«Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το μήνυμα της αστυνομίας, για την οδική ασφάλεια

4 Min Read

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού, την Πέμπτη το πρωί, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο «ασφαλής πολίτης. Σκοπός της ημερίδας είναι να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες, τα παιδιά, αλλά και τους επαγγελματίες οδηγούς.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης, Ηλίας Τσιότσιας

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης, Ηλίας Τσιότσιας, παρουσίασε την πιλοτική δράση για την ανίχνευση άγριων ζώων και ανέφερε πως πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στον ανθρώπινο παράγοντα, για τη μείωση των ατυχημάτων. Θα ανιχνεύονται άγρια ζώα στο δρόμο, μέσω υπερσύγχρονων θερμικών καμερών, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Θα δημιουργηθεί ειδικό αλεξίσφαιρο πλαίσιο όπου θα τοποθετούνται πινακίδες σήμανσης, ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονική πινακίδα σήμανσης. Τέλος, θα υπάρχει σύστημα προειδοποίησης για όλους τους διερχόμενους. Αυτό θα ξεκινήσει αρχικά από ένα συγκεκριμένο σημείο στην Κοζάνη, όπου έχουν συμβεί πολλά τροχαία ατυχήματα από άγρια ζώα και στη συνέχεια θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Αποστόλης Λίτσιος, συνεργάτης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Ο Αποστόλης Λίτσιος, συνεργάτης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε την εφαρμογή «ασφαλής πολίτης» η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων στο οδικό δίκτυο, τη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στην εφαρμογή, θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αναφορά για κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο, ώστε να γίνει άμεσα η αποκατάσταση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στέλνοντας φωτογραφίες και βίντεο. Να αξιολογούν το οδικό δίκτυο και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, αλλά και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για ζητήματα οδικής ασφάλειας καθώς και να συμμετέχουν σε ερωτηματολόγια και έρευνες. Ο ίδιος το χαρακτήρισε ως εύκολο, γρήγορο και φιλικό εργαλείο. Είναι διαθέσιμη σε google play και apple store.

Επίσης, μαθητές από το 9ο Δημοτικό, 12ο Δημοτικό, 5ο Γυμνάσιο και 4ο ΓΕΛ παρουσίασαν ομαδικές εργασίες με θέμα την οδική ασφάλεια. Ενώ δύο μαθητές από το 13ο Δημοτικό Σχολείο επιβραβεύθηκαν με δώρα από την Αστυνομία, ο πρώτος για την καλύτερη ζωγραφιά, κερδίζοντας ένα ποδήλατο και η δεύτερη με ένα παιχνίδι για τον Κ.Ο.Κ. καθώς μίλησε για την οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια της.

Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Σπύρος Διόγκαρης

Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Σπύρος Διόγκαρης, μίλησε για τη θητεία του ως διοικητής τροχαίας και πως τα τροχαία δυστυχήματα, έχουν μειωθεί, τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε πως τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, δεν είναι μόνο θέμα της αστυνομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Στο κομμάτι της πρόληψης, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να συμβάλλουν όλοι. «Θέλουμε να μηδενίσουμε τον αριθμό των θανόντων. Δεν πρέπει να χάνουμε κανέναν άνθρωπο στην άσφαλτο και μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, δήλωσε πως «έχουμε ακόμα να κάνουμε βήματα, όσο αφορά την οδική ασφάλεια. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, σύμφωνα με τους σύγχρονους τρόπους κυκλοφορίας, γιατί με αυτόν τον τρόπο σώζουμε ζωές και γλιτώνουμε ατυχήματα και δυστυχήματα».

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Αθανάσιος Παπαευαγγέλου

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Αθανάσιος Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως είναι θέμα παιδείας η οδική ασφάλεια και πως χρειάζεται οι πολίτες, να μη νοιάζονται μόνο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια όλων. «Για να υπάρχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι οι φορείς» τόνισε.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση