Οι υποψήφιοι αναρριχητές του ΕΟΣ μαθαίνουν να… σκαρφαλώνουν- Ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου η Σχολή Αναρρίχησης Βουνού Αρχαρίων

3 Min Read

Της Αργυρώς Ξανθοπούλου

Η εμπειρία της αναρρίχησης σε βράχο είναι ομολογουμένως μοναδική και αποτελεί ένα συναρπαστικό σπορ που φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο με την φύση, δυναμώνει το σώμα και το μυαλό, βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση και τον συντονισμό των κινήσεων και προσφέρει ψυχική ηρεμία. Αυτά λένε οι ειδικοί και οι έμπειροι αναρριχητές μερικοί από τους οποίους θα προσφέρουν τις γνώσεις τους στην Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων που διοργανώνει και φέτος ο ΕΟΣ Κοζάνης.

«Η σχολή απευθύνεται σε ενήλικους που θέλουν να μάθουν τις τεχνικές ασφάλισης. Επικεντρώνεται στην αναρρίχηση βράχου σε οργανωμένα αθλητικά πεδία. Πρόκειται ουσιαστικά για πεδία πλήρως εξοπλισμένα με βύσματα και ασφάλειες» εξηγεί μιλώντας στον «Χ» ο έφορος αναρρίχησης του ΕΟΣ Κοζάνης Κώστας Μπηλιώνης.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κοζάνης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, μέσα από την Σχολή Αναρρίχησης Βράχου φιλοδοξεί να παρέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτεί η ασφαλής ενασχόληση με την αναρρίχηση.  Η διάρκεια των μαθημάτων είναι πέντε Σαββατοκύριακα και η έναρξη γίνεται στις 10 Οκτωβρίου.

«Κάθε Παρασκευή θα παραδίδονται θεωρητικά μαθήματα που αποτελούν την εισαγωγή για το τι θα επακολουθήσει. Ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται μαθήματα όπως Εξοπλισμός Αθλητικής Αναρρίχησης, Διατροφή, Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων σε διαδρομές μιας σχοινιάς, Ορεινό περιβάλλον με έμφαση στα Οργανωμένα αναρριχητικά Πεδία Βράχου της Ελλάδας κ.α.» συμπληρώνει ο κ. Μπηλιώνης.

O έφορος αναρρίχησης του ΕΟΣ Κοζάνης Κώστας Μπηλιώνης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά ημέρες πρακτικής και τέσσερις ημέρες θεωρίας. Η πρακτική διεξάγεται σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία στην Καλαμιά Κοζάνης, στο Σπήλαιο Γρεβενών και στα Μετέωρα. Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΕΟΣ στον Ψηλό Αηλιά.

«Για την συμμετοχή στην Σχολή δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία παρά μόνο μια στοιχειώδης φυσική κατάσταση και αγάπη φυσικά για τη φύση και τον αθλητισμό» λέει ο Βοηθός Εκπαιδευτή Αναρρίχησης Δημήτρης Ματιάκης. Όπως συμπληρώνει η τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας είναι καθοριστική και δεν θα πρέπει να τρομάζει η λέξη αναρρίχηση: «κάθε εκπαιδευτής αναλαμβάνει έως τέσσερα άτομα ούτως ώστε να υπάρχει η εποπτεία τους. Σε κάθε περίπτωση η αναρρίχηση βράχου δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από οποιοδήποτε άλλο άθλημα»’ τονίζει ο κ. Ματιάκης.

O Βοηθός Εκπαιδευτή Αναρρίχησης Δημήτρης Ματιάκης

Το κόστος εκπαίδευσης είναι 280€ ανά άτομο και περιλαμβάνει τον τεχνικό εξοπλισμό (μποντριέ, κράνη, σχοινιά κ.α.), τις αμοιβές των εκπαιδευτών, τα θεωρητικά μαθήματα και την ασφαλιστική κάλυψη. Οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 8 Οκτωβρίου.

«Στόχος της σχολής είναι η ασφαλή, πρώτα απ’ όλα, αναρρίχηση. Όλα γίνονται με προτεραιότητα την ασφάλεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση. Όσο καλύτερα χειρίζεσαι τον εξοπλισμό τόσο μειώνεις τον κίνδυνο και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να σου το δείξει ο οποιοσδήποτε» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ Κοζάνης Αλέξανδρος Τσολάκης .

O Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ Κοζάνης Αλέξανδρος Τσολάκης

 

Μοιραστείτε την είδηση