Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στο πανέμορφο γεφύρι της Σβόλιανης

2 Min Read

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συντήρησης στο πανέμορφο γεφύρι της Σβόλιανης στην Αγία Σωτήρα του Βοϊου, το οποίο εξέπεμπε «SOS» από το 2018, όταν και εμφάνισε έντονα σημεία διάβρωσης.

Την περιοχή επισκέφτηκε o Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, για να δει από κοντά τις εργασίες που εκτελέστηκαν. Πρόκειται για εργασίες αποκατάστασης στο  δίτοξο γεφύρι που χτίστηκε το έτος 1851, αφού είχε προηγηθεί κοντά στην ίδια τοποθεσία το χτίσιμο ενός νερόμυλου. Ένα πολύ μεγάλο τόξο πατάει σε ψηλό βράχο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι φυσική συνέχειά του και μαζί με ένα μικρότερο δίνουν απότομη κλίση στο γεφύρι. Το μέγιστο ύψος του φθάνει τα 8,5 και το μήκος του τα 26 μέτρα. Ένωνε την Αγ. Σωτήρα με το Δίλοφο, το Δασύλλιο, τη Χρυσαυγή, αλλά και το βουνό της Τσούκας, όπου οι κάτοικοι είχαν τους κήπους και τα δέντρα τους.

Το γεφύρι της Σβόλιανης είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα και πλέον εντυπωσιακά από στατικής άποψης πέτρινα γεφύρια της χώρας μας. Βρίσκεται 1,5 χλμ νοτιοανατολικά του οικισμού Αγίας Σωτήρας Βοΐου στον άνω ρου του ποταμού Πραμόριτσα.

Να σημειώσουμε πως είναι το δεύτερο γεφύρι μετά αυτό του Ροδοχωρίου που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συντηρεί (ΔΤΕ ΠΕ Κοζάνης), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση νεοτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αποκατάσταση του Γεφυριού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής και  εντάσσεται στον προγραμματισμό της Περιφερειακής Αρχής  για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτισμικής  κληρονομιάς προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης.

 

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση