Ομάδα εργασίας στο Δήμο Κοζάνης για την προετοιμασία ανακήρυξης του 2022 ως έτος που θα τιμηθούν τα 100 χρόνια προσφυγιάς

2 Min Read

Το 2022 πρόκειται να ανακηρυχθεί για το Δήμο Κοζάνης ως έτος Προσφυγικού Ελληνισμού καθώς  φέτος είναι η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση προσφύγων από την  Μ.Ασία  στην Ελλάδα.

Η Μικρασιατική καταστροφή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας που διαμόρφωσε γεωγραφικά, πολιτισμικά και κοινωνικοπολιτικά τη χώρα μας. Με την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα ο Δήμος Κοζάνης είναι μία από τις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα παράλια της Μ.Ασίας, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατ. Θράκη.  Η έλευση τους αποτέλεσε αφετηρία μεγάλων αλλαγών και διαμόρφωσε τη σημερινή ταυτότητα μέσα από τη συμβολή τους στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας συνολικά. Οι Πρόσφυγες Έλληνες αποτελούν κοιτίδα ιστορίας και πολιτισμού. Η ανακήρυξη του 2022,  ως έτος ΜΝΗΜΗΣ των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Τραγωδία , έχει στόχο τη διατήρηση και διάδοση του μικρασιατικού πολιτισμού, την ανάδειξη της συμβολής των προσφύγων  στην ανάπτυξη της σύγχρονη Ελλάδα και αποτελεί απόδοση τιμής στα θύματα αυτής της τραγωδίας, της μεγαλύτερης στη νεοελληνική ιστορία.

Έτσι ο Δήμος Κοζάνης αποφάσισε να συστήσει ομάδα εργασίας για την εκπόνηση προγράμματος στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση του προσφυγικού ελληνισμού στην περιοχή μας.

Σε αυτή συμμετέχουν ως μέλη:

Βασιλειάδη Γιώτης, σκηνοθέτης

Βόντσα Βασιλική, διδάκτορ διαπολιτισμικής αγωγής | φιλόλογος

Γκλαβίνας Γιάννης, διδάκτορας Νεώτερης Ιστορίας Α.Π.Θ

Καμαριάδης Δημήτρης , πρώην προϊστάμενος δημοσίων σχέσεων ενεργειακού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ Α.Ε

Καμίτα Φωτεινή, πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατικών Π.Ε Κοζάνης | νομικός

Καραγιάννη Δήμητρα, εκδότρια | φιλόλογος, συγγραφέας

Κωνσταντινίδης Γιάννης, εκπαιδευτικός | μέλος Ποντιακού Συλλόγου Κοιλάδας και Ευξεινίου Κύκλου

Το έργο συντονίζει η Ευθυμία Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου, ειδική συνεργάτιδα  του Δημάρχου και ιστορικός.

Μοιραστείτε την είδηση