Οι βιβλιοπροτάσεις της εβδομάδας από τη “Στοά του βιβλίου”

5 Min Read

Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη

Τον φιλόσοφο της αρετής και της ευδαιμονίας μέσα στην πόλη

Λάλας, Θανάσης || Μπετσάκος, Βασίλειος

Αρμός,2024

160 σελ.

«Ήτανε καλός μαθητής ο μέγας Αλέξανδρος;

    Πόση σημασία έχει για έναν χαρισματικό ηγέτη η σφαιρική εκπαίδευση, η γνώση της ανθρώπινης ύπαρξης;

    Η συνέχεια της πορείας και της ζωής του Αλεξάνδρου σάς κάνει υπερήφανο;

    Φύγατε από την Αθήνα μετά από είκοσι χρόνια· επιστρέψατε ξανά; Ή δεν γυρίσατε πότε ξανά στην Αθήνα;

    Τι αποτελεί για εσάς καινούργιο στη ζωή, στη φιλοσοφία;

    Σκεφτήκατε ποτέ να δημιουργήσετε δική σας σχολή;

    Ο Περίπατος θεωρείτε πως ήτανε ο πιο ενδιαφέρων χώρος εκπαίδευσης που δημιουργήσατε εσείς και οι μαθητές σας;

    Πηγές λένε ότι τότε περάσατε και από μία δίκη. Αληθεύει;

    Ποιοι είχαν κινηθεί εναντίον σας και γιατί;

Όταν σας ρώτησαν γιατί φεύγετε από την Αθήνα, είχατε πει: «Για να μην δώσω στους Αθηναίους την ευκαιρία να αμαρτήσουν για δεύτερη φορά». Ποια θεωρείτε την πρώτη μεγάλη αμαρτία των Αθηναίων; Εννοείτε αμαρτία σε βάρος της φιλοσοφίας; Ποιαν υπονοούσατε; Πέστε μου! Εσείς είστε απ’ αυτούς που θεωρείτε μεγάλη αμαρτία των Αθηναίων την καταδίκη του Σωκράτη; Με όλα αυτά τα ερωτήματα πίσω από τα χείλη ξεκίνησε η πρώτη μας συνάντηση, ο πρώτος μας καφές με τον Φιλόσοφο· στα ταπεινά Στάγειρα, στον τόπο που γεννήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρωπότητας: ο σοφός Αριστοτέλης!»

Ο Θανάσης λάλας γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έπαιξε ποδόσφαιρο, συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, έναν σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης. Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του.

Ο Βασίλειος Μπετσάκος σπούδασε φιλολογία (ειδίκευση κλασική) στο ΑΠΘ (1990-1994). Στις μεταπτυχιακές του σπουδές, επίσης στο Τμήμα Φιλολογίας, μελέτησε την ηθική και πολιτική φιλοσοφία του Αριστοτέλη (1990-1995). Η διδακτορική του έρευνα (1995-2004), υπό την επίβλεψη του καθηγητή της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Λ. Χρ. Σιάσου, επικεντρώθηκε στην πρόσληψη της αριστοτελικής φιλοσοφίας από τη βυζαντινή θεολογία και φιλοσοφία και κατέληξε στη συγγραφή της διεπιστημονικής διατριβής «Στάσις ἀεικίνητος. Η ανακαίνιση της αριστοτελικής κινήσεως στη θεολογία Μαξίμου του Ομολογητού». Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση από το 1998 έως το 2021. Από το 2005 έως το 2015 δίδαξε ως συμβασιούχος  Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, Μεσαιωνική Φιλολογία και Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία σε τέσσερα τμήματα του ΑΠΘ. Επί μία τριετία  (2016-2019) υπήρξε μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού του ΕΑΠ. Από το 2014 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως εμπειρογνώμων για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Το 2021 μετατάχθηκε από τη Μέση Εκπαίδευση στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σε θέση Ε.ΔΙ.Π.

Μικρή ανάσα. Ένα βιβλίο για τον πόνο και την ελπίδα

Ελευθεριάδης, Ελευθέριος

Ψυχογιός, 2024

128 σελ.

«Άνθρωπο χωρίς σταυρό δεν έχω γνωρίσει.

Άλλον με σταυρό μεγάλο και άλλον με σταυρό μικρό.

Άλλον με σταυρό βαρύ και άλλον με ελαφρύτερο…

Κάποιοι τον κουβαλούν αγόγγυστα. Κάποιοι δακρύζουν στα κρυφά. Κάποιοι από τον δρόμο καμιά φορά κουράζονται και ξαποσταίνουν.

Άλλοι τον κουβαλούν στους ώμους. Άλλοι στην πλάτη.

Και άλλοι αγκαλιά. Σφιχτά. Σχεδόν ερωτικά…

Και κάποιοι άλλοι τον σέρνουν τον σταυρό τους…

Πάντως όλοι κάτι κουβαλούν. Όλοι κάτι έχουν.

Το θέμα είναι να μην παραιτηθείς. Το θέμα είναι να μην πετάξεις τον σταυρό σου. Να σε βρει το τέλος, το πέρασμα, και τα χέρια σου να κρατάνε ακόμα τον σταυρό. Τον σταυρό που σου έχει λάχει. Αυτό είναι το θέμα.

Και αν καμιά φορά φτάνεις στο αμήν, σήκωνε ψηλά τα μάτια.

Μεγάλος σταυρός, μεγάλη Ανάσταση, αδελφέ μου.

Μεγάλος σταυρός, μεγάλη Ανάσταση…

Μέχρι να έρθει η Ανάσταση, λοιπόν, ας είναι το βιβλίο αυτό μια μικρή ανάσα…»

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ γεννήθηκε και ζει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών με την οικογένειά του. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία του University of East London. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος. Τα κείμενα που δημοσιεύει στο διαδίκτυο είναι γύρω από τον άνθρωπο, τις σχέσεις, την ελπίδα, τον Θεό. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα ρουμανικά και στα σερβικά.

Μοιραστείτε την είδηση