεπτομέρειες και διαφορές που εντοπίζονται σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Οι αλλαγές ψηφίστηκαν με τον νόμο 4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021.

Η ισχύουσα νομοθεσία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες.

  • Καταρχάς, επιτυχών συνδυασμός θεωρείται, πλέον, αυτός που συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στις εκλογές του 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 50% (50%+1 ψήφο). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (15 Οκτωβρίου) μεταξύ των δυο πρώτων συνδυασμών.
  • Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι η διάρκεια θητείας. Η θητεία ορίζεται στα πέντε έτη με έναρξη ανάληψης καθηκόντων την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2028.
  • Όσον αφορά στον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, αυτός μειώνεται κατά περίπου 1000 σε σχέση με το 2019. Τότε, συνολικά στη χώρα είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτική σύμβουλοι σε 332 δήμους της χώρας. Σε αυτή τη θητεία θα προβλέπεται να εκλεγούν 8.481 δημοτικοί σύμβουλοι. Στα Περιφερειακά Συμβούλια, υπάρχει αντίστοιχη μείωση (περίπου 1000 συμβούλων). Το 2019 οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ήταν συνολικά 703 και σε αυτήν την θητεία θα είναι 611.
  • Σημαντική αλλαγή που αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους συνδυασμούς, είναι ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται να συμμετέχουν. Στην προηγούμενη θητεία το να κάνεις ψηφοδέλτιο ήταν «εύκολη υπόθεση» σε σχέση με αυτή την θητεία. Ο μέγιστος αριθμός των υποψήφιων που μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη ήταν 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί σήμερα και οι συνδυασμοί θα πρέπει να βρουν τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που και στην Κοζάνη, πολλοί από αυτούς που ανακοίνωσαν πως θα κατέβουν στις εκλογές δεν θα το κάνουν λόγω μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού υποψηφίων. Να σημειωθεί πως αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
  • Μια ακόμη αλλαγή που έγινε λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είναι η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων που έγινε το 2019. Πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων είχαν ζητήσει να εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων κάτι που έγινε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.
  • Τέλος, για πρώτη φορά οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων» μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως η καθιερωμένη φωτογραφία του επικεφαλής του συνδυασμού με τον δικηγόρο και μερικούς υποψήφιους έξω από τα δικαστήρια της κάθε πόλης πλέον δεν θα «τραβηχτεί». Να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική κατάθεση ψηφοδελτίων, έγινε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πύλης. Μέσω της πύλης αυτής, αντλούνται αυτόματα όλα τα δημόσια έγγραφα των υποψήφιων χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση υπαλλήλων και μειώνεται, ταυτόχρονα, και η τεράστια σπατάλη χαρτιού και δικαιολογητικών.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr με πληροφορίες από airetos.gr

Μοιραστείτε την είδηση