Κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα
Στο λιγνίτη θα πέσει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις το προηγούμενο διάστημα, το βάρος της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε λογικές τιμές, υπό το φόβο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε επίπεδο διπλάσιο από το τρέχον, δηλαδή στις 10 τερραβατώρες και την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ημερήσιο προγραμματισμό για την κάλυψη του φορτίου, δεδομένων των τεχνικών τους χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπουν την συνεχή αυξομείωση της παραγωγής τους.
Παράλληλα αποφασίστηκε η διασφάλιση επαρκούς χρονικού ορίζοντα, ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις άνω των 150εκ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την εντατική εκμετάλλευση εκ. ευρώ των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων και τη διάνοιξη νέων.
Όπως, λοιπόν, όλα δείχνουν έχουμε ακόμη δρόμο για το «τέλος του λιγνίτη».
Τον «πρώτο ρόλο» δίνει η Κυβέρνηση στον λιγνίτη για το ενεργειακό μείγμα
Σχέδιο από το Μαξίμου για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση
Για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και με στόχο να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια, το Μαξίμου την Πέμπτη κατέληξε σε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της επιτροπής που συστάθηκε για την διαχείριση των ενεργειακών κρίσεων. Το σίγουρο είναι πως η λιγνιτική παραγωγή θα αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο (10 τεραβατώρες) από το σημερινό επίπεδο, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη πριν λίγους μήνες, κατά τα εγκαίνια του Φ/Β πάρκου των ΕΛΠΕ.
Το σχέδιο των τεσσάρων σημείων περιλαμβάνει:
- την ένταξη στο σύστημα καθημερινά και κατά προτεραιότητα των εναπομενουσών λιγνιτικών μονάδων
- την διάνοιξη νέων ορυχείων και την δυνατότητα να αποπληρωθούν σε επαρκή χρόνο οι νέες επενδύσεις που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση
- την εξασφάλιση με την μορφή εγγυοδοσίας δαπανών όσων δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη αν προκύψει κατάρρευση των τιμών του φυσικού αερίου και
- την κατάργηση της ρήτρας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ ως το 2023 θα διαθέτει το 40 – 50 % της λιγνιτικής παραγωγής ως αντιστάθμισμα για την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη της περιόδου του 2007.
Τα παραπάνω προέκυψαν μετά την απόφαση της μείωσης χρήσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή είτε λόγω υπερβολικά υψηλής τιμής, είτε λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας από τους προμηθευτές. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ «Δεδομένου ότι από τις αρχές του Ιουλίου έχει επιβληθεί πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών, κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα αποζημιώνεται με 208 ευρώ ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου με τις σημερινές διεθνείς τιμές του καυσίμου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 ευρώ. Έτσι για τις 5 επιπλέον τεραβατώρες που καλείται να καλύψει ο λιγνίτης το κόστος περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ ενώ για το φυσικό αέριο θα ήταν διπλάσιο. Χωρίς να συνυπολογίζεται το όφελος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις τοπικές οικονομίες στις λιγνιτικές περιοχές».