Ολοκληρώθηκε το νέο graffiti του Γιάννη Ζάμκου σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ

3 Min Read

Ένα έργο τέχνης που περνάει ένα σπουδαίο μήνυμα 

Ένα ακόμη έργο τέχνης από τα «μαγικά» χέρια του καλλιτέχνη Γιάννη Ζάμκου, κοσμεί πλέον τον τοίχο στην οδό Ολυμπιάδος στο ΔΑΚ Κοζάνης. Ο λόγος για το νέο graffiti με τίτλο «συμφωνία απεξάρτησης» που έδωσε χρώμα και ζωή σε ένα γκρίζο τοίχο αλλά θέλει να περάσει και ένα σπουδαίο μήνυμα κατά της απεξάρτησης. Η συγκεκριμένη δράση διοργανώθηκε από το Πολυδύναμο Κέντρο και την Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και τον καλλιτέχνη, ο οποίος έκανε το έργο αφιλοκερδώς. 

Η Ηλέκτρα Παπαδοπούλου από το θεραπευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου και της Κινητής Μονάδας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος ανέφερε πως με αφορμή τα τρία χρόνια λειτουργίας της μονάδας αποφάσισαν να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο έργο ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την απεξάρτηση. 

Το ΚΕΘΕΑ δραστηριοποιείται στον τομέα των εξαρτήσεων για τις παράνομες ουσίες αλλά και τις νόμιμες όπως είναι ο τζόγος, το διαδίκτυο και το αλκοόλ και βοηθούν όχι μόνο τα άτομα που χρήζουν απεξάρτησης αλλά και τις οικογένειες τους, στο δύσκολο «ταξίδι» προς την απεξάρτηση και αυτό είναι και το θέμα το οποίο πραγματεύεται το ίδιο το graffiti. «Πρόκειται για το χέρι βοηθείας προς τους ανθρώπους σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι της απεξάρτησης. Στα δεξιά που υπάρχει το κομμάτι του παζλ είναι ουσιαστικά το logo που είχε εξαρχής το πολυδύναμο κέντρο και η κινητή μονάδα “Διάλεξε εσύ τα κομμάτια της ζωής σου” και το πως δύο κομμάτια θα ενωθούν σε ένα σε αυτό το δύσκολο αγώνα» υπογράμμισε η Ηλέκτρα.

«Είναι ένα έργο που έχει να κάνει με τις εξαρτήσεις και νομίζω πως είναι κάτι που όλοι, λίγο – πολύ έχουμε έρθει αντιμέτωποι είτε οι ίδιοι, είτε μέσω του κοινωνικού μας περίγυρου» τόνισε ο καλλιτέχνης Γιάννης Ζάμκος. 

Συνέχισε λέγοντας πως ο τίτλος του έργου «συμφωνία απεξάρτησης» έχει να κάνει με μια δεσμευτική συμφωνία και ένα σύμβολο καλής πίστης, αυτοεξέλιξης, βοήθειας και φαίνονται δύο χέρια που ενώνονται για έναν κοινό, καλό σκοπό. Πρόκειται για το χέρι βοηθείας που χρειαζόμαστε για να μας τραβήξει από το τέλμα που μπορεί να έχουμε περιέλθει, να μας κρατήσει δυνατά και να μας βγάλει από εκεί.

Το έργο είναι σε δύο αποχρώσεις, στο θερμό και το ψυχρό μπλε και με αυτό, ο καλλιτέχνης ήθελε να δείξει την αντίθεση και τις δύο πτυχές, συμβολίζοντας την εξάρτηση με τη φωτεινή πλευρά προς τον λαμπερό δρόμο της καθαρής ζωής χωρίς εξαρτήσεις και η συγκεκριμένη χειραψία ονομάζεται «δεξίωση» λόγω του ότι δίνεται με το δεξί χέρι. «Πρόκειται για μια συμφωνία αλλά η σημαντικότερη συμφωνία είναι με τον εαυτό μας, σφίγγοντας τα χέρια και πρώτα και πάνω από όλα να θέλουμε εμείς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας» κατέληξε ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση