Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στα σχολεία της Κοζάνης

4 Min Read

Μία πολύ όμορφη δράση, με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, έλαβε χώρα σε σχολεία της Κοζάνης. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, οι οποίοι πρόκειται να διεξαχθούν στη Γαλλία, η Ελληνική Ολυμπιακή και  Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική και η Γαλλική Ολυμπιακή Ακαδημία, καθώς και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, προσφέρουν σε μαθητές και μαθήτριές την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν αθλητή/ μία  αθλήτρια που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς  Αγώνες, μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις, στα γαλλικά και ελληνικά.

Ως εκ τούτου τρία Σχολεία της Κοζάνης έλαβαν μέρος στην 4η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα, με στόχο να γνωρίσουν τις αξίες του αθλητισμού και να εμπνευστούν από μερικές εξαιρετικές προσωπικότητες, των οποίων οι ανθρώπινες περιπέτειες τους οδηγούν πέρα από τον αθλητισμό και τις επιδόσεις. Επιπλέον, χάρη στις διαδικτυακές συναντήσεις, οι μαθητές/τριες πήραν πληροφορίες  σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, όπως το ότι για πρώτη φορά θα λάβει μέρος ίσος αριθμός αντρών και γυναικών ή ότι θα προστεθούν τέσσερα νέα αθλήματα (Breakdancing, skateboarding, surfing και αναρρίχηση).

- Advertisement -

Καταρχάς, την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, το τμήμα γαλλικών της Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χ. Μούκας γνώρισε διαδικτυακά τον Παραολυμπιονίκη του σερφ Eric Dargent, ο οποίος τους μίλησε για την αγάπη του για όλα τα αθλήματα και ιδιαιτέρως για το σερφ καθώς και για το πάθος του για τον αθλητισμό που δεν σταμάτησε ποτέ να εξασκεί ακόμα και μετά από ένα ατύχημα που του κόστισε το ένα του πόδι. Τους εξήγησε επίσης, ότι μετά το ατύχημά του, δημιούργησε ο ίδιος ένα τεχνητό προσθετικό πόδι για αθλητές, το οποίο παρουσίασε στον τότε πρωθυπουργό της Γαλλίας. Τέλος, εξήγησε στα παιδιά ότι στον αθλητισμό είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία, σεβασμός αλλά και τόλμη και αποφασιστικότητα.

Στη συνέχεια, την Τρίτη  6 Φεβρουαρίου, το τμήμα γαλλικών της Στ΄τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, συναντήθηκε διαδικτυακά με την γαλλίδα Ολυμπιονίκη ενόργανης γυμναστικής Anne Khum, με φυσική παρουσία της Συμβούλου Καθηγητών/τριών Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας, κας Φ. Ιασονίδου . Κατόπιν ερωτήσεων των μαθητών/τριών η πρωταθλήτρια τους εξήγησε τις θυσίες που χρειάζεται ο πρωταθλητισμός αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπει κανείς τις προσπάθειες μετά από κάποια αποτυχία. Τόνισε επίσης πως η επιμονή και η υπομονή είναι κάποιες από τις βασικές αρετές  ενός αθλητή/ μιας αθλήτριας.

Τέλος, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, το τμήμα γαλλικών της Ε΄τάξης του 10ου  Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, επικοινώνησε μέσω zoom, με την παραολυμπιονίκη ιππασίας  Chiara Zenatti, η οποία δεν δίστασε να τους εξομολογηθεί το άγχος της πριν από κάθε αγώνα, που προσπαθεί όμως να διαχειριστεί ακούγοντας μουσική. Υπογράμμισε τέλος, την αγάπη της για το άλογό της και γενικότερα για τα ζώα γιατί θεωρεί ότι είναι τα μόνα που δεν θα την πληγώσουν ποτέ και ότι δίνουν στον άνθρωπο μόνο αγάπη.

  Εν κατακλείδι, μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές/τριες αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι αλλά πρωτίστως ένιωσαν την μεγάλη αξία του αθλητισμού με όλες τις ευεργετικές επιδράσεις του στη ζωή μας.

Μοιραστείτε την είδηση