Ολοκληρώθηκε η έκθεση του Σάκη Ζτούπα “Ματιές στην Ελληνικότητα”

2 Min Read

Ολοκληρώθηκε χθες η έκθεση του Σάκη Ζτούπα με τίτλο “Ματιές στην Ελληνικότητα” που φιλοξενήθηκε το προηγούμενο πενθήμερο στο Μουσείο Τεχνών-Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης στην Κοζάνη.
Κυρίαρχος στο έργο του Ζτούπα ο Έλληνας μαχητής με την ομπρέλα του, που αν και νικά ποτέ δεν βγαίνει αλώβητος. Με υπερρεαλιστική ματιά ο Σάκης Ζτούπας, αυτοδίδακτος στη ζωγραφική, στα περισσότερα έργα του έχει μεικτή τεχνική: έναν συνδυασμό από λάδια, ακρυλικά και κολάζ, στο οποίο επεμβαίνει επιζωγραφίζοντάς το, «παίζοντας» με την οπτική εντύπωση που γεννιέται, κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται αν πρόκειται για κολάζ ή ζωγραφική.
Η έμπνευση και η θεματολογία του σχετίζονται με την ελληνικότητα, την ιστορία, τον Όμηρο, το αρχαίο θέατρο.
Ζωγραφίζει τον Έλληνα ως μαχητή γιατί ποτέ δεν σταμάτησε να μάχεται για τη ζωή του, αλλά και γιατί τον εμπνέει αυτό που έγραψε ο Καζαντζάκης: «Άνθρωπος πάει να πει Πολεμιστής». Δεν τον ζωγραφίζει αρτιμελή, γιατί –κατά τον ίδιο– από τις «μάχες» της ζωής, ακόμη και νικητές, δεν βγαίνουμε αλώβητοι. Αν και μαχητή, δεν τον απεικονίζει να κρατάει όπλα, αλλά …μία ομπρέλα! Έτσι τον παρουσιάζει ευγενή και όχι πολεμοχαρή. Συχνά «διαλύει» ψηφιακά τον ήρωα ή/και κάποια άλλα στοιχεία για να δείξει τη διαχρονικότητα της μορφής ή του θέματος. Σε κάποια έργα του ο ήρωας είναι ο πρωταγωνιστής, ενώ σε άλλα απλός παρατηρητής αυτού που διαδραματίζεται στον πίνακα.

Μοιραστείτε την είδηση