Όλοι ένας κύκλος

2 Min Read

Φίλος της στήλης και άνθρωπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργικότητα και την αισθητική του δημόσιου χώρου, ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια δεν μένει πλέον στην Κοζάνη, μοιράστηκε μαζί μου κάποιες σκέψεις, βλέποντας μια πανοραμική και πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία της νέας πλατείας με τους κυκλικούς σχηματισμούς των χορευτικών.

Οι παρατηρήσεις του συνοψίζονται στο ότι η νέα πλατεία φέρνει τον κόσμο πιο κοντά, καταργώντας την άχαρη εξέδρα που δημιουργούσε απόσταση μεταξύ πρωταγωνιστών χορευτών και θεατών και δίνει την ευκαιρία σε όλους να γίνουν ένα.

Τη συλλογιστική αυτή, λοιπόν, είναι ωραίο να την ακολουθούμε για όλους τους χώρους και τις δραστηριότητες που αυτοί φιλοξενούν. Απο τις σχολικές αίθουσες που αντί για τη συνηθισμένη διάταξη σε σειρές, θα μπορούσαν να έχουν διάταξη σε Π ή σε κύκλο, μέχρι τα δημόσια κτίρια που θα ήταν ωραίο να δίνουν την αίσθηση της ανοιχτότητας, αντί να ορθώνονται σε ύψος.

Εντέλει το πως είναι στημένο και δομημένο κάτι, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνέχεια, την αίσθηση που δημιουργεί στους πολίτες στους οποίους απευθύνεται. Κι όταν ο στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς, πεδίο συνάθροισης και τόπο φιλοξενίας διαφορετικών δραστηριοτήτων, τότε το άλφα και το ωμέγα είναι ο ίδιος ο σχεδιασμός του να είναι τέτοιος, ώστε να διευκολύνει τους πολίτες και να τους κάνει να αισθάνονται άνετα και οικεία. Αυτό απο μόνο του είναι σπουδαία υπόθεση.

Ιωάννα

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση