Ονειρεύεται να καταστεί …Σουλτάνος;

3 Min Read

Η διαδικασία που ξεκίνησε, για την αναθεώρηση του συντάγματος, είναι μια καλή ευκαιρία να αποκατασταθούν αρκετές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αρκεί να φθάσει ως το τέλος με πνεύμα, από όλες τις πλευρές, αναζήτησης κοινών παρανομαστών. Ώστε να αποφύγουμε ένα νέο συνταγματικό φιάσκο. Σαν αυτό που ζήσαμε όταν επιχειρήθηκε η προηγούμενη αναθεώρηση, από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Όταν το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλα τα κόμματα ήταν η τακτοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων των εθνοπατέρων μας. Όπως η κατάργηση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων. Κυρίως του δικηγορικού, μιας και η εν λόγω «συντεχνία» είναι η ισχυρότερη στο κοινοβούλιο.
Βεβαίως, η αναθεώρηση, δεν πρόκειται να γίνει από αυτή τη βουλή, αλλά από την επόμενη. Η τωρινή βουλή έχεις ως αποστολή μόνον να προσδιορίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης. Διότι καλείται η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία να αποδείξει ότι δεν πολιτεύεται εκ του πονηρού. Να επιδείξει ευρύτητα πνεύματος ώστε να περιληφθούν στις αναθεωρητέες διατάξεις και εκείνες που θεώρει κρίσιμες η αντιπολίτευση. Διότι αν τις απορρίψει, στην επομένη βουλή θα χρειάζονται πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσουν. Πράγμα που είναι εξαιρετικώς δύσκολο, αν όχι και αδύνατο, να επιτευχθεί.
Είναι θετικό ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για την κατάργηση της αχρειότητας των διατάξεων που καθιερώνουν …φαστ τρακ παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών, ως και του καθεστώτος της ειδικής δωσιδικίας που ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές. Η βουλή δεν μπορεί να λειτούργει ούτε ως δικαστήριο, ούτε ως πλυντήριο πολιτικών ανομημάτων.
Είναι επίσης θετικό ότι υπάρχει γενικευμένη διάθεση να αποσυνδεθεί η εκλογή του εκάστοτε προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Αρκεί να παραιτηθεί το Μέγαρο Μαξίμου από τις πονηρές σκέψεις να στήνονται άλλες κάλπες, για εκλογη του ΠτΔ από τους πολίτες. Σκέψεις και προθέσεις που οδηγούν στην αλλοίωση του πολιτεύματος. Διότι το πολίτευμα προσδιορίζεται, από τις μη αναθεωρητέες διατάξεις του συντάγματος του 1975 ως προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και όχι ως προεδρική. Και είναι παρήγορο ότι εκδηλώθηκαν ήδη, επ’ αυτού, σοβαρές διαφωνίες και από το κυβερνών κόμμα.
Αν κάποιος ονειρεύεται ενδομύχως να γίνει …Έρντογαν της Ελλάδος, θα πρέπει να πάρει μια διακομματική απάντηση: «Σουλτάνοι», στο ελληνικό δημοκρατικό καθεστώς, δεν χωράνε.

Μοιραστείτε την είδηση