Στην έγκριση τοποθέτησης προτομής του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, γνωστό ως Χρύσανθο, στο παλιό δημοτικό σχολείο της Οινόης, αποφάσισε ομόφωνα το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει στον ίδιο χώρο, στην αυλή του σχολείου, και Μνημείο Γενοκτονίας Ποντίων.
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, ο οποίος είπε πως η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόης και πως η τοποθέτηση θα γίνει σε χώρο που έχει παραχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης από το 2013 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΑΠ.
Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης που γεννήθηκε στην Οινόη Κοζάνης στις 22 Δεκεμβρίου 1934, χαρακτηρίστηκε ως το «Αηδόνι του Πόντου» με την χαρακτηριστική οξεία φωνή του και τραγούδησε τραγούδια της προσφυγιάς του ποντιακού ελληνισμού. Μάλιστα ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος είχε πει πως η φωνή του Χρύσανθου αποτέλεσε «μία από τις επτά φωνές του πλανήτη».
Ο Χρύσανθος θεωρούνταν «λυρικός τενόρος», λόγω του πολύ υψηλού ηχοχρώματός του, το οποίο, σε συνδυασμό με τους ιδιόρρυθμους λαρυγγισμούς του (vibrato) και την ικανότητα ψεύτικης φωνής (falsetto), αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του. Ουσιαστικά, είχε την φωνή ενός υψίφωνου τενόρου, του οποίου οι ακραίες νότες έφταναν και την γυναικεία φωνητική κατηγορία alto. Η φωνή του μπορούσε να καλύψει την ψιλή ΣΟΛ, αλλά και την ΦΑ πάνω από την ψιλή ΝΤΟ. Ο λόγος αυτής της ικανότητας φαίνεται να είναι κάποιο ορμονικό πρόβλημα λόγω χαμηλού δείκτη τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα η φωνή του-επί της ουσίας-να μην ωριμάσει ποτέ μετά την εφηβεία. Πέραν από το ηχόχρωμα, ο ίδιος για την φωνή του είχε δηλώσει «τραγουδώ με το στομάχι και όταν αισθάνομαι ότι τελειώνει ο αέρας, δια της πίεσης του θώρακα δημιουργώ χώρο έτσι ώστε να τελειώσω την φράση μου χωρίς να ακούγομαι ότι δεν έχω άλλη ανάσα. Αυτό το πήρα από τους ζουρνατζήδες μας».
Ο Χρύσανθος πέθανε στις 30 Μαρτίου 2005 στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.
Θένια Βασιλειάδου